Řízení zásob ve výrobním podniku Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav Podnikové strategie Řízení zásob ve výrobním podniku Autor práce: Kateřina Dufková (učo: 14779) Vedoucí práce: Ing. Lukáš Polanecký Oponent práce: Ing. Jakub Hořický
Motivace a důvody k řešení daného problému Možnost úspory finančních prostředků firmy Zajímavost tématu Osobní angažovanost Prohloubení teoretických znalostí Aplikace v praxi Téma přínosné pro moji budoucí kariéru
Cíl práce Analýza zásob v podniku Navrhnutí optimální strategie řízení zásob
Výzkumné otázky 1. Jaký je současný stav řízení zásob ve zvoleném podniku? 2. Jaká skupina zásob vyplynula z ABC analýzy jako nejvíce obrátková? 3. Která ze zásob skupiny A vyplynula jako nejvíce obrátková? 4. Je efektivnější se předzásobit a získat tak množstevní rabaty, nebo objednávat dle potřeby?
Použité metody a analýzy Metody sběru dat Podnikový software WinFas Konzultace s ekonomickým a obchodním ředitelem Literatura Metody zpracování dat Analýza ABC Optimalizace zásob Metody hodnocení Individuální hodnocení Návrhy a opatření
Křupky Sídlo: Vysočina Zápis do OR: únor 1998 Základní kapitál: 10 mil. Předmět podnikání: výroba extrudovaných snacksů, cereálních výrobků, balení suchých plodů a dražování
Dosažené výsledky, přínos práce ABC analýza Typ zásob Celková hodnota zásoby (roční) Procentuální podíl Kumulovaná hodnota v % Skupina Suroviny 65 287 187 Kč 73,26 A Obaly 16 912 884 Kč 18,98 92,24 B Čokolády + polevy 6 908 438 Kč 7,75 100 C Celková hodnota zásob 89 108 509 Kč
Nejvíce obrátková surovina ze skupiny A mandle 27/30
Náklady na zásobování mandlí 27/30 Současné náklady Optimální náklady Objednávka: 19 958 kg Náklady na držení: 20 836 Kč Náklady do doplnění: 1 480 980 Kč Doba obratu zásob: 24 dnů Celkové náklady: 1 501 816 Kč Optimální velikost dodávky: 168 262 kg Náklady na držení: 175 665 Kč Náklady na doplnění: 175 663 Kč Doba obratu zásob: 202 dnů Celkové náklady: 351 328 Kč
Předzásobení se surovinou s množstevní slevou vs Předzásobení se surovinou s množstevní slevou vs. objednávání dle potřeby Předzásobení se s množstevní slevou Objednávání dle potřeby (beze slevy) Počet objednávek: 2x/rok Množství: 149 685 kg Počet kontejnerů: 16 / rok Sleva: 5% Cena mandlí: 247,95 Kč Celkové náklady 76 466 112 Kč Počet objednávek: 15x/rok Množství: 19 958 kg Počet kontejnerů: 15 / rok Sleva: 0% Cena mandlí: 261 Kč Celkové náklady: 80 249 455 Kč
Dodavatelé Mandle – Kalifornie 9 416 km Lískové ořechy – Turecko 1 943 km Kokos – Singapore 9 753 km Sušený banán – Filipíny 10 808 km Kešu – Nizozemí 994 km Mák – Česká Republika, Pelhřimov
Doprava Lodní doprava O cca 300 -400% pomalejší než letecká doprava Standardní velikost kontejneru – ložnost 20 tun O cca 300 -400% pomalejší než letecká doprava O cca 10-15% levnější než letecká doprava
Závěrečné shrnutí Zjištění nedostatků Nedostatek skladových prostor Nedostatek financí pro výstavbu nových skladů Nevýhody Přísné podmínky pro skladování surovin Velká vzdálenost dodavatelů Krátká doba minimální trvanlivosti některých potravin Návrhy a opatření Přiblížení se metodě Just in Time Zúžení sortimentu
Otázky vedoucího a oponenta Pokud by se firma rozhodla pro částečnou aplikaci metody Just in Time, pro jakou skupinu zásob by se jí to vyplatilo nejvíce? A jaký vliv na cashflow by tato změna měla? Přibližte složitější modely zásob, kterými byste mohla danou problematiku řešit.
Děkuji Vám za pozornost. Dufková Kateřina