Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS Téma: Nejnovější dějiny Ročník: 9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Studená válka 1 Studená válka je padesátileté období silného mezinárodního napětí od skončení 2.světové války do roku 1989 ( období zbrojení, pomlouvačných kampaní, špionáží,…..). Po válce ovládají světovou politiku SSSR a USA. Mezi oběma státy dochází k mocenské a ideologické konfrontaci.

3 Studená válka probíhala ve 4 fázích:
1. fáze – období zadržování komunismu 2. fáze ( ) období zatlačování komunismu (snaha zatlačit SSSR ze získaných pozic zpět) 3. fáze ( 60.léta) druhé období zadržování komunismu 4. fáze ( léta) období uvolňování

4 1. fáze – období zadržování komunismu Počátek: projev Churchilla v roce 1946 železná opona- rozdělení Evropy na 2 sféry vlivu 1947 – Trumenova doktrína – podpora státům a národům, které ohrožují vnější tlaky. Svět se rozdělil na západní a východní blok.

5 Úryvek z projevu Churchilla:
Obr.1 Úryvek z projevu Churchilla:

6 Marshallův plán (1948) byl plán hospodářské pomoci =bezplatná dodávka spotřebního zboží, zemědělská a potravinová pomoc. Podmínkou byla úzká spolupráce a výměna informací mezi účastnickými zeměmi. Pomoc odmítly všechny země, které byly pod vlivem SSSR.

7 George Marshall – státní tajemník USA
Obr.2 George Marshall – státní tajemník USA

8 1949 vzniká NATO ( Severoatlantická aliance)
1949 vzniká NATO ( Severoatlantická aliance). První berlínská krize a rozdělení Německa na dva státy. V září 1949 vzniká NSR ze 3 západních okupačních zón. V říjnu 1949 vzniká NDR ze sovětské okupační zóny. Rozdělení Berlína na západní a východní část.

9 Válka v Koreji Korea byla po válce rozdělena na severní a jižní část. SSSR chtěl obě části spojit. Hrozba světového konfliktu

10 Zdroj: Vlastní tvorba Citace: Obr.1 Dějepis 9. Praha: SPN, ISBN , ze str.97 Obr.2 Dějepis 9. Praha: SPN, ISBN , ze str.98 Anotace: Žáci se seznámí s poválečným vývojem světa, s hospodářskou situací států a s rozdělením států na západní a východní blok.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS"

Podobné prezentace


Reklamy Google