ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-11 Chemické vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží. Obsahem prezentace jsou chemické vlivy působící na zboží.
CHEMICKÉ VLIVY Chemické vlivy se projevují agresivním působením prostředí, vzájemným ovlivňováním zboží různého chemického složení
Agresivní působení prostředí plyny vzdušný kyslík oxid uhličitý průmyslové exhalace oxid uhelnatý oxid dusičný chlór sirovodík
Agresivní působení prostředí Projevy agresivního působení prostředí: Oxidace tuků a vitamínů Žluknutí je proces oxidace nenasycených mastných kyselin, obsažených především v tucích, vzdušným kyslíkem. Výsledkem tohoto procesu jsou nežádoucí produkty, které negativně mění jak zdravotní působení, tak i chuťový projev a vůni potravin. Následkem je částečné nebo úplné znehodnocení potraviny Stárnutí pryže Růst mikroorganismů
Průmyslové havárie Havárie je mimořádná událost, nehoda, katastrofa, která vedla ke zničení nebo poškození nějakého stroje, lidského zdraví či života, k rozsáhlým ekologickým nebo hospodářským škodám.
Průmyslové havárie výbuch muniční továrny požár v chemickém podniku havárie jaderného zařízení prasklý vodovod plynovod, teplovod atd. popadané sloupy elektrického vedení
Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 45-46. ISBN NEUVEDENO AUTOR NEUVEDEN. Havárie [online]. [cit. 12.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Hav%C3%A1rie#Pr.C5.AFmyslov.C3.A9_hav.C3.A1rie.2C_p.C5.99.C3.ADklady Obrázky: http://office.microsoft.com