Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské."— Transkript prezentace:

1 Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř

2

3 Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské federace. Dálný východ je území mezi Verchojanským pohořím a Tichým oceánem. Sousedí s Kazachstánem, Mongolskem, Čínou, KLDR Rozloha: kolem 10 mil. Km².

4 Obyvatelstvo Řídce osídleno Rusové, kteří žijí v průmyslových městech na jihu. Původní obyvatelé: Burjati, Čukčové, Evenové, Evenkové, Chantové, Jakuti, Jukagirové, Korjaci, Nanajci, Něnci, Nivchové, Tuvinci a další, Původní obyvatelstvo má svoje autonomní republiky a okruhy. Náboženství pravoslavné křesťanství, stále tradiční šamanismus a animismus. Stále silněji se u původních obyvatel Sibiře projevuje alkoholismus a asimilace s Rusy.

5 Geografie Silně poškozené životní prostředí. Zmrzlá zem, permafrost což ztěžuje těžbu surovin. Biota: Modřínové porosty, tajga, tundra močály, Klima: Podnebí je převážně kontinentální, na nejzazším severu subarktické až arktické. Reliéf: Na západě území se nachází Západosibiřská rovina a Středosibiřská plošina, ostatní části Sibiře jsou hornatné. Nejvyšší horou je Bělucha. Vodstvo: Ob, Jenisej a Lena. V jižní části Východní Sibiře se nachází jezero Bajkal s největší světovou zásobou sladké vody.

6

7

8 Hospodářství Primér Zde lze zařadit pouze chov sobů, rybolov a lov. Sekundér Obrovské nerostné bohatství – všechny suroviny, těžko dobyvatelné, chybí investice Západosibiřská rovina – jedno z největších nalezišť ropy a zemního plynu Východní Sibiř – těžba dřeva, uhlí, rud, drahých kovů, produkce elektrické energie Dálný východ – strojírenství, těžba zlata, diamantů, rudy, V Většina surovin se převáží na jih do průmyslových oblastí ke zpracování, případně se vyvážejí do evropské části Ruska nebo přes Severní ledový a Tichý oceán na východ do Japonska, USA a Kanady. tepelných elektráren, velkých vodních elektráren (Bratsk, Zeja, Černyševskij).

9

10 Hospodářství Nedostatečná dopravní síť – málo využitelné možnosti Naprosto stěžejní dopravní tepnou Sibiře je Transsibiřská magistrála, postavená na začátku 20. století (s některými nedávno otevřenými novými úseky). Ta spojuje téměř všechna průmyslová města Bajkalsko-amurská magistrála (BAM) – železnice, trochu severněji, kratší Nezastupitelná je doprava letecká, letiště jsou ve všech větších městech. Po Bajkalském jezeře je také provozována vodní plavba (do roku 1911 převoz vlaků).

11


Stáhnout ppt "Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské."

Podobné prezentace


Reklamy Google