Potraviny a výživa - Brambory Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE POV Název DUMu POV.13O1.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Potraviny a výživa Vzdělávací okruh Brambory a zelenina Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce, prověření vědomostí Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky se složením, druhy , použitím a skladování brambor. Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Složení brambor, druhy brambor, výrobky z brambor, použití v kuchyni, skladování brambor. Datum 6.11.2012
Složení, význam, tržní druhy brambor Brambory Složení, význam, tržní druhy brambor
Brambory jsou nerozšířenější plodinou
Minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo Složení brambor Sacharidy (škrob) Minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo Vitamíny – karoten(provitamínA), B, PP,C
Polorané – sklízí se v červnu, nedají se skladovat Konzumní brambory Rané – sklízí se v červnu, červenci – jsou určeny k rychlé spotřebě, nedají se skladovat Polorané – sklízí se v červnu, nedají se skladovat Pozdní – sklízí se na podzim, při správném skladování vydrží do další úrody
podle použití brambory dělíme Na salátové – obsahují méně škrobu, nerozvařují se Na přílohové – určené k vaření Průmyslové – se zvýšeným obsahem škrobu určené jako krmné
Použití brambor v kuchyni Přílohy – bramborová kaše, bramborové knedlíky, hranolky, bramborový salát, Samostatný pokrm – bramborový guláš, bramborová polévka, bramborák, bramborové šišky,
Výrobky z brambor Bramborový škrob – solamyl, naturamyl Polotovary z brambor – bramborové vločky určené k průmyslovému zpracování Hotové výrobky z brambor – smažené lupínky, Zmrazené výrobky – předsmažené hranolky
Skladování brambor V chladných skladech +2 až +5°c V dřevěných bednách, na paletách V temnu Pokud brambory přemrznou, mají nasládlou chuť – škrob se štěpí na jednodušší sacharidy(cukry)
1. Napiš do sešitu, které pokrmy z brambor znáš? Samostatný úkol 1. Napiš do sešitu, které pokrmy z brambor znáš?
1. Jaké je složení brambor? 2. Jaké jsou konzumní druhy brambor? Prověření učiva Odpověz na otázky: 1. Jaké je složení brambor? 2. Jaké jsou konzumní druhy brambor? 3. Které výrobky z brambor znáš?
Použitá literatura: Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: [cit. 2012-17-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images>