Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Advertisements

PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Občanské právo - zásady
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Zajištění a utvrzení dluhu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Základy soukromého práva přednáška VII. Závazkové právo. Obecné otázky
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Základní právní předpisy
Obchodní smlouvy Obecně.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Obchodní závazkové vztahy
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Občanskoprávní skutečnosti
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Výhrady k mezinárodním smlouvám Výklad mezinárodních smluv
Právní procesy.
Mezinárodní obchodní transakce
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
JUDr. Jaroslav Stránský
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Základy občanského práva – přednáška 4
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
JUDr. Eva Dobrovolná. ZÁVAZKOVÉ PRÁVO obecná část.
MGR. JIŘÍ BOZDĚCH Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/
Informace o podnikatelích. Význam informací - Jistota v právním styku -Průhlednost a přehlednost podnikatelského prostředí -Podpora autonomie rozhodování.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Obchodní závazky: podstata, vznik a zajištění – vybraná témata.
Předmět, systém a prameny obchodního práva
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Základy obchodního práva v Evropě Smluvní právo
Základy pracovněprávních vztahů
Uzavírání smluv CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
OBCHODNÍ SMLOUVY (MV844K) doc. JUDr. Karel Marek, CSc.
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Prameny obchodního práva
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Obchodní závazky: jejich podstata, vznik a zajištění – vybraná témata. Mgr. Monika Příkazská 2. 11. 2015 Základy obchodního práva.

Obchodní závazkové vztahy Úvodní část

Účinná právní úprava Vztahy mezi podnikateli nejsou zvláštní kategorií, která by byla formálně upravena mimo plošnou regulaci jednotného závazkového práva v OZ (dříve byly upraveny v obchodním zákoníku, který již není účinný – ObchZ). Po rekodifikaci – základní právní úprava – občanský zákoník (OZ) Přestaly obchodní závazkové vztahy po rekodifikaci existovat, když došlo ke zrušení obchodního zákoníku? …nikoliv! Jen kvůli změnám v pramenech práva nelze říct, že se změnila podstata významné skupiny právních vztahů – obchodních závazkových vztahů (vztahů mezi podnikateli)

Přechodná ustanovení OZ V určité podobě bude ObchZ přežívat ještě dále – ve většině případů se právní vztahy vzniklé za účinnosti jiných právních předpisů než je OZ budu řídit těmito „starými“ právními předpisy (např. i ObchZ). Je nutné znát a souběžně pracovat s oběma právními předpisy!

Obchodní závazkové vztahy = obchody Jednostranné obchody – jen jedna strana je podnikatel; řeší spíše spotřebitelské, resp. občanské právo Dvoustranné obchody – vztah mezi dvěma a více profesionálními subjekty Obchody souvisejí se závodem a s podnikáním – např. firma, prokura, obchodní tajemství, obchodní zastoupení, přepravní a skladovací smlouvy, podnikatelský nájem… Buď je účast podnikatele v závazku povinná, anebo se fakticky využívají více v souvislosti s podnikáním než v jiných oblastech. Obchody jsou systémem výjimek od obecného závazkového práva občanského.

Charakter právní úpravy Dispozitivní nebo kogentní? V případě pochybností je třeba dát přednost dispozitivnosti. Retrospektivní právní jistota – až soud zpětně adresáty poučí, že se vlastně od ustanovení nesměli smluvně odchýlit. Pojmenované x nepojmenované smlouvy Typ smlouvy = pojmenované modely smluvních vztahů, které se řídí určitými individualizovanými pravidly (smlouva kupní aj.)

Zásady obchodních závazkových vztahů Zásada smluvní svobody Zásada dispozitivnosti právní úpravy Zásada bezformálních právních jednání Zásada profesionality Zásada poctivosti v obchodních jednání (variace ochrany dobrých mravů) Zásada závaznosti smluv atd.

Druhy smluv – obecnější skupiny smluv Různá kritéria: Dvoustranné x vícestranné Písemné x bezformální Přípravné x realizační Úplatné x bezúplatné Hlavní x vedlejší Pojmenované x nepojmenované Abstraktní x kauzální (…)

Co je to „závazek“? Vztah mezi věřitelem a dlužníkem, na jehož základě vzniká právo na plnění typu něco dát (dare), něco konat (facere), něčeho se zdržet (omittere) či něco strpět (pati). Závaznost – zásadně nelze měnit bez ujednání věřitele s dlužníkem Platnost či účinnost smluv nelze zpochybnit jen proto, že smluvní plnění a protiplnění byly nevyvážené.

Vznik obchodních závazků

Vznik závazků Na základě smlouvy Ze zákona Z rozhodnutí orgánu Z protiprávního činu – tzv. odpovědnostní závazky

Ze smlouvy = kontraktační proces Smlouva je právní skutečností, která nejčastěji vede ke vzniku závazku Kontraktační proces má několik fází: Oferta – návrh, nabídka – určitost, vážnost a zřejmý úmysl navrhovatele být vázán, účinky působí od dojití druhé straně. Zrušit ji lze, pokud dojde zrušení adresátovi nejméně současně než návrh původní Akceptace – přijetí – včas učiněné prohlášení osoby, již byl návrh určen nebo jiné její jednání, z něhož je možno dovodit její souhlas s návrhem. Strany si mohou své role i několikrát vyměnit. Zákon stanoví lhůty pro přijetí návrhu, řeší výhrady a dodatky k návrhu (viz učebnice)

Forma smluvního projevu Smluvní projev je právní jednání – zásadně může být učiněný v libovolné formě; výjimka - některé smluvní typy musí být dle zákona uzavřeny písemně pod sankcí neplatnosti. Pozor na formu dodatků ke smlouvám apod. – pokud je písemná forma stanovena zákonem, musí mít písemnou formu i změny smlouvy! Nedostatek formy může být zhojen i dodatečně. Písemná forma je zachována i při užití elektronických a jiných technických prostředků, pokud však zachycují obsah právního jednání a současně i jednající osoby. Platné písemné jednání musí být podepsáno jednající osobou. Právní jednání je možno učinit výslovně (ústně, písemně) anebo konkludentně!

Další významné pojmy (viz učebnice) Obchodní podmínky Adhezní způsob kontraktace Smlouva o smlouvě budoucí Veřejná nabídka a veřejná soutěž o nejvhodnější nabídku

Zajištění závazků

Podstata Zlepšují postavení věřitele – odrazují dlužníka od případného porušení povinnosti (prevence) a dále umožňují věřiteli uspokojit se z náhradního plnění (zajišťovací instituty) nebo utvrdit svoji pohledávku (utvrzovací instituty). Zajištění – zvýšení jistoty věřitele, možnost jeho uspokojení z „náhradních“ zdrojů Utvrzení – navýšení původního závazku dlužníka nebo změna jeho kvality (např. přenos důkazního břemene) Princip akcesority (trvání je spjato s existencí nebo platností zajištěného závazku) a subsidiarity (přicházejí na řadu až podpůrně, až když nedošlo ke splnění věřitele z hlavního závazku).

Zajištění pohledávky (závazku) Jistota Ručení Finanční záruka Zajišťovací převod práva Zástavní právo Dohoda o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů

Utvrzení pohledávky (závazku) Smluvní pokuta Uznání dluhu Závdavek

Děkuji Vám za pozornost! Dotazy…?