Základní pojmy z optiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Snellův zákon Číslo DUM: III/2/FY/2/3/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2 Číslo DUM: III/2/FY/2/3/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
zapojování kondenzátorů
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Geometrická optika Mirek Kubera.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Rozklad světla optickým hranolem.
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výkon, účinnost VY_32_INOVACE_11_218
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název vzdělávacího materiálu
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Ohyb světla na optické mřížce
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Francouzské památky les monuments franÇais
Písemné dělení jednociferným dělitelem
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Optika – zákon odrazu světla
Lom vlnění 1. prostředí 2 D 1 B A 2. prostředí 2´ C 1´
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Lom světla TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Interference na tenké vrstvě
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Světelné jevy -shrnutí
Paprsková optika hanah.
ODRAZ A LOM VLNĚNÍ.
Fyzika 2.D 33.hodina 05:44:06.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Základní pojmy z optiky Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: září 2012 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium, 8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Základní pojmy z optiky Materiál slouží k seznámení žáků e základními pojmy z optiky. Obrazový materiál je vhodný pro vysvětlení odrazu, lomu a disperze světla. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Optika zabývá se optickým zářením (především světlem), zákonitostmi jeho šíření a fyzikálními ději při vzájemné interakci optického záření a látky dělení optiky: paprsková (geometrická) vlnová kvantová

Optické prostředí průhledné průsvitné neprůhledné homogenní - prostředí, ve kterém se světlo šíří dělení optického prostředí: průhledné průsvitné neprůhledné homogenní nehomogenní izotropní anizotropní

Odraz světla α α´ zákon odrazu světla: kolmice dopadu odražený paprsek úhel odrazu úhel dopadu paprsek dopadu zákon odrazu světla: Úhel odrazu α´ se rovná úhlu dopadu α. Odražený parsek leží v rovině dopadu.

Snellův zákon (zákon lomu světla): n1 sin α = n2 sin β lom světla lom světla ke kolmici lom světla od kolmice α n1 n2 ˃ n1 β α ˃ β n1 α n2 < n1 β α < β úhel dopadu úhel lomu Snellův zákon (zákon lomu světla): n1 sin α = n2 sin β

úplný odraz světla αm …. mezní úhel (β = 90˚) αm pro α > αm nastává úplný odraz ze Snellova zákona platí pro mezní úhel sin αm = αm α n1 · n2 < n1 využití úplného odrazu: optické přístroje (obsahující odrazný hranol), sdělovací technika (optické kabely)

Trocha opakování Za jakých podmínek nastává úplný odraz světla? Formulujte zákon odrazu světla. Jaké druhy lomu světla rozeznáváme a kdy nastanou? Jaký je rozdíl mezi průhledným a průsvitným optickým prostředím? Jak Jaké je využití úplného odrazu světla v praxi? Jak dělíme optiku?

Zdroje a použitá literatura [ 1 ] SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0.