DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_19

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Fauna třetihor a čtvrtohor – opakování Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Pouště a polopouště.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Tropický les TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Lesy mírného pásu.
Fotosyntéza je váš kamarád
Podnebné pásy – tropický pás
VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOVĚDA 5
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
VY_32_INOVACE_Z7. 09 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní společenstva - lesy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_18
VY_32_INOVACE_19_Z_TROPICKÝ DEŠTNÝ LES
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Člověk a jeho svět 4. ročník
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_PLODY
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_19 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VY_32_INOVACE_17_32_PODNEBNÉ PÁSY
Různé podmínky života na Zemi
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Přírodní krajiny - test
OBOJŽIVELNÍCI (zajímavosti)
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
Základní společenstva – skály a hory
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Zeměpis – Africká krajina
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Neživá příroda - vzduch
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
Živá příroda Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_08_Pralesy
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_19 Škola Základní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autora Mgr. Borovský Štefan Datum vytvoření 26.1.2014 Vzdělávací obor Zeměpis Tematická oblast Zeměpis 6. a 7. ročník Téma Přírodní oblasti Země – Tropický deštný les

Anotace Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny – Přírodní oblasti Země (Tropický deštný les) Str.4 až 13 - obsahují výklad učiva obohacený o mapky a fotografie. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem a fotky i se zvukovým efektem. Str.14 až 17 - kvízové otázky. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se zvýrazní pole a objeví se fotky se světelným i zvukovým efektem. Str.18 – kvízová otázka. Jedna nesprávná odpověď se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na dvě správné odpovědi se zvýrazní pole a objeví se fotka se světelným i zvukovým efektem. Str.19 až 20 - kvízové otázky z učiva. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a ozve se zvukový efekt. Str.21 - výpisky Str.22 - pracovní list. Žáci odpoví na otázky z učiva. Str.23 – pracovní list (řešení).

Přírodní oblasti Země Tropický deštný les

Nachází se v rovníkovém podnebném pásu (okolí rovníku) a můžeme je taky najít i v tropickém a subtropickém pásu, hlavně na pobřeží nebo na svazích hor (na návětrné straně). Podmínkou je, aby podnebí bylo vlhké po celý rok (nad 2000 mm srážek za rok). Prší každý den a teploty dosahují okolo 25°C. To znamená, že je jen jedno roční období. Najdeme tady 2/3 veškerého rostlinstva a živočišstva souše. Pro život člověka jsou podmínky velice těžké. Plocha tropického deštného lesa se v současnosti zmenšuje (kácení, osídlování).

FLORA Tropický deštný les tvoří husté porosty stromů vysokých jako mrakodrapy (až 70 m). Spodní patro lesa tvoří tzv. bylinné patro. Protože je tam vlhko a šero je na rostliny velmi chudé (pronikne do něj jen 1% světla). Tvoří ho jenom stínomilné druhy (alokázie, toulitka, kryptokoryna…) . Keřové patro tvoří rostliny, které se snaží růst do výšky za světlem. V místech, kde je z nějakého důvodu více světla, se tvoří hustý podrost zvaný džungle. alokázie toulitka kryptokoryna

Nejdůležitější je stromové patro. Je tam více světla a rostliny vyrůstají z tzv. zahrádek (tvoří ho humus zachycený ve větvích stromů). Příklady – liány, orchideje, bromélie, bambusy… . liány ve větvích bromélie orchidej

Stromy využívané lidmi latexové mléko kakaovník kávovník kaučuková plantáž figurky z ebenu plody kávovníku

Koření sušení vanilkových tobolek hřebíček muškátový oříšek vanilkovník plocholistý Kava (pepřovník opojný) plody pepřovníku černého

FAUNA Také živočichové žijí spíše ve vyšších patrech lesa, kde nacházejí dostatek potravy a slunečního svitu. V nižších patrech se živočichové přizpůsobili životu v šeru. Místo zraku k orientaci více využívají čich a sluch. savci – opice, tapír, šelmy – jaguár, levhart… plazi – bazilišek, hadi, leguán obojživelníci – žáby, mločíci… ptáci – papoušci, tukani… hmyz – mnoho druhů nebylo zatím ani objeveno pavouci – sklípkani… sklípkan (tarantule) pralesnička strašná – šípová žába

gorila horská – Afrika (nejmohutnější primát) orangutan – Indonésie vřešťan rezavý – Jižní Amerika

skus jaguára – po hyeně druhý nejsilnější anakonda velká – zabije i 70 kilové prase nejtěžší had světa – až 300 kg levhart Diardův - Indonézie skus jaguára – po hyeně druhý nejsilnější jaguár americký - Amerika

tukan hnědohřbetý ara ararauna – Jižní Amerika tapír jihoamerický bazilišek zelený

