8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Právní řád České republiky. Obsah právo právní norma morálka právní vztahy právní řád právní předpisy právní způsobilost právní odvětví právní ochrana.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Vlastnictví zavazuje Petr Machala.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Právo je minimem morálky
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Orgány právní ochrany a sankce
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Význam práva Petr Machala.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Soudy Občanská výchova.
Právní subjektivita Petr Machala.
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Právní řád Pavel Šuranský.
Název Náhradní rodinná péče
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_03_PRÁVO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Právní minimum Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_12_ PL Právo a jeho druhy Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_12_ Smlouvy, ochrana majetku Číslo projektu:
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Mgr. Michal Oblouk PRÁVNÍ NORMA A ZÁKON. PRÁVNÍ NORMA závazné pravidlo jednání, které přejímá nebo vytváří stát a jehož dodržování je státem vynucováno.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název školy: Základní škola Městec Králové
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rodina, náhradní rodinná péče
Právo VY_32_INOVACE_03-59 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Když vlastní rodina chybí
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Pozemkové právo I. Prezentace případu z praxe
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právo.
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Soužití národnostních skupin - 2
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec Základy práva 8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec

Morálka Co je dobré a co špatné? Co bychom měli a neměli dělat? 2 hlavní přístupy k morálce: Špatné je to, co má špatné následky. Některé věci jsou špatné z principu.

Právo Právo je snahou státu převést morálku do závazných pravidel.

Porušení morálky, práva nebo obojího? Petr doma oznámil, že jde na doučování, ale místo toho šel ke kamarádovi hrát počítačové hry. Jana ztratila cestou do školy peníze na oběd. Měla hlad a tak šla do obchodu a nenápadně si tam vzala obloženou bagetu. Tadeáš si stáhnul z internetu do počítače nejnovější filmy běžící v českých kinech. Nahrál je na DVD, která začal ve škole o přestávce prodávat spolužákům za peníze. Tomáš doběhl autobus a unavený si sednul na sedadlo. Na další zastávce přistoupila stará paní s berlemi a neměla si kam sednout. Tomáš jí ignoroval a místo jí neuvolnil. Klára se vrací večer z tréninku, když najednou uslyší ve vedlejší ulici křik. Zahlédne zloděje, který se snaží okrást ženu. Klára muže vyleká a ten začne utíkat. Přitom zlodějovi vypadne jeho vlastní peněženka. Potom uteče. Klára dá peněženku s 8 000 Kč ženě, která si ji nechá jako náhradu za mobil, který jí zloděj stihl ukrást.

Osoba fyzická a právnická

VZTAH MEZI FYZICÝMI NEBO PRÁVNICKÝMI OSOBAMI PRÁVO SOUKROMÉ PRÁVO VEŘEJNÉ VZTAH MEZI FYZICÝMI NEBO PRÁVNICKÝMI OSOBAMI VZTAH MEZI JEDNOTLIVCI A MOCENSKÝMI ORGÁNY NEBO MOCENSKÝMI ORGÁNY NAVZÁJEM OBČANSKÉ PRÁVO RODINNÉ PRÁVO OBCHODNÍ PRÁVO PRACOVNÍ PRÁVO TRESTNÍ PRÁVO ÚSTAVNÍ PRÁVO MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBČANSKÝ ZÁKONÍK OBCHODNÍ ZÁKONÍK ZÁKONÍK PRÁCE TRESTNÍ ZÁKONÍK MEZINÁRODNÍ SMLOUVY ÚSTAVA A ÚSTAVNÍ ZÁKONY

Žebřík Oblast práva Co řeší Mezinárodní právo Vztahy mezi státy nebo mezinárodními organizacemi Ústavní právo Vztahy mezi institucemi ve státě, pravidla politiky Trestní právo Trestné činy fyzických a právnických osob Pracovní právo Zaměstnávání lidí Obchodní právo Pravidla pro obchod mezi fyzickými a právnickými osobami Rodinné právo Vztahy v rodině, dědictví, výchova dětí Občanské právo Vztahy mezi jednotlivými fyzickými osobami

Které odvětví práva řeší tuto situaci? 1) Honza, Pavel a Karel jsou studenti střední školy a chtějí si pronajmout byt. 2) Manželé Novákovi si chtějí adoptovat dítě z dětského domova. 3) 37letý muž přepadl benzínku a s pistolí v ruce přinutil obsluhu vydat mu peníze.

Konkrétní případ z trestního práva: Zločin z nenávisti (hate crime) Trestní zákoník: § 356 Podněcování k nenávisti vůči skupině osob § (paragraf) = odstavec (část zákona)

Příklad slovního útoku, který pravděpodobně splňuje definici zločinu z nenávisti a trestní oznámení je minimálně na zvážení:

Trestní oznámení Může podat kdokoliv Jde o oznámení o spáchání trestného činu Lze podat ústně nebo písemně Policie má povinnost se jím zabývat