Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LASEROVÉ TISKÁRNY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LASEROVÉ TISKÁRNY."— Transkript prezentace:

1 LASEROVÉ TISKÁRNY

2 Laserová tiskárna Laserová tiskárna je druh počítačové tiskárny.
Pracuje na podobném principu jako kopírka. Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk apod.). Tiskárnu připojujeme k počítači, ale může fungovat i samostatně nebo být součástí multifunkčních zařízení.

3 Historie První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Starkweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce 1971. Firma IBM instalovala první laserovou tiskárnu IBM 3800 v roce 1976. Firma Xerox dodala do komerčního prostředí první model Xerox 9700 v roce 1977. Do domácností nabídla laserovou tiskárnu HP až v roce 1984.

4 Členíme na tři kategorie
Černobílé laserové tiskárny Barevné laserové tiskárny Multifunkční laserové tiskárny

5 Způsob tisku Laserový paprsek vykresluje obrázek na válec, na jehož povrch se poté nanáší toner. Ten se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír. Hlavní součástí laserové tiskárny je kovový válec s vrstvou polovodiče na povrchu.

6 Průběh tisku Toner je vlivem otáčení válce nabit na stejnou polaritu jako povrch válce a přilne k válci pouze na místech, kde byl odstraněn náboj. V ostatních místech je toner od válce odpuzován, protože má stejnou polaritu. Následně se toner přenese z válce na papír, který je nabit na opačnou hodnotu než povrch válce.

7 Toner  Toner plní funkci barviva v laserových tiskárnách a kopírkách. Toner je černý nebo barevný prášek nejobvyklejší jsou barvy CMYK ( Cyan, Magenta, Yellow a Black )

8 Příslušenství Laserové tiskárny mohou mít různé další příslušenství:
podavač papíru automatické sešívací zařízení duplex displej - někdy je možné se setkat i s jeho dotykovou obrazovkou skener, modem - takovéto multifunkční zařízení potom může plnit úlohu kopírky a faxu čtečky paměťových karet a USB klíčenek což umožňuje přímý tisk z nich softwarové moduly nebo moduly s fonty

9 Obrázek

10 Výhody laserových tiskáren
Rychlost – je rychlejší než ostatní druhy tiskáren /inkoustové, jehličkové/  Preciznost – vykresluje detaily Levný tisk Tichý provoz – není hlučná Snadná údržba

11 Možné problémy nefungující podavač papíru - nenabírá papír nebo nabírá více najednou - z důvodu deformované gumy v součástkách podavače - z důvodu znečištění prachem z nekvalitního papíru znečištěná dráha papíru (prach způsobuje mačkání, rozmazávání inkoustu apod.) uvíznutý papír

12 Kontrolní otázky Vyjmenujte výhody a nevýhody laserových tiskáren.
Pokud je laserový tisk součástí multimediálního zařízení tak jaké nabízí obvykle další služby? Které další příslušenství může obsahovat laserová tiskárna? Jak se jmenuje náplň do laserové tiskárny? Kdy a kdo vyvinul laserovou tiskárnu?


Stáhnout ppt "LASEROVÉ TISKÁRNY."

Podobné prezentace


Reklamy Google