Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_KVALIFIKACE_SOMMELIERA_SNOUBENÍ_VÍ NA_S_POKRMY_PREZENTACE_ 14.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Náležitosti nápojových lístků
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Provozovny společného stravování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Národ_sobě_kulturní_rozvoj_ib1 Číslo projektu: CY1.07/1.4.00/
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
Rozdělení inventáře, MSI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regenerační přípravky I.
Obecná rovnice přímky - procvičování
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice ( Viètovy vzorce)
Předběžná příprava drůbeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Algoritmizace - opakování
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kategorie odbytových středisek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výroba nápojových prášků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika– národní hospodářství
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Výtvarné umění starověkého Egypta
Parametrická rovnice přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
EXCEL 2010 Úvod k funkcím 1. část.
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Pojem gastronomie Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva oboru gastronomie. Vede žáky k uvědomění si, že i oni mají být budoucími odborníky v gastronomii. Klíčová slova: gastronomie, české asociace. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Pojem „Gastronomie“ Gastronomie je věda o kuchařském umění: jde o shrnutím mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti zdravé výživy, stravování, sestavování jídelních a nápojových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie přípravy pokrmů. S gastronomií souvisí všechny předměty, kterým se na odborné škole učíte.

Cíle gastronomie: cílem gastronomie je připravit pokrm tak, aby si zachoval výživnou hodnotu a zároveň působil esteticky . Důležité jsou tato hlediska: vyvážená chuť jídla přitažlivý vzhled pokrmu při servisu hostovi příjemná vůně kultura při stolování a péče číšníků o hosta umění správně sestavit menu ohledy na hosty s různým zdravotním omezením.

Gastronomické organizace: v  ČR působí tyto organizace, které se zabývají gastronomií: Asociace kuchařů a cukrářů ČR Asociace sommeliérů ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace.

Asociace kuchařů a cukrářů: AKC se snaží zvyšovat úroveň české gastronomie odborné i široké veřejnosti je známa především díky pořádání různých gastronomických soutěží je členem Světové federace kuchařů žáci naší školy se pravidelně zúčastňují soutěží „Gastro Hradec Králové“ a v roce 2012 získali 1. a 3. místo: obr. č. 1: obr. č. 2:

Asociace hotelů a restaurací ČR: jejím cílem je zajištění informací z oboru cestovního ruchu a poradenská činnost v hotelnictví a gastronomii. Reprezentuje ČR v organizaci HOTREC zastupující zájmy oboru na evropské úrovni. Organizuje pro své členy i veřejnost gastronomické akce a odborné přednášky, semináře a tréninky, celonárodní soutěže i soutěže s mezinárodní účastí, výstavy i další kulturní akce.

Asociace sommeliérů ČR: jejím posláním je zvýšit úroveň gastronomické profese sommeliera jde o umění pečovat o víno, správně ho doporučit k určitému pokrmu a správně nápoj podávat sjednocuje pravidla a systém vzdělávání pořádá pravidelné kurzy a soutěže je členem Mezinárodní asociace na naší škole pořádáme sommeliérský kurz pod vedením lektora z asociace sommeliérů ČR.

Česká barmanská asociace: zajišťuje obchodní, reklamní, poradenskou a konzultační činnost organizuje vzdělávací aktivity pomáhá členům CBA a podnikatelům v gastronomii a cestovním ruchu na území ČR na naší škole odborníci CBA vedou barmanské kurzy a kurz „barista“ – umění přípravy kávy je členem Světové barmanské asociace. Obr. č. 3 Obr. č. 4

Kontrolní otázky 1. Vysvětlete pojem gastronomie 2. Vyjmenuj organizace působící v ČR, které se zabývají gastronomií.

2. Asociace kuchařů a cukrářů ČR Správné odpovědi 1. Jde o shrnutím mezinárodních poznatků a zkušeností z oblasti zdravé výživy, stravování, sestavování jídelních a nápojových lístků, pořádání slavnostních hostin a technologie přípravy pokrmů. 2. Asociace kuchařů a cukrářů ČR Asociace sommeliérů ČR Asociace hotelů a restaurací ČR Česká barmanská asociace.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Obrázky: č. 1 – 4 : fotografie ze soutěží a akcí školy. Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.