SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Advertisements

Čokoláda.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Čokoláda.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6064VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Kakao.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruhPolévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Opakování – sortiment cukrovinek, nečokoládové cukrovinky
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výroba dezertních hmot 1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Výroba šumivých prášků
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Třené hmoty.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Kakao Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_19(20) Autor Ing. Petra Pechová

Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s výrobou a použitím kakaa. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.

Kakao P. Pechová, 2012

Kakao vyrábí se z kakaových bobů (Jižní Amerika) kakaové plody jsou dlouhé 10 – 20 cm, uvnitř jsou bílá semena podobná mandlím – boby čerstvé plody obsahují mnoho tuku – výroba kakaového másla

Výroba kakaa kakaové boby se vyloupou, fermentují, suší, praží a semelou na kakaovou hmotu z této hmoty se vylisuje kakaové máslo a kakaový koláč, ten se rozemele na prášek slupky jsou krmivo

Složení kakaa B, T, ML, voda, škrob a theobromin – příznivý na lidský organismus (povzbuzuje podobně jako káva, nemá vliv na srdeční činnost)

Jakost kakaa - hnědé až hnědočerné, mírně nahořklá chuť, typická kakaový vůně, nesmí být krupičkové

Čokoláda směs kakaové hmoty, kakaového másla, cukru, sušeného mléka a lecitinu výroba čokolády mísení všech surovin válcování hmoty (postupně se zjemňuje) konšování hmoty (míchání při zvýšených teplotách) ochlazování formování

Výrobky z kakaa a čokolády kakaový prášek instantní kakaové nápoje různé druhy tabulkové čokolády čokoládové výrobky

Úkol Co je to kakao a jaké má použití? Z jakých surovin se vyrábí čokoláda? Najděte na internetových stránkách vady čokolády.

Použité zdroje: ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com