Elektrické vodiče a izolanty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické vodiče a izolanty
Advertisements

Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/ Autor.
Potenciál, napětí, náboj, proud Základy elektrotechniky 1 Potenciál, napětí, náboj, proud Ing. Jaroslav Bernkopf.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Vodič a izolant v elektrickém poli Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_17_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektřina v.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Rozložení náboje na vodiči
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
VY_32_INOVACE_07_32_VODIČE A NEVODIČE (IZOLANTY)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Jednoduchý elektrický obvod je tvořen čtyřmi hlavními prvky:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
Vedení elektrického proudu v látkách
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Vlastnosti plynů.
Elektromotor a jeho využití
Elektrický proud.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Elektromotor.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
TEPLO.
Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo ochlazování
ELEKTŘINA VY_32_INOVACE_05-22 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Stroje a zařízení - spoje
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Elektrické spotřebiče, vodiče, nevodiče
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
LÁTKA A TĚLESO. LÁTKA A TĚLESO ? Umíš odpovědět Co je to těleso Co je to látka Jaký je rozdíl mezi tělesem a látkou Čím se liší tělesa a čím látky.
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Třída 3.A 13. hodina.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Vlastnosti plynů.
Elektroskop, jeho elektrování a uzemnění
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Neživá příroda - vzduch
ELEKTROSKOP = zařízení, které zjišťuje, zda má těleso el. náboj.
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_32_Člověk a příroda.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Z čeho jsou složeny látky?
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

Elektrické vodiče a izolanty

Vodiče VÍME: Elektrická energie se přenáší vodiči Nejčastější vodiče: kovy: Stříbro, hliník, měď, …. Tuha

Proč vedou? Ve vnější vrstvě obalu jsou elektrony slabě vázané a mohou se pohybovat po celém tělese. Samovolně však nemohou z tělesa vystupovat Říkáme jim VOLNÉ ELEKTRONY Čím více má látka volných elektronů, tím je lepší vodič

Izolanty Všechny elektrony jsou pevně vázány k atomům Atomy jsou neutrální a elektrický proud se nemá čím přenášet

Izolanty Nejčastější nevodiče: Umělé hmoty (polystyrén), porcelán, sklo Přírodní látky: slída, síra, jantar Dřevo, papír, za normálních okolností i vzduch nebo jiné plyny

Určuj vodiče a izolanty Beton Žula Parafín Olovo mosaz

Vodiče v praxi V praxi jsou vodiče obklopeny nevodivou látkou (izolantem) Nesmí dojít při náhodném dotyku člověka nebo zvířete k úrazu

Můžeme třením zelektrovat kovovou tyč? Musela by být izolovaná od země i od člověka, který tření provádí Když ji držíme v ruce – náboj odvedeme do země – souvisí to s tzv. uzemněním Co je uzemnění? Vodivé spojení se zemí

Kde využijeme uzemnění? Hromosvody Uzemnění elektrického zařízení

Kde využijeme uzemnění? Uzemnění zařízení, kde dochází třením k zelektrování součástí: Kovové části v papírnách, mlýnech, čerpacích stanicích,.. jsou vodivě spojeny se zemí – uzemněny, zabraňuje to hromadění el. náboje na strojích

Další příklady nutnosti uzemnění Při jízdě automobilu – tření – pneumatiky jsou z gumy – náboj se neodvádí do země Proto někdy při vystupování pocítíme píchnutí Proto některé automobily mají karoserii uzemněnou páskem z pryže protkané kovovými vlákny.

Další příklady nutnosti uzemnění U cisteren, které převážejí hořlavé látky, je to nutnost – k uzemnění se používají kovové řetězy I malá jiskra by mohla způsobit velký požár

Otázky Proč jsou kleště a šroubováky, které se používají při opravách el.zařízení pokryty nevodivým materiálem? Je možné využít vodičů k přenášení náboje i na velké vzdálenosti (např. 1000km? Jestliže ano, kde se toho využívá

Odpovědi Aby se náboj ze zařízení nemohl přesouvat na člověka Ano, vodiči se náboje přenášejí na velké vzdálenosti Například od elektrárny do domácností Podmořskými kabely

Zápis Látky, které vedou elektrický náboj, se nazývají elektrické vodiče. O schopnosti vést elektrický náboj rozhoduje hlavně množství volných elektronů. (kovy: stříbro, měď, hliník..

Zápis Látky, které nevedou elektrický náboj, se nazývají elektrickými nevodiči neboli izolanty (umělé hmoty, slída, dřevo, papír,… Spojíme-li nabité těleso vodivě se zemí, vybije se (využití - uzemnění)