Otevři mi oči, ať pozoruji divy tvého zákona (tóry). ( Ž 119,18)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jen se dívej na ptáčky 1. Jen se dívej na ptáčky, jejich přání Bůh zná, ty jsi víc, nežli oni, říká Pán. Ref: Nezoufej, neboť tvůj život má ve svých rukou.
Advertisements

To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Křesťanský pohled na úlohu dětí a rodiny v péči o staré a nemocné rodiče MUDr. VÍT DRÁPAL Nemocnice Milosrdných sestrer sv. Vincence de Paul, KROMĚŘÍŽ.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
Slova Květiny.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
Postoj lásky k druhým lidem v každé situaci Jan 13,1b: „Miloval své, kteří byli na světě, a miloval je až do konce.“ Jan 13,35: „Podle toho všichni poznají,
24. Josef se dal poznat svým bratrům. Nikdo z vás nezůstane v mém otroctví, jen muž, který pohár ukradl.
SOBOTA.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
1. Zpívej, že lásku a Boha znáš a že Bůh tebe zná. A když se zlého cos přihodí, on že tě pozvedá. Zpívej mu žitím svým, zpívej, že on dal ti jistotu radost.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Desatero božích přikázání
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
Zdroj životního optimismu Jak převážit váhy spravedlnosti ve svůj prospěch? Jozef Bajusz.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
1. Ó Hospodine, Pane náš a králi! Jak důstojné a jak je plné chvály tvé jméno na vší zemi široké! Jde sláva tvá nad nebe vysoké.
1. Zazni dnes Hospodinu chvála, | Bůh v lásce nám se podává | a milost jeho neskonalá | na věky s námi zůstává. | Hlas spasení | a věčná chvála zástupy.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Poselství starozákonní svatyně
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
1. Lásku Syna Božího, | pána Jezu Krista, | krále, kněze věčného, | ctěte srdce lidská! | Velmi nás zamiloval, | beze vší lítosti | za nás se obětoval.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Kde mají původ Velikonoce?
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
1. Raduj se, Bůh dnes přišel k nám, to bratře, sestro, slyš! Otevři dům, ať vstoupí Pán. A nebe, země, zvuč a nebe, země zvuč a nebe, země, Králi zvuč!
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
{ AC Rousínov, , Jirka Pospíšil. { Setkání s Bohem působí RADOST AC Rousínov, , Jirka Pospíšil.
1. Mé srdce mluví slovo dobré chvály; | já písně zpívat budu svému Králi | a řeč svou plním slovy hbitými: | Tys, Králi krásnější před jinými, | tvůj ret.
1. Poslyš, synu marnotratný, | slzy tvé nic nejsou platny, | marně zde svou bídu cítíš, | žalem svým se nenasytíš.
1. Slyš kdo to stojí u dveří a volá: | Duše, otevři
1. Vezmi, Pane, život můj, | k své jej službě zasvěcuj
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
1. Zvěst spásy přeradostná | zní po světa končinách: | vykoupení dokonáno na Golgotě výšinách. | Tak miloval Bůh svět, | že až na smrt Syna dal, | aby,
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Jirka Pospíšil, AC Ivanovice
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Poznání Boží vůle.
Pane vždy keď tvoju svätosť Svätosť je to po čom túžim Skláňam tvár
Mgr. Jana Harakaľová ZŠ Žitavská 1, Bratislava
4. Božie prikázanie Nakresli do srdca, čo všetko robia pre
Prečo, ak ma Boh miluje... som osamelý, často nepochopený, bez skutočných priateľov? moji rodičia mi nerozumejú a stále sa so mnou hádajú? nemám prácu,
Pane, prosím Ťa….
RÍMSKOKATOLÍCKA CIRKEV TRNAVSKÁ ARCIDIECÉZA Katechetické oddelenie Ľudská osoba a jej dôstojnosť (téma) pre 1. ročník SŠ Mgr. Andrea Dobošová 2012.
Ako nás Boh vedie.
Biblické verše....
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
1. Domů, domů touží duše moje, | domů, domů touží duše má
Transkript prezentace:

Otevři mi oči, ať pozoruji divy tvého zákona (tóry). ( Ž 119,18) Fryšták, 27.květen 2017

