Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010 Autor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010 Autor."— Transkript prezentace:

1 ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010 Autor : Pavel Porteš

2 NÁZVY ROZVODNÝCH SOUSTAV Rozvodnou síť tvoří soustava kabelů, drátů a vodičů, které vedou elektřinu ve vzduchu, pod zemí i pod vodou, a dělí se na elektrickou přenosovou soustavu a distribuční síť. Elektrická energie má významné využití v průmyslu, stavebnictví, dopravě, lékařství sdělovacích prostředcích, v domácnostech apod. Její nenahraditelnost vyplívá především z možnosti přenosu na velké vzdálenosti, a přeměny na energii jiného druhu. S použitím elektrické energie, ať při procesu výroby, rozvozu nebo spotřeby, sou spojeny mnohé negativní důsledky, při nichž dochází k ohrožení zdraví a života lidí a často i materiálních hodnot. Na základě výskytu těchto nepříznivých skutečností byly zpracovány předpisy, při jejichž dodržování se zamezí jejich vzniku nebo se riziko možnosti výskytu omezí na únosnou míru.

3

4 SÍŤ IT IZOLOVANÁ SOUSTAVA Elektrické síť, ve které nejsou bezprostředně uzemněné body pracovního obvodu, ale jsou uzemněny neživé části. K izolovaným soustavám patří i soustavy, jejichž uzel je spoje se zemí přes indukčnost kompenzující kapacitní proudy-Pettersenova tlumivka, nebo přes průrazku.

5 SÍŤ TN UZEMĚNÁ SOUSTAVA Elektrická síť, ve které určitý bod pracovního obvodu, z pravidla nulový bod, je bezprostředně uzemněn a neživé části jsou vodičem spojeny s tímto bodem.

6 SÍŤ TN-C UZEMNĚNÁ SOUSTAVA Elektrická síť, TN-C je síť TN, ve které ochranný vodič současně plní funkci středního vodiče.

7 SÍŤ TN-S UZEMNĚNÁ SOUSTAVA Elektrická síť TN-S je síť TN, ve které je ochranný vodič samostatný a neplní funkci středního vodiče.

8 SÍŤ TN-C-S UZEMNĚNÁ SOUSTAVA Elektrická síť TN-C-S je síť TN, kde v první části plní ochranný vodič současně funkci středního vodiče a její druhé části je ochranný a střední vodič veden samostatně.

9 SÍŤ TT UZEMNĚNÁ SOUSTAVA Elektrická síť TT je síť, ve které určitý bod pracovního obvodu, zpravidla nulový bod zdroje, je bezprostředně uzemněn a neživé části nejsou vodičem spojeny s tímto bodem.

10 Sítě TN a TT se nazývají sítěmi s uzemněným nulovým bodem, uzlem. Sítě IT se nazývají sítěmi s izolovaným nulovým bodem. Význam písmen používaných v termínech: První písmeno: T- terre (franc.) bezprostřední uzemnění určitého bodu obvodu pracovního proudu, zpravidla uzlu – nulového bodu. I- insultation (angl.) izolace všech živých vodičů vůči zemi nebo spojení bodu sítě se zemí přes velkou imperanci.

11 Druhé písmeno: N- neutre (franc.) neutral (angl.) bezprostřední spojení neživých částí s uzemňovacím bodem sítě ochranným vodičem. T- terre (franc.) uzemnění neživých částí nezávisle na možném uzemnění určitého bodu sítě. Třetí písmeno: C- combiné (franc.) combined (angl.) kombinace středního vodiče s ochranným. S- separé (franc.) separeted (angl.) oddělení středního vodiče od ochranného.

12

13

14

15 ZDROJE: Dílenská příručka učebních oborů elektro Elektrotechnické předpisy v obrazech- Miroslav Stabryn Dílenská příručka –silnoproud II, Kolektiv autorů – Josef Bohdal, Jan Staněk, Jaroslav Podimák Rok vydání : 2002 Autor : Pavel Porteš DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/02.0010 Autor."

Podobné prezentace


Reklamy Google