Realizátor: EUFORALL o.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0101_CO JE F.G. Téma: CO JE FINANČNÍ GRAMOTNOST Číslo projektu:
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Ústav vs. Komunitní služba Domov Háj. Objekt Pětipatrová budova. Rodinný dům. Je běžné žít na ubytovně nebo v hotelu? Napořád? ústav komunitní služba.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Porovnání jednotlivých složek skutečného průměrného měsíčního platu za leden-únor 2011 a 2010 HZS krajů platový tarif příplatek za.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Mámo, táto neseďte doma ! reg. č. CZ /0.0/0.0/15_010/ Bc. Radka Kaštovská.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_36 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Dětský účet Předmět: Finanční gramotnost Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 8 ročník základní.
Implementace Fondu mikroprojektů v období Ostrava,
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2301_STAV FINANCÍ Téma: Pojem F. G._ ZJIŠTĚNÍ STAVU FINANCÍ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Obchod, trh Základy hospodaření.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Dokument KAP MSK - obsah
Dětský domov a Základní škola Liptál
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Příprava projektů OP Z – základní informace
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Marcel Dittrich.
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Závěrečná konference Zlín,
Ing. Aneta Hornychová Vedoucí realizačního týmu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Obsah veřejných rozpočtů I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Řemesla Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Krajský metodický kabinet ZEMĚDĚLSTVÍ A CHOVATELSTVÍ
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Aktuální informace o projektu IKAP
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Realizátor: EUFORALL o.s. Název projektu: Bez obav – zvládnu to Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.00/14.0052 Doba realizace: 24 měsíců (březen 2010 – únor 2012) Realizátor: EUFORALL o.s.

Místo realizace Olomoucký – 9 DD- DD Olomouc, DD Štíty, DD Černá voda, DD Hranice, DD Přerov, DD Lipník nad Bečvou; DD Zábřeh na Moravě; DD Plumlov; VÚM Dřevohostice Moravskoslezský - 4 DD - DD Budišov nad Budišovkou, DD Lichnov; DD Ostrava – Hrabová Zlínský - 7 DD - DD Liptál, DD Valašské Klobouky, DD Zlín , DD Vizovice, DD Uherské Hradiště, DD Valašské Meziříčí, DD Uherský Ostroh Jihomoravský - 4 DD - DD Mikulov, DD Tišnov, DD Boskovice, DD Hodonín kraj Vysočina - 6 DD - DD Humpolec, DD Budkov, DD Hrotovice, DD Jemnice, DD Senožaty, DD Telč

Cíl projektu Cílem projektu je lépe připravit svěřence dětských domovů (dále jen DD) na úskalí, která je provází při vstupu do samostatného života. Realizací projektu zlepšíme motivaci a kvalifikaci jedince k celoživotnímu učení a vytvoříme podmínky pro lepší uplatnění cílové skupiny při vstupu na trh práce a startu do života. Projekt je zaměřen na zvyšování sebevědomí dětí, odstranění sociálně psychologických bariér, zvýšení komunikačních a finančních schopností pomocí pravidelné práce s cílovou skupinou. Z návrhů a doporučení jsme připravily klíčové aktivity projektu tak, aby měly význam pro socializaci a uplatnění cílové skupiny v reálném životě. Vzdělávání je založeno na prožitkové metodě mimo ústav.

Finanční gramotnost - zaměření V současné chvíli děti a mládež z DD nemá hlubší vztah jak k věcem, neznají jejich hodnotu, nechápou, že tyto věci (strava, ošacení, sešity,učebnice) nejsou zadarmo, ale někdo to musí zaplatit. Pouze využití současného systému zacházení s reálnými finančními prostředky (kapesné) přiměje cílovou skupinu pochopit vztahové souvislosti ve finanční sféře v takové míře, aby si vše převzali a uvědomili později v reálném životě za branami DD. Bude vytvořen systém čerpání kapesného (pravidelná částka každý týden) kdy děti si budou zapisovat co a kde utratily a následně to vše konzultovat s lektorem. Cílem je najít rozdíly mezi okamžitou spotřebou a možností nákupu v budoucnosti.  

Finanční gramotnost - témata - peněžní gramotnost -správa hotovostních a bezhotovostních peněz - správa nástrojů k tomu určených (např. běžný účet, platební nástroje apod.) - rozpočtovou gramotnost - správa osobního/rodinného rozpočtu - umění rozhodovat o alokaci finančních zdrojů - schopnost vytvořit si vlastní rozpočet z reálných pravidelných příjmů - schopnost zvládat různé životní situace z finančního hlediska použití peněz v reálném životě - cena peněz, jak je rozmnožit a uchovat tak, aby se nerozkutáleli - problematika půjček, zadlužení, exekucí jak tomu všemu předejít - co dělat když peníze dojdou, kam jít, na koho se obrátit

Finanční gramotnost v praxi Během zážitkových vzdělávacích aktivit mimo ústav nasimulujeme reálný život a s ním spojenou problematiku peněz. Děti a mládež si sami vyzkouší jak platit za jídlo, nocleh, různé aktivity, co dělat v případě že nemám na to, co si chci koupit atd. Ukážeme mládeži reálný život v reálném světě. Děti se naučí nakupovat v obchodě, vyhledat si dopravní spojení, orientovat se v mapě, naplánovat finanční výdaje na krátký úsek (den) i dlouhý (týden), naučí se sami vařit, připravit si suroviny na vaření, budou vědět jaké potraviny používat pro zdravý životní styl. 6

Den s ČSOB a ČSOB leasingem Návštěva banky ČSOB v krajském městě Prohlídka banky, vzdělávací program od 8:00 – 11:30 Následně ČSOB leasing, vzdělávací program od 12:30 – 15:30 Návštěva vybraného autosalonu ve městě od 16:00 Skupina 3 DD Děti od 14 let 5-6 dětí z každého DD

Děkuji za pozornost Kontakt: Ing. Pavel Srovnal Odborný garant a vedoucí projektu Tel: 725 875 393 EUFORALL o.s. Na šibeníku 1, Olomouc, 77200 e-mail: pavel.srovnal@euforall.cz Web: www.euforall.cz