Boh je (neporovnateľne) najmúdrejší 2) Písmo je Božie slovo (2Tim 3,16) KONKLÚZIA: NA TEJTO ZEMI NIE JE NIČ MÚDREJŠIE A NIČ DÔLEŽITEJŠIE AKO BOŽIE UČENIE V BOŽOM SLOVE

Kľúčovosť Božieho slova Božie Zjavenie (modla) Pravda („Posvěť je pravdou; tvoje slovo je pravda. “ – Jn 17,17; 2 svedkovia) modlitba (šema) hriech (1Jn 3,4; Rim 3,20; otec lži, prvé pokušenie) formácia (2Tim 3,16)

Ex 22,8; Ž 82,6-7 – Jn 10,34

A Hospodin Bůh člověku přikázal: „Z každého stromu zahrady smíš jíst. Gn 2,16: A Hospodin Bůh člověku přikázal: „Z každého stromu zahrady smíš jíst.

Slyšeli jste, že bylo řečeno otcům... Já však vám pravím... ? Slyšeli jste, že bylo řečeno otcům... Já však vám pravím... Nedomnívejte se, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky; nepřišel jsem zrušit, nýbrž naplnit... (Mt 5,17) Marná je zbožnost, kterou mne ctí, učíce naukám, jež jsou jen příkazy lidskými. Opustili jste přikázání Boží a držíte se lidské tradice.“A ještě řekl: „Jak dovedně rušíte Boží přikázání, abyste zachovali svou tradici! (Mk 7,7-9)  Písmo musí platit... καὶ οὐ δύναται λυθῆναι ἡ γραφή (Jn 10,35) Mistře, víme, že jsi učitel, který přišel od Boha.  (Jn 3,2)

בר-ע בְּרִית עבְּרִית עברי ivri עברי – - prejsť (cez tečúcu rieku), prekročiť, preniesť sa, prekonať (pasah) slovo berit – בְּרִית - zmluva – עבְּרִית - ivrit – hebrejčina (vidieť zmluvu) Amen, amen, pravím vám, kdo slyší mé slovo a věří tomu, který mě poslal, má život věčný a nepodléhá soudu, ale přešel již ze smrti do života.. (Jn 5,24)

Rim 3,1-2: Co má tedy žid navíc? A jaký je užitek obřízky? Veliký v každém ohledu! Předně ten, že židům byla svěřena Boží slova. Sk 1-2 Gn 37 – Rim 11

Zdanlivé protirečenia v Písme Mt 2,23 Mt 1,16 (Jozef, syn Jakuba) – Lk 3,23 (Jozef, syn Héliho) Judášova smrť – Mt 27,5 – Sk 1,18 udalosti zmŕtvychvstania ...

Lv 21,10: Kněz, přední mezi svými bratry (velkňez), na jehož hlavu byl vylit olej pomazání a který byl uveden v úřad, aby oblékal kněžské roucho, nebude mít vlasy na hlavě neupravené a neroztrhne své roucho. וְהַכֹּהֵן הַגָּדוֹל מֵאֶחָיו אֲשֶׁר-יוּצַק עַל-רֹאשׁוֹ שֶׁמֶן הַמִּשְׁחָה, וּמִלֵּא אֶת-יָדוֹ, לִלְבֹּשׁ, אֶת-הַבְּגָדִים--אֶת-רֹאשׁוֹ לֹא יִפְרָע, וּבְגָדָיו לֹא יִפְרֹם ישׁוּעַ דמ הן

Iz 53,9-10: Byl mu dán hrob se svévolníky, s boháčem smrt našel , ačkoli se nedopustil násilí a v jeho ústech nebylo lsti. Ale Hospodinovou vůlí bylo zkrušit ho nemocí, aby položil svůj život v oběť za vinu. Spatří potomstvo, bude dlouho živ a zdárně vykoná vůli Hospodinovu. שׁמי ישׁוּעַ ומֵעֹצֶר וּמִמִּשְׁפָּט לֻקָּח, וְאֶת-דּוֹרוֹ מִי יְשׂוֹחֵחַ: כִּי נִגְזַר מֵאֶרֶץ חַיִּים, מִפֶּשַׁע עַמִּי נֶגַע לָמוֹ וַיִּתֵּן אֶת-רְשָׁעִים קִבְרוֹ, וְאֶת-עָשִׁיר בְּמֹתָיו; עַל לֹא-חָמָס עָשָׂה, וְלֹא מִרְמָה בְּפִיו וַיהוָה חָפֵץ דַּכְּאוֹ, הֶחֱלִי--אִם-תָּשִׂים אָשָׁם נַפְשׁוֹ, יִרְאֶה זֶרַע יַאֲרִיךְ יָמִים; וְחֵפֶץ יְהוָה, בְּיָדוֹ יִצְלָח

Prís 30,4: Kdo vystoupil do nebe i sestoupil Prís 30,4: Kdo vystoupil do nebe i sestoupil? Kdo si nabral vítr do hrstí? Kdo svázal vody do pláště? Kdo vytyčil všechny dálavy země? Jaké je jeho jméno a jaké je jméno jeho syna? Vždyť je znáš (iste). שָׁי ישׁוּעַ מִי עָלָה-שָׁמַיִם    וַיֵּרַד, מִי אָסַף-רוּחַ בְּחָפְנָיו    מִי צָרַר-מַיִם בַּשִּׂמְלָה-- מִי,    הֵקִים כָּל-אַפְסֵי-אָרֶץ: מַה-שְּׁמוֹ וּמַה-שֶּׁם-בְּנוֹ,    כִּי תֵדָע כָּל-אִמְרַת אֱלוֹהַּ צְרוּפָה;    מָגֵן הוּא, לַחֹסִים בּוֹ אַל-תּוֹסְףְּ עַל-דְּבָרָיו:    פֶּן-יוֹכִיחַ בְּךָ וְנִכְזָבְתָּ שְׁתַּיִם, שָׁאַלְתִּי מֵאִתָּךְ;    אַל-תִּמְנַע מִמֶּנִּי, בְּטֶרֶם אָמוּת

Cti svojho otca i svoju matku Exodus 20,12

v zemi, ktorú ti dá Pán, tvoj Boh! aby si dlho žil v zemi, ktorú ti dá Pán, tvoj Boh! Exodus 20,12

Čo to je „tá“ úcta? Prečo je kľúčová? Kavod – úcta! Úcta je k kľúčom k dobre prežívanému životu a ku prebývaniu v prisľúbenej zemi... Prvé prikázanie s prísľubom .... Čo to je „tá“ úcta? Prečo je kľúčová?

קְלָלָה – kliatba; קָלַל- nepatrný, bezvýznamný, nevážený, neuctený uctený = veľmi vážený, veľmi vážny (pečeň) קְלָלָה – kliatba;  קָלַל- nepatrný, bezvýznamný, nevážený, neuctený

otvorená dlaň

dom, vnútro, rodina

dvere

otvoriť vnútra dvere

každý, všetko, kompletný, dokonalý male (naplniť) - kol molekula

ženská koncovka

nevesta Aký je rozdiel, medzi prekliatím: קְלָלָה a nevestou קָלַה dvojité vedenie (nevernosť = neviestka)

Milovať znamená veľmi si vážiť = ctiť Milovať znamená veľmi si vážiť = ctiť ... Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce. (Mt 6,21)

בְּרָכָה – požehnanie; בְּרַך – kľaknúť, koleno

prepojenie úcta – požehnanie ...v ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe... (Flp 2,3)

Úcta – sila života i smrti מָוֶת וְחַיִּים בְּיַד לָשׁוֹן Smrť ako aj život sú v moci jazyka ... (Prís 18,21) וַיֶּאֱהַב קְלָלָה וַתְּבוֹאֵהוּ וְלֹא חָפֵץ בִּבְרָכָה וַתִּרְחַק מִמֶּנּוּ Ako miloval kliatbu (to, čo nemá cenu), tak nech ho dostihne; ako sa netešil z požehnania, tak nech je ďaleko od neho. (Ž 109,17)

דָּבָר חֲקֹר מְלָכִים וּכְבֹד דָּבָר הַסְתֵּר כְּבֹד אֱלֹהִים Sláva (vážnosť) Boží je věc (slovo) ukrýt, sláva (úcta) králů je věc (slovo) prozkoumat.. (Přís 25,2)

Otevři mi oči, ať pozoruji divy tvého zákona. ( Ž 119,18) גַּל עֵינַי וְאַבִּיטָה נִפְלָאוֹת מִתּוֹרָתֶךָ Otevři mi oči, ať pozoruji divy tvého zákona. ( Ž 119,18)

Moc Vám děkuji...