LIDÉ Původní obyvatelé (domorodci) žijí v souladu s přírodou, znají jedlé plody, léčivé rostliny, umí lovit (šípový jed z žab) a žít bez rozsáhlého ničení lesa. V současnosti ovšem lidé přicházejí těžit dřevo, staví silnice, železnice, města… . Mají asi právo modernizovat svou zemi, ale zároveň ničí „plíce planety“, hodně živočichů a rostlin (i dosud neznámých). Plocha tropických deštných lesů se působením člověka zmenšuje. Výsledkem je eroze půdy, sesuvy půdy, povodně a změny světového klimatu. Pygmejové (Kongo – Afrika) brazilští náčelníci sesuv půdy (Filipíny)

Nejmohutnější primát Afriky ŠIMPANZ ORANGUTAN GORILA

Nejmohutnější lidoop Indonésie ŠIMPANZ ORANGUTAN GORILA

Strom, ze kterého se získává latex LATEXOVNÍK BANÁNOVNÍK KAUČUKOVNÍK

Nejtěžší had světa KOBRA ANAKONDA KRAJTA

Největší pavouk světa SKLÍPKAN TARANTULE KŘIŽÁK

Kolik ročních období je v tropickém lese JEDNO DVĚ TŘI Ve kterém patře tropic. lesa roste bromélie KEŘOVÉ STROMOVÉ BYLINNÉ Jakou barvu má ebenové dřevo BÍLOU RŮŽOVOU ČERNOU

JAGUÁR KUGUÁR HYENA KEŘOVÉ STROMOVÉ BYLINNÉ PEPŘ HŘEBÍČEK VANILKA Zvíře, které má druhý nejsilnější skus světa JAGUÁR KUGUÁR HYENA Ve kterém patře tropic. lesa roste toulitka KEŘOVÉ STROMOVÉ BYLINNÉ Koření, jehož plody dozrávají v tobolkách PEPŘ HŘEBÍČEK VANILKA

Výpisky Výskyt – a, rovníkový podnebný pás (okolí rovníku) b, tropický a subtropický pás Podmínka – srážky (nad 2000 mm za rok), prší každý den - jedno roční období Flora – tři patra a, bylinné (vlhko a šero – toulitka, alokázie… b, keřové (kde je světlo – džungle) c, stromové (liány, orchideje, bromélie…) Fauna – opice, gorily, orangutani, jaguár, mravenečník… 2/3 veškerého rostlinstva a živočišstva souše Lidé – domorodci (šípový jed, lovci) Současnost – kácení (těžba dřeva, výstavba měst, silnic…) Ochrana – „plíce planety“ Ekologický problém – eroze půdy, povodně, sesuvy půdy…

Pracovní list Kolikrát za rok prší v tropickém deštném lese? Vyjmenujte všechna patra tropického deštného lesa. Uveďte výšku stromů v tropickém deštném lese. Uveďte alespoň tři rostliny, rostoucí ve stromovém patře. Uveďte alespoň tři druhy koření z tropického lesa Uveďte alespoň tři savce tropického deštného lesa. Které smysly využívají živočichové, žijící ve spodním patře tropického lesa? Co způsobuje kácení tropického deštného lesa?

Pracovní list (řešení) Kolikrát za rok prší v tropickém deštném lese? (každý den) Vyjmenujte všechna patra tropického deštného lesa. (bylinné, keřové, stromové) Uveďte výšku stromů v tropickém deštném lese. (až 70 m) Uveďte alespoň tři rostliny, rostoucí ve stromovém patře. (bromélie, orchideje, bambusy, liány…) Uveďte alespoň tři druhy koření z tropického lesa. (pepř, muškátový oříšek, vanilka, hřebíček…) Uveďte alespoň tři savce tropického deštného lesa. (gorila, orangutan, vřešťan, tapír, jaguár, levhart…) Které smysly využívají živočichové, žijící ve spodním patře tropického lesa? (sluch a čich) Co způsobuje kácení tropického deštného lesa? (eroze a sesuvy půdy, změny klimatu, globální oteplování…)

Zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/Tropicke_lesy_sveta.png/800px-Tropicke_lesy_sveta.pngmapa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/P_Alom_D9903.jpg/644px-P_Alom_D9903.jpgalokázie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/AnthuriumAndraenum2.jpg/800px-AnthuriumAndraenum2.jpgtoulitka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Aquarium_Crypts.jpg/800px-Aquarium_Crypts.jpgkryptokoryna http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/LianaIndia.jpgliány http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/DirkvdM_red_flat_epiphyte.jpg/450px-DirkvdM_red_flat_epiphyte.jpgbromélie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/ff/Orchids.JPG/798px-Orchids.JPGorchidej http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2c/Rubber_tree_plantation.JPG/450px-Rubber_tree_plantation.JPGkaučukovník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b3/Latex_dripping.JPG/450px-Latex_dripping.JPGlatex http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Punta_Cana_Theobroma_cacao_tree.jpg/800px-Punta_Cana_Theobroma_cacao_tree.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Ebony_elefant.JPGeben http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Coffee_trees.jpg/597px-Coffee_trees.jpgkávovník

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/Coffea_canephora_berries.JPG/800px-Coffea_canephora_berries.JPGplody http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/Vanilla_plantation_in_wood_dsc00190.jpg/400px-Vanilla_plantation_in_wood_dsc00190.jpgvanilkovník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cb/Vanilla_fragrans_4.jpg/799px-Vanilla_fragrans_4.jpgtobolky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Muscade.jpgmuškátovýoříšek http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/ClovesDried.jpg/800px-ClovesDried.jpghřebíček http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Starr_021122-0033_Piper_methysticum.jpg/800px-Starr_021122-0033_Piper_methysticum.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Pfeffer-Gew%C3%BCrz.jpg/800px-Pfeffer-Gew%C3%BCrz.jpgplodypepřovníkučerného http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0a/Tarantula_IMG_9229g.JPG/617px-Tarantula_IMG_9229g.JPGsklípkan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Golden_Poison_dart_frog_Phyllobates_terribilis.jpg/800px-Golden_Poison_dart_frog_Phyllobates_terribilis.jpgpralesnička http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Susa_group%2C_mountain_gorilla.jpg/570px-Susa_group%2C_mountain_gorilla.jpggorila

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/78/Pongo_pygmaeus_%28orangutang%29.jpg/385px-Pongo_pygmaeus_%28orangutang%29.jpgorangutan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Alouatta_seniculus.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Borneo_clouded_leopard.jpg/800px-Borneo_clouded_leopard.jpglevhart http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0c/Panthera_onca_at_the_Toronto_Zoo_2.jpg/800px-Panthera_onca_at_the_Toronto_Zoo_2.jpgjaguár http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b8/Panthera_onca_jaw.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Eunectes_murinus.jpganakonda http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/Plumedbasiliskcele4_edit.jpg/800px-Plumedbasiliskcele4_edit.jpgbazilišek http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Ara_ararauna_Luc_Viatour.jpg/777px-Ara_ararauna_Luc_Viatour.jpgara http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Toucan.jpgtukan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/00/Tap%C3%ADr_6.jpg/772px-Tap%C3%ADr_6.jpgtapír http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Ara_ararauna_Luc_Viatour.jpg/777px-Ara_ararauna_Luc_Viatour.jpgara http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/DR_Congo_pygmy_family.jpgpygmejové

http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Kaiapos http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Kaiapos.jpeg/800px-Kaiapos.jpegbrazilštínáčelníci http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/US_Navy_060219-N-5067K-109_A_CH-46E_Sea_Knight_from_the_Flying_Tigers_of_Marine_Medium_Helicopter_Squadron_262_%28HMM-262%29_makes_an_aerial_assessment_of_the_deadly_Feb._17_landslide_during_over-flight_of_the_area.jpg/800px-thumbnail.jpgsesuvpůdy http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Bristol.zoo.western.lowland.gorilla.arp.jpg/800px-Bristol.zoo.western.lowland.gorilla.arp.jpggorila http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/75/Man_of_the_woods.JPG/605px-Man_of_the_woods.JPGorangutan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Green-anaconda.jpg/669px-Green-anaconda.jpganakonda http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Latex-production.jpg/450px-Latex-production.jpgkaučukovník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Theraphosa_blondi_1.jpg/800px-Theraphosa_blondi_1.jpgsklípkan