Externality dopravy, vliv na životní prostředí, Environmentální Kuznětsova křivka Ing. Zdeněk Říha, Ph.D. 4. července 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Úvod do ekonomické teorie
Mikroekonomie I Domácí produkt
B) Nabídková funkce.
Mimoprodukční funkce lesa
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Agregátní poptávka a nabídka
Mikroekonomie I Působení státu na mikroekonomické subjekty
14A. Externality Osnova přednášky
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
Inflace.
Daňová teorie a politika
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Elasticity poptávky a nabídky
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
2.Marketingové prostