(„IPN Kvalita“) Karel Rais, hlavní garant IPN Kvalita, rektor VUT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MU začala budovat systém zajišťování kvality v roce 2006
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Upřesnění a vysvětlení k projektu IPn KREDO PRVŠ,
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Vybrané problémové oblasti problematiky fakult vzdělávajících učitele závěry a doporučení z diskuse na semináři „Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce: Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Mgr. Petra Kadlecová Ludmila Pokorná Významn é faktory v hodnocen í osobnosti.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Komplexní systém hodnocení
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Pokrok 2011-2012 v řešení IPN „Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání“ („IPN Kvalita“) Karel Rais, hlavní garant IPN Kvalita, rektor VUT Přednáška pro 13. seminář z cyklu HKVŠ, (Kvalita a lidské zdroje v terciárním vzdělávání) Telč, 3. - 4. 5. 2012

Obsah přednášky 1. Úvod 2. Kvalita ve vysokém školství 3. IPN Kvalita 4. Výsledky IPN Kvalita za rok 2011 a 2012 5. Charakteristika IPN Kvalita 6. Slovo závěrem

1. Úvod V současné době se řeší se celkem 8 individuálních projektů národních (IPN) – ESF/MŠMT: RTV; PTPO, Q-Ram, Kvalita; Audit VaV, Metodika; Eftrans; Efin IPN vzájemně spolupracují. IPN Kvalita-spolupráce hlavně s IPN RTV, IPN Q-Ram, IPN Efin a IPN Metodika hodnocení VaV. IPN Kvalita podporuje reformu terciárního vzdělávání (IPN RTV), přípravu zákona o vysokých školách, otevřenost vysokého školství Výsledky IPN Kvalita se uplatní v IPN KREDO

2. Kvalita ve vysokém školství Kvalita působení vysokých škol spočívá ve splnění cílů a očekávání, které jsou před ně kladeny – jimi samými i vnějším okolím – s vědomím důležitosti jejich společenského významu a poslání, které je mnohostranné. Komplexní přístup ke kvalitě – hodnocení hlavních oblastí: vzdělávání; vědy, výzkumu, vývoje, inovací a dalších uměleckých a tvůrčích činností; spolupráce se společenskou praxí; řídících činností – s ohledem na ekonomickou odpovědnost a efektivitu.

2. Kvalita ve vysokém školství (pokračování) Kvalita ve vysokém školství je často, avšak ne přesně reflektované téma. Neuznává se, že jde o vysoce odbornou tematiku a obor Kvalitativně - kvantitativní přístup ke kvalitě V oblasti managementu obecně, a tedy i v procesech řízení kvality platí slogan: co neumíme měřit, neumíme řídit. Mezinárodní projekty a aplikované systémy systémů (např. OECD/ IMHE/AHELO; EUA/IEP; ESG; ISO 9001:2010; EFQM Excellence Model; EQUIS; U-Map; U-Multirank).

3. IPN Kvalita IPN „Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání“ Obecný cíl projektu - kvalita, transparentnost, konkurenceschopnost VŠ v ČR. Konkrétní hlavní cíl – vhodná metodika a systém komplexního hodnocení kvality, které budou zohledňovat výstupy ostatních IPN. Zaměření IPN Kvalita – sběr dat a informací, jejich třídění, zpracování a uchování tak, aby je mohly využívat cílové skupiny (orgány státní správy, nezávislé agentury, spolupracovníci a další subjekty zainteresované na výsledcích činností vysokých škol) k získání informací a podkladů nezbytných k jejich rozhodování.

3. IPN Kvalita (pokračování) Hlavní směr a zásady uplatněné v IPN Kvalita Vysoká škola je povinna zavést systém managementu kvality v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem (Vyhláška MŠMT, předpokládaná báze pro sestavení požadavků – ISO 9001). Posuzování shody s požadavky na systém managementu kvality provádí právnická osoba („autorizovaná osoba“) s uplatněním postupů stanovených v prováděcím právním předpisu. Vysoká škola je povinna podrobit se periodickému hodnocení. Východiskem je sebehodnocení prováděné podle prováděcího právního předpisu (Vyhláška MŠMT, předpokládaná báze pro sestavení požadavků – EFQM).

3. IPN Kvalita (pokračování) KA1 reforma kurikula: co a proč učit, jak učit vzdělávání učitelů – aktuální trendy vypracování metodiky hodnocení kvality pro případnou transformaci VOŠ KA2 vybudování vnitřního systému řízení kvality na každé škole, certifikace, audity vliv studentů vliv absolventů a zaměstnavatelů; zaměstnatelnost přidaná hodnota studia studenti se specifickými potřebami hodnocení akademických pracovníků etika ve vzdělávání KA3 komparace ve světě používaných metodik a systémů pro hodnocení kvality vytvoření Metodiky komplexní hodnocení kvality v ITV s využitím EFQM Excellence Model

3. IPN Kvalita (pokračování) Harmonogram IPN Kvalita: období 2011 – úvodní studie a analýzy; příprava a vnitřní oponentura metodik; zahájení spolupráce s VŠ – seminář 20.10.2011, HAMU Praha; dotazník ke zmapování aktuálního stavu managementu kvality na VŠ v ČR období 2012 – navázání spolupráce s VŠ: výběr zástupců VŠ; pilotní ověřování, zpětná vazba a úprava metodik; semináře pro cílové skupiny období 2013 – prezentace pro odbornou veřejnost na národní i mezinárodní úrovni, ohlasy a jejich zohlednění, dokončení projektu

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 Zpracováno podle Tiskové zprávy (http://kvalita.reformy-msmt.cz) KA1/A: Analýza situace a požadavků v oblasti vzdělávání Návrh základu hodnocení – výstupy z učení definované jako součást deskriptorů v IPN Q-Ram Vypracování základní metodiky

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Výběr škol pro pilotní ověření metodiky (řízené rozhovory) Zahájení pilotního šetření na vybraných VŠ Příprava publikace (shrnutí procesů ve vzdělávání,jejich proměn v čase a způsobů hodnocení) Koordinace KA1 s KA2 a KA3 (přizpůsobení obecné terminologie, metod a celkového zaměření hodnocení prostředí VŠ)

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) KA1/B: Analýza a mapování situace na fakultách vzdělávajících učitele Návrh cílů, obsahu a rozsahu řešení Seminář „Současné trendy v přípravě učitelů a jejich důsledky pro zajištění kvality vzdělávání“, Plzeň, 25. 11. 2011

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Zpracování zadávací dokumentace a provedení výběrové řízení na zakázku malého rozsahu „Průzkum fakult vzdělávajících učitele“ Zahájení zakázky ve spolupráci s dodavatelem, nyní její realizace KA1/C: Příprava metodiky pro hodnocení VOŠ Očekávání politického rozhodnutí o případné transformaci VOŠ (IPN VOŠ)

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Mapování procesu vzdělávání Vypracování metodiky pro řízení procesu vzdělávání Zpracování studie – Srovnání systému ISO 9OO1:2010 a ESG Zpracování podkladů k aplikaci U-Map a U-Multirank

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Návrh metodiky akreditace ve vztahu k hodnocení kvality – spolupráce s přípravou zákona o vysokých školách Dokončení studie „Přidaná hodnota studia“ (jako kriteria hodnocení vzdělávacího procesu) Studentské hodnocení kvality vzdělávání – zadávací dokumentace, výběrové řízení na dodavatele, realizace šetření na VŠ, nyní končí

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Příprava zadávací dokumentace a realizace výběrového řízení na zakázku „Hodnocení vzdělávacího procesu absolventy a zaměstnavateli“ Příprava šetření v terénu „Krátkodobá a dlouhodobá zaměstnanost absolventů“ Rozpracování studie „Strukturované studium a jeho vliv na kvalitu vzdělávání“

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Dokončena studie s doporučením na hodnocení „Kvalita vzdělávacího procesu s ohledem na handicapované studenty“ Analýza a dokumentace systémů pro hodnocení akademických pracovníků Vyvinutí matematického modelu pro hodnocení akademických pracovníků Příprava certifikačních auditů vybraných VŠ

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Realizace komparativní analýzy 20 přístupů k hodnocení kvality, závěry Výběr EFQM Modelu Excelence pro komplexní posouzení kvality (hodnotí v celé šíři problematiky předpoklady i výstupy; je aplikovatelný na všechny typy ITV; má k dispozici objektivizující metodika RADAR; umožňuje porovnat ITV různého typu i ITV s jinými typy organizací)

4. Výsledky za rok 2011 a 2012 (pokračování) Navržen „Model pro komplexní hodnocení kvality v ITV“ Navržena „Metodika komplexního hodnocení kvality VŠ a dalších ITV v ČR“ Zpracovány podpůrné materiály (příručky) pro implementaci metodiky Probíhá ověřování navržené metodiky na 11 koučovaných a 6 nekoučovaných VŠ v ČR

5. Charakteristika IPN Kvalita Kladné stránky Složení expertního týmu Spolupráce mezinárodních konzultantů a oponentů projektu Spolupráce a živý zájem veřejných, státních a soukromých VŠ Rostoucí zájem studentů Kladná očekávání a pozornost cílových skupin Synergie s ostatními IPN Významná manažerská podpora ze strany odboru 34 MŠMT Stinná stránka Vysoké školy pracují a projekt se řeší v personálně, strategicky, ekonomicky a eticky málo stabilním prostředí

6. Slovo závěrem Koncem roku 2013 budou výsledky IPN Kvalita předány MŠMT k případné implementaci a využití ve sféře českého vysokého školství. Stoupenci IPN Kvalita doufají, že se jeho myšlenky podaří uvést do praxe. Byl by to malý ale důležitý krok pro reformu českého vysokého školství a pro růst skutečné vzdělanosti, který je v českém prostředí velmi potřebný. V souvislosti s výše uvedeným apelujeme na cílové skupiny projektu a představitele společenské praxe, aby reformní snažení na českých vysokých školách (v rámci něho také IPN Kvalita a jeho výsledky) podporovali.

Děkuji za pozornost