Inkoustové tiskárny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Inkoustové tiskárny.
Periferní zařízení počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přídavná zařízení.
POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY VY_32_INOVACE_E3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren.  8, 9 nebo 24 jehliček  Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body, čímž vzniká na papíře obraz.
Počítačové tiskárny.
Tiskárny.
Informační a komunikační technologie
Výstupní zařízení počítače
Počítačová grafika.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo-název šablony a klíčové aktivity.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_059 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Rozdělení podle principu tisku
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tiskárny (1) Tiskárny jsou výstupní zařízení sloužící pro výstup údajů z počítače v tištěné podobě Prostřednictvím tiskárny je možné data ucho- vaná.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A20 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_149_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Informatika - Tiskárny akademický rok 2013/2014
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
POČÍTAČOVÝ TISK.
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ II
TISK. TEPELNÉ TISKÁRNY Tiskárny malých rozměrů PROVOZ TISKÁREN n probíhá pomocí zahřátých miniaturních odporových tělísek, které se dotknout tepelně.
Laserové tiskárny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Vítám Vás u prezentace na téma:. I když většinu času pracujeme s daty přímo na počítači, často je potřeba je nějak reprezentovat širšímu okolí. Ne vždy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.5 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Tiskárny Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 3.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 2.
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 1
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vendula Smékalová VŠLG
Počítačová grafika.
Podle principu tisku se dělí na:
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Barevné tisky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_13_TISKARNY.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
XEROX LASEROVÉ TONERY A INKOUSTOVÉ NÁPLNĚ „ALTERNATIVNÍ ŘEŠENÍ”
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Autor:Lea Bučková. KKdybychom se měli dozvědět něco o tisku musíme zabrousit do minulosti 15 století.V tomto století vynalezl brusič drahokamů Johannes.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Multifunkční tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/16 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
Periferní zařízení počítače - opakování
Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna
PC Výstupní periferie.
Tistarna ingoustová a laserová
Tiskárny Urbanová Nicola 1.A.
LASEROVÉ TISKÁRNY.
Tiskárny.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Laserová tiskárna
Tiskárny (1) Tiskárny jsou výstupní zařízení sloužící pro výstup údajů z počítače v tištěné podobě Prostřednictvím tiskárny je možné data ucho- vaná.
Transkript prezentace:

Inkoustové tiskárny

HISTORIE Prvořadá byla snaha nahradit jehličkové tiskárny, které měly spoustu nevýhod. Při tisku grafiky jsou dosti pomalé. A tisknou s omezenou paletou barev. Nevýhodou jehličkových tiskáren je také jejich hluk. Přesto se najdou místa, kde tyto tiskárny ještě využívají. V 70. letech měly inkoustové tiskárny těžce řešitelné problémy 1) zasychání inkoustu v tiskové hlavě 2) nedostatečná kontrola toku tisku Tyto nepříjemnosti byly vyřešeny. V 90. letech – došlo výrazné snížení cen u těchto tiskáren a začaly se využívat, jak doma tak v kancelářích.

DRUHY INKOUSTOVÝCH TISKÁREN Termální Piezoelektrické Voskové

TERMÁLNÍ INKOUSTOVÉ TISKÁRNY Tisková hlava pracuje s tepelnými tělísky zahřívajícími inkoust. Při zahřátí vznikne v trysce bublina, která způsobí vymrštění inkoustové kapky na papír. Komůrky se během tisku neustále zaplňují inkoustem.

PIEZOELEKTRICKÉ INK. TISKÁRNY Tisková hlava v tiskárně pracuje s piezoelektrickými krystaly. Piezoelektrické krystaly jsou destičky schopné měnit svůj tvar. Trysky jsou uloženy v komůrkách z izoelektrických krystalů. Komůrky jsou roztahovány a zužovány a tryska podle toho vystřikuje inkoust.

VOSKOVÉ INKOUSTOVÉ TISKÁRNY Způsob tisku se podobá tisku termální inkoustové tiskárny. Rozdíl je v inkoustu, místo tekutého inkoustu je použit speciální vosk (neboli tuhý inkoust). Kvalitnější tisk a barvy.

DRUHY INKOUSTU Homogenní - ředěný vodou, umožňuje mu prosáknout do papíru, otisk je tak odolnější proti vnějším vlivům. Pigmentový - obsahuje nerozpustné částice, které zůstávají na povrchu papíru. Tento typ inkoustu je nejvhodnější pro tisk textu (protože vytváří ostré hrany).

Výhody Černobílý i barevný tisk Kvalitní fotografický tisk Klidnější provoz Jemnější tisk Hladší detaily Relativně nízká pořizovací cena

Nevýhody Inkoust je často velmi drahý. Trysky jsou náchylné k ucpání uschlým inkoustem. Inkoustový potisk je rozpustný ve vodě, a proto je třeba chránit dokumenty před každou kapkou. Životnost inkoustu je časově omezená – časem vyblednou.

Repasované náplně Originální cartridge – dostáváte výrobek se zárukou. Je většinou bez problematické instalace. Pokud chcete ušetřit a dokážete přehlédnout drobné nedokonalosti, tak je pro vás výhodné pořízení repasovaného toneru.

Náplně tiskáren U levných inkoustových tiskáren je prostor jen pro dvě nádobky /v jedné je inkoust pro černý inkoust a v druhé tři inkousty barevné CMY. Jakmile v této náplni dojde s trojicí inkoustů jedna z barev , tak je třeba vyměnit celou. Výhodou jsou oddělené náplně, když jedna z barev dojde, tak je zapotřebí vyměnit pouze jednu náplň.

Náplně tiskáren Výrobci doporučují originální náplně. Ty jsou výrobcem odzkoušeny. Barevný tisk Využívají pro tisk 4 barvy – CMYK. To je anglického překladu C – cyan /azurová/ M – purpurová /magenta/ Y – žlutá /yellow/ K – černá /black/

Náplně tiskáren Před nákupem je vhodné si zjistit velikost a cenu náplní Inkoustové tiskárny /náplň kartridže, popř. novinka možnost i bez kartridže jen nádobka/

Hlavní světoví výrobci Canon Hewlett-Packard Epson Lexmark Xerox

Kontrolní otázky Které tiskárny jsou více používanější jehličkové nebo inkoustové? Řeknete výhody a nevýhody inkoustových tiskáren. Jak se jmenuje náplň do inkoustové tiskárny? Jaké jsou to repasované náplně? Který druh tiskáren se nejčastěji využívá v domácnostech? Proč tomu tak je? Vyjmenuj některé výrobce inkoustových tiskáren.