Citace a bibliografické odkazy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady:3tematický.
Advertisements

Indexace pomocí SVA Předmět: Selekční jazyky Přednášející: Mgr. Silvie Kořínková Presová presova-dis.
REFERÁT Co je referát? Jak napsat referát? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Dostupné z Metodického.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Psaní závěrečné práce Přednáška pro končící studenty.
Jak citovat informační zdroje Citace jsou nezbytnou součástí odborného textu. Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
Svržení atomových bomb na japonská města v srpnu 1945 Druhá světová válka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
RŮZNOST KANCELÁŘSKÝCH BALÍKŮ je řada za sebou následujících snímků (slidů) předváděných na PREZENTACE monitoru počítače plátně prostřednictvím dataprojektoru.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 21. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Věcné autority v roce 2016
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Bakalářská práce / Diplomová práce
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
C I T A C E Proč a jak citovat 10/2015
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Citační etika a základní pravidla citování informačních zdrojů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Informatika I – Cvičení 2.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Informatika I – Cvičení 2.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
Formální úprava rešerše
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
Stavební právo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Kompletace práce.
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Název: VY_32_INOVACE_ICT_7B_12B Škola:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Bibliografické citace
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Citace a návod jak citovat
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
Informační a komunikační technologie Informatika
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Citace a bibliografické odkazy

Kde hledat informace www.ped.muni.cz/wlib Praktické informace Závěrečné práce, citování Vše o citování Jak citovat a příbuzné normy

Základní termíny Citace = uvedení cizího výroku ve vlastní práci Bibliografická citace = údaj o dokumentu, z nějž byla čerpána citace Odkaz v textu = označení, kde v seznamu použitých informačních zdrojů je bibliografická citace k dané citaci

Typy citací Přímá citace = autor dílo četl Nepřímá citace = odkaz na dílo čtené někým jiným Autocitace = odkaz na vlastní dílo

Způsoby převzetí informací Korektní převzetí: Citát Parafráze Kombinace citátu a parafráze Nekorektní převzetí = plagiát

Citát „Vědeckotechnické a hospodářské dějiny 20. století se ocitají ve výrazném vleku politického vývoje. Překotný rozvoj dopra-vy, komunikace a nových technologií (rozšířené používání kovů a jejich slitin, rozvoj chemie a biologie) zavedených do výroby na sklonku 19. století odstartoval doslova závody ve zbrojení iniciované Německem (završené postupně dvěma světovými válkami), přičemž válečné konflikty rozvoj těchto strategicky důležitých disciplín ještě urychlily. Po roce 1945 jsme svědky nové (3.) fáze průmyslové revoluce, v níž věda předbíhá tech-nickou realizaci a výrobu. Jejím nejzřetelnějším projevem se stává využití jaderné energie, mikroelektroniky, kybernetiky a chemie. Ve výrobě probíhá komplexní automatizace a robo-tizace.“ + odkaz v textu

Parafráze Rozvoj vědy, techniky i hospodářství ve 20. století byl určen politickým děním, a to zejména oběma světovými válkami a jejich následky. + odkaz v textu

Kombinace citátu a parafráze Vědeckotechnické a hospodářské dějiny 20. sto-letí se ocitají ve výrazném vleku politického vývo-je.“ Jedná se především o obě světové války a je-jich následky. + odkaz v textu

Nejčastější citační styly

ČSN ISO 690, ČSN ISO 690-2 ČSN ISO 690 : tištěné dokumenty ČSN ISO 690-2 : elektronické dokumenty Úprava norem duben 2011

Metody citování a odkazování Harvardský systém (jméno-datum) Forma číselného odkazu Průběžné poznámky

Harvardský systém Odkaz v textu

Bibliografické citace

Forma číselného odkazu Odkaz v textu číslem v pořadí citování. Číslo citovaného zdroje se zachová v celém textu. Kulaté závorky Hranaté závorky Horní index Bibliografické citace řadit dle výskytu v textu.

Průběžné poznámky Odkaz v textu číslem v pořadí výskytu. Každý odkaz má nové číslo. Kulaté nebo hranaté závorky, horní index Nelze uvést 2 odkazy za sebou, ale v 1 po-známce může být více bibliografických citací.

Bibliografické citace (poznámky pod čarou) řadit dle výskytu Bibliografické citace (poznámky pod čarou) řadit dle výskytu. Číslovat průběžně v celém dokumentu. U rozsáhlejších prací (např. diplomová) doporučeno uvést abecední seznam všech použitých zdrojů také na konci dokumentu (u nás povinnost – pokyn děkana).

Informační zdroje: Biernátová, Olga et. al. Bibliografické odkazy a citace dokumentů dle ČSN ISO 690 (01 0197) platné od 1. dub-na 2011. Brno: 2011. Dostupné z: http://www.citace.com/soubory/csniso690-interpretace.pdf Kratochvíl, Jiří et. al. Metodika tvorby bibliografických citací. 2. revidované vydání. [Brno:] Knihovna univerzitního kampusu MU a Ústřední knihovna PřF MU, 2011. ISSN 1802-128X. Dostupné z: http://is.muni.cz/do/rect/el/estud/prif/ps11/metodika/web/ebook_citace_2011.html#titulni