Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Polární oblasti Nejsevernější oblast na Zemi se nazývá severní pól a nejjižnější jižní pól. Oblasti pólů jsou nejchladnějšími místy na Zemi a mají silnou pokrývku sněhu a ledu.

3 Arktida Leží severně od severního polárního kruhu.
Zahrnuje části Asie, Severní Ameriky a Evropy, včetně největšího ostrova světa Grónska. Většinu její plochy zaujímá Severní ledový oceán.

4 Arktida – fauna a flóra Ve studených vodách se nachází mnoho ryb : tresek, platýsů a lososů. Ze savců žijí v Arktidě velryby, tuleni, mroži a lední medvědi. Pevninská část Arktidy se nazývá tundra. Je porostlá mechy a lišejníky, zakrslými keři a stromy. Je domovem mnoha druhů ptáků, žijí tu sobi a polární zajíci, lišky a vlci.

5 Obyvatelstvo Inuité (Eskymáci) žijí v severní Kanadě i Grónsku, Laponci v severní Evropě, Něnci a Jakuti v Asii Většina se živí lovem, rybařením a chovem sobů. Někteří již opustili kočovný způsob života a trvale se usídlili.

6 Antarktida Leží na jih od jižního polárního kruhu.
Světadíl představuje pustou krajinu pokrytou silnou vrstvou ledu a sněhu. Antarktida má nejdrsnější podnebí na Zemi. Přes nízké teploty rostou v Antarktidě rostliny a žijí živočichové.

7 Antarktida Antarktida není trvale osídlená.
Na 70 výzkumných stanicích pracují během polárního léta vědci z celého světa. Česko má Antarktickém poloostrově, který vybíhá k jižnímu cípu Ameriky, také polární stanici.

8 Otázky : Spoj, co k sobě patří Antarktida jih Arktida sever
Máme na Antarktidě základnu? Která oblast (Arktida nebo Antarktida) je obydlená?

9 Odpovědi : Antarktida – jih, Arktida - sever Ano Arktida

10 Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

11 jméno autora Pavlína Lejsková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník zeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM 20 datum název DUM Polární oblasti Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s metodická poznámka k využití atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.


Stáhnout ppt "Polární oblasti Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google