Potraviny a výživa - Brambory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O6.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ekonomika– národní hospodářství
Potraviny a výživa – Sýry
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Stroje a zařízení - spoje
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Název projektu: Moderní škola
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Společenská výchova – verbální komunikace
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa – Med
Společenská výchova – V restauraci
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Potraviny a výživa – čaj
Společenská výchova – Pravidla chování v dopravních prostředcích
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Společenská výchova – Společenská významnost
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Společenská výchova – Kultůra cestování
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
Název projektu: Moderní škola
Společenská výchova – Podání ruky
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa - Brambory Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.13O1.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Brambory a zelenina Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce, prověření vědomostí Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky se složením, druhy , použitím a skladování brambor. Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Složení brambor, druhy brambor, výrobky z brambor, použití v kuchyni, skladování brambor. Datum 6.11.2012

Složení, význam, tržní druhy brambor Brambory Složení, význam, tržní druhy brambor

Brambory jsou nerozšířenější plodinou

Minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo Složení brambor Sacharidy (škrob) Minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo Vitamíny – karoten(provitamínA), B, PP,C

Polorané – sklízí se v červnu, nedají se skladovat Konzumní brambory Rané – sklízí se v červnu, červenci – jsou určeny k rychlé spotřebě, nedají se skladovat Polorané – sklízí se v červnu, nedají se skladovat Pozdní – sklízí se na podzim, při správném skladování vydrží do další úrody

podle použití brambory dělíme Na salátové – obsahují méně škrobu, nerozvařují se Na přílohové – určené k vaření Průmyslové – se zvýšeným obsahem škrobu určené jako krmné

Použití brambor v kuchyni Přílohy – bramborová kaše, bramborové knedlíky, hranolky, bramborový salát, Samostatný pokrm – bramborový guláš, bramborová polévka, bramborák, bramborové šišky,

Výrobky z brambor Bramborový škrob – solamyl, naturamyl Polotovary z brambor – bramborové vločky určené k průmyslovému zpracování Hotové výrobky z brambor – smažené lupínky, Zmrazené výrobky – předsmažené hranolky

Skladování brambor V chladných skladech +2 až +5°c V dřevěných bednách, na paletách V temnu Pokud brambory přemrznou, mají nasládlou chuť – škrob se štěpí na jednodušší sacharidy(cukry)

1. Napiš do sešitu, které pokrmy z brambor znáš? Samostatný úkol 1. Napiš do sešitu, které pokrmy z brambor znáš?

1. Jaké je složení brambor? 2. Jaké jsou konzumní druhy brambor? Prověření učiva Odpověz na otázky: 1. Jaké je složení brambor? 2. Jaké jsou konzumní druhy brambor? 3. Které výrobky z brambor znáš?

Použitá literatura: Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images>