Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bibliografické citace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bibliografické citace"— Transkript prezentace:

1 Bibliografické citace
Jak se uvádějí odkazy na použitou literaturu v absolventských pracích - citační styly

2 Umístění V soupisu použité literatury umístěném za textem práce
V poznámce pod čarou Přímo v textu Na konci kapitoly

3 Umístění Záznamy jsou v soupisu použité literatury setříděny abecedně nebo pořadově. Vždy číslovaný seznam!

4 Ad 1 V textu se objeví číslo záznamu (u pořadového sledu jdou čísla za sebou, u abecedního nikoli) a specifikace stránky. Cituje-li se dokument vícekrát, odkazuje se na stejné číslo, mění se jen specifikace stránky. V soupise použité literatury je uveden celkový počet stran.

5 Ad 1 Poznámka: U abecedního řazení záznamů můžeme místo čísla záznamu uvést příjmení autora a rok vydání citovaného dokumentu.

6 Ad 1 Příklad: Bibliografická citace je součástí každé odborné literatury. (1, s. 15) Bibliografická citace je součástí každé odborné literatury. (Nováková 2005, s. 15)

7 Ad 2 V textu se objeví číslo (na každé stránce od jedničky) nebo značka poznámky a pod čarou u příslušného znaku je uvedena celá citace dokumentu se specifikací stránky. Číslovat je možné také průběžně v celém textu.

8 Ad 2 Cituje-li se dokument vícekrát na stejné stránce, neopakuje se celá citace, ale uvede se “tamtéž“ a specifikace stránky. V soupise použité literatury je uveden celkový počet stran.

9 Ad 2 Příklad: Autor uvádí svou práci do souvislostí s již
dosaženým poznáním. Bibliografická citace je součástí každé odborné literatury. [1] Bibliografické citace poskytují čtenáři možnost, jak rychle a efektivně získat další informaci k dané problematice. _______________________________ [1] NOVÁKOVÁ, Eva. Bibliografické citace. Praha : Karolinum, S. 15

10 Ad 3 V textu je za příslušnou citovanou částí uvedena celá citace dokumentu se specifikací stránky. Odkaz je obvykle uveden v kulatých závorkách nebo jiným typem písma. Cituje-li se dokument vícekrát na stejné stránce, opakuje se celá citace a specifikace stránky. V soupise použité literatury je uveden celkový počet stran.

11 Ad 3 Autor uvádí svou práci do souvislostí
s již dosaženým poznáním. Bibliogra- fická citace je součástí každé odborné literatury. (NOVÁKOVÁ, Eva. Bibliografické citace. Praha : Karolinum, S. 15) Bibliografické citace poskytují čtenáři možnost, jak rychle a efektivně získat další informaci k dané problematice.

12 Ad 4 Citace se uvádějí jako v Ad 1.
Soupis použité literatury je uveden za textem kapitoly. Kromě toho musí práce obsahovat ještě souhrnný soupis ze všech kapitol.


Stáhnout ppt "Bibliografické citace"

Podobné prezentace


Reklamy Google