Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Advertisements

Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Poušť Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_07_Ekosystémy Vzdělávací oblast:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_107_Nebezpečí elektřiny Vypracoval:
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_12_Vzduch Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 12 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Živá příroda – houby Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Eva Ježková Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_ZEMEPIS_09.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_36_PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI - VZDUCH, PŮDA, TEPLO A SVĚTLO Autor: Mgr. Petra Kukuczková Předmět: Prvouka Třída: 3. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Plazi II. Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s.
Rovnací cviky - trpaslíci
Základní společenstva - lesy
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_01
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
VY_32_INOVACE_18- hraboš polní Přírodověda - 4. ročník
VY_32_INOVACE_04-16 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_06_Prvouka_19_3. ročník_Nebezpečný odpad
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2011 Ročník
Ekologie a ochrana přírody
Ptáci - poznávání.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
HÁJ NA JAŘE I..
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Zeměpis pro 1. ročník Přírodovědného lycea Ročník 1. říjen 2013
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s.
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
Základní společenstva – skály a hory
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a
Prezentace – výklad učiva
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Atmosféra Země.
Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s.
Sudokopytníci I. Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Člověk a jeho svět 3. ročník
Neživá příroda - vzduch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1 Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2963 Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_99_Vzduch Vypracovala: Mgr. Vladimíra Kamínková Určeno pro 5. ročník ZŠ praktické Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Přírodověda pro 5. ročník ZŠ praktické Vytvořeno dne: 15. 5. 2013 Použito ve výuce: 7. 6. 2013 Anotace: Prezentace k tématu vzduch a ochrana ovzduší. Závěrečná část prezentace slouží k opakování probraného učiva.

Vzduch

Vzduch Vzduch je všude okolo nás. Obsahuje kyslík, díky němuž můžeme dýchat. Vzduch je bezbarvý a zpravidla jej nemůžeme vidět. Můžeme však cítit jeho proudění v podobě větru. Vítr vzniká tak, že se vzduch na různých místech Země nestejně otepluje, a tak vznikají místa s vyšším či nižším tlakem vzduchu. Vzduch pak proudí z místa s vyšším tlakem do míst, kde je tlak nižší.

Rychlost větru Proudění vzduchu má různou rychlost. Čím rychleji proudí, tím může být nebezpečnější. Vichřice a orkány lámou a vyvracejí stromy, rozhazují střechy, trhají dráty elektrického vedení. Hurikány a tornáda, která řádí především v USA mohou být ještě ničivější.

Směr větru ovlivňuje počasí Vítr má vliv na počasí. Severní vítr bývá chladný, protože na severu bývá chladněji než u nás. Naopak z jihu k nám přichází teplý vzduch. Při východním větru je v létě slunečno a jasno, z zimě mrzne. Západní vítr přináší déšť. To proto, že na západ od nás je moře, ze kterého proudění vzduchu přináší vlhko.

Znečištění ovzduší Vítr však s sebou nepřináší jen mraky. Spolu s nimi může přinášet i nečistoty, které se do ovzduší dostaly z výfuků aut, komínů továren, tepelných elektráren a chemických závodů. Znečištěný vzduch pak ničí kovy, kamenné stavby a památky, ale také hynou stromy a rostliny. Pokud takový vzduch dýcháme, může onemocnět vážnými chorobami dýchacího ústrojí.

Vylušti tajenku a dozvíš se, jak se říká větru s největší rychlostí. 1   2 3 4 5 Světová strana, ze které v létě přichází teplé a slunečné počasí Proudění vzduchu Složka vzduchu, díky níž můžeme dýchat Ničivý vzdušný vír Velmi slabý vítr Poznámka: Písmeno CH se píše do jednoho políčka.

Vyluštění tajenky 1 V Ý CH O D 2 Í T R 3 K Y S L 4 N Á 5 E

Zdroje ŠKODA, Eduard. Přírodověda pro pátý ročník zvláštní školy. 2. vyd. Ilustrace Jaroslav Drahokoupil. Praha: Parta, 1997, 87 s. ISBN 80- 859-8910-7. Obrázky a fotografie: kliparty Microsoft Office