Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLOVA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: PODZIM AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_7_HK

2 ANOTACE Zkušenosti z pilotování:
Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku přírodovědy. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY, ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V rámci prezentace se žáci seznámí: - S PŘÍRODNÍMI PODMÍNKAMI NA PODZIM - SE ZMĚNAMI V PŘÍRODĚ - SE ZPŮSOBEM ŽIVOTA NĚKTERÝCH ŽIVOČICHŮ Zkušenosti z pilotování: Téma nebylo pro žáky nové. Navazovalo na jejich znalosti z prvouky. Reagovali spontánně, s přehledem odpovídali na otázky. Zaujaly je zajímavosti o způsoby přípravy na zimu u některých savců a plazů.

3 PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA NA PODZIM
Změny v přírodě

4 PODZIMNÍ KRAJINA

5 Měnící se podmínky v neživé přírodě
23. září je podzimní rovnodennost Sluneční paprsky dopadají stále šikměji a po kratší dobu Zemský povrch je méně zahříván

6 STROMY A ROSTLINY NA PODZIM

7 POZOROVÁNÍ ROSTLIN V polích se sklízejí okopaniny.
V sadech se sklízí ovoce. V zahradách se sklízí kořenová zelenina. Rostliny omezují a postupně zastavují vypařování vody.

8 SKLÍZENÍ PLODŮ

9 DŘEVINY Míza stromů se stahuje do kořenů.
V mrazu by jemné kapiláry ve stoncích a listech rostlin, které jsou naplněny mízou, popraskaly. Listy stromů žloutnou a opadávají. Také stálezelené jehličnany stahují mízu do kořenů.

10 ŽLOUTNUTÍ LISTŮ

11 POZOROVÁNÍ VOLNĚ ŽIJÍCH ŽIVOČICHŮ
Zvířata mají zvýšený příjem potravy – vykrmují se, v těle se jim ukládají tukové zásoby. Zvířatům se srstí líná řídká letní a narůstá hustá zimní srst. Někteří živočichové přezimují a)ve strnulém stavu (plazi) b) v zimním spánku (ježek)

12 ODPOVĚZ: 1. Co se děje se srstí některých živočichů na podzim?
2. Co způsobuje zvýšený příjem potravy u zvířat? 3. Čím je způsobeno žloutnutí listů stromů? 4. Popiš změny, ke kterým dochází v podzimní přírodě.

13 CITACE: DEZIDOR. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Jablka_(18).jpg. Dostupné z WWW: AKTRON. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Praha,_Ruzyn%C4%9B,_podzimn%C3%AD_list%C3%AD.JPG. Dostupné z WWW: AKTRON. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: Praha,_Liboc,_obora_Hv%C4%9Bzda,_podzimn%C3%AD_list%C3%AD_IV.jpg. Dostupné z WWW: VOJNIKOV, Juan. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: :List%C3%AD_na_hr%C3%A1zi_rybn%C3%ADka.JPG . Dostupné z WWW: ŠJU. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor: C4%8Cesk%C3%BD_kras_na_podzim.jpg Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google