Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické točivé stroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické točivé stroje"— Transkript prezentace:

1 Elektrické točivé stroje
VY_32_INOVACE_ Co je to stroj Autor: Ing. Tomáš Kałuža Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Význam a využití AM Princip činnosti AM

3 Co je to stroj? Je to zařízení mechanické nebo elektromechanické
Člověk jejich pomocí rozšiřuje své síly a možnosti Od jednoduchých nástrojů se liší svou složitostí a také, mají vlastní pohon a nepoužívají lidskou sílu. Jednoduché stroje jsou mechanická zařízení, které transformují = přeměňují mechanické síly Jiné stroje slouží k přeměně jednoho druhu energie na jiný, nejčastěji na točivý mechanický pohyb (motory)

4 Význam a použití AM Asynchronní stroje se užívají nejčastěji jako motory Jsou nejrozšířenějšími elektromotory a používají se k většině pohonům proto, jsou ze všech elektromotorů nejjednodušší a nejlevnější. Jsou provozně nejspolehlivější a vyžadují malou údržbu Používají se k pohonům zařízení jako jsou: čerpadla, ventilátory, kompresory, pásové dopravníky, jeřáby, výtahy, obráběcí stroje, atd.

5 Princip činnosti AM Princip je založen na vzájemném elektromagnetickém působení točivého magnetického pole statoru a proudu vytvořených ve vinutí rotoru AM je založen na indukci napětí a proudu v rotoru a proto se také nazývá indukčním motorem. Točivé magnetické pole se u AM vytvoří ve vinutí statoru

6 Princip činnosti AM AM mohou také pracovat jako asynchronní generátory, tzn., že mechanickou energii přeměňují na elektrickou Dosáhneme-li poháněním AM mechanických otáček vyšších než jsou otáčky synchronní Pokud poháníme stroj mechanickým momentem působícím proti otáčení točivého magnetického pole, pracuje jako synchronní brzda, tj. moment asynchronního stroje působí proti hnacímu mechanickému momentu .

7 Otázky Co je to stoj? Popište princip mechanického stroje.
Popište princip elektromagnetický stroj. Co je to magnetická indukce?

8 Literatura VAVŘIŇÁK, P.: Elektrické stroje a přístroje. Ostrava: SŠ elektrotechnická, Ostrava, 2006 SMEJKAL, J. a kol.: Elektrotechnika, VUT Brno, 1991 NAVRÁTILOVÁ, E.: Elektrické stroje. Havířov, 2011 AUTOR NEUVEDEN. rotwild.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. elektronika [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. grow garden [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. pujcovna-netolice.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Elektrické točivé stroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google