Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grónsko –země věčného ledu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grónsko –země věčného ledu"— Transkript prezentace:

1 Grónsko –země věčného ledu

2 Základní informace Grónsko je největším ostrovem světa. I přesto,že leží severovýchodně od Kanady patří tento ostrov do Evropy. A to,že patří do Evropy dokazuje i fakt, že je autonomní součástí Dánska. Hlavou státu je tedy dánský monarcha.

3 Hovoří se zde grónštinou.
Hlavním městem je Nuuk. Hovoří se zde grónštinou. Neuvěřitelně nízká je i hustota zalidnění : obyvatele na 1km 2 Grónština : Dobrý den Inuugujoq, kutta Jak se jmenuješ ? – Qanoq ateqarpit ? Ano – Aan Ne - Naagga

4 I když se Grónsko rozkládá na ploše okolo 2 milionů km2 a je tak asi třicetkrát rozlehlejší než ČR, má pouze okolo 50 tisíc obyvatel. Nízký počet obyvatel mají na svědomí zdejší nepříznivé podmínky.

5 Ale Grónsko není pouze pro nás nesrozumitelný jazyk a drsné přírodní podmínky. Grónsko je také divoká a zachovalá příroda z části pokrytá ledem. Tento ostrov, původně osídlený Inuity má také předpokládané obrovské přírodní nerostné bohatství. Země je bohatá mimo jiné na minerály, ropu a zemní plyn, který se má společně s ropou nacházet poblíž grónského pobřeží. V minulosti se kvůli tomu vedly spory, jakému státu vlastně náleží.Mezi další nerosty patří např. kryolit.

6 Mezi nejrozšířenější živočichy patří liška polární, sob polární, racek, alkoun, tuleň a samozřejmě lední medvěd. Díky tomu, že je stát obklopen ze všech stran mořem, nachází se zde také mnoho druhů žijící ve vodě nebo u ní, a to např. narval, velryba grónská a běluha.


Stáhnout ppt "Grónsko –země věčného ledu"

Podobné prezentace


Reklamy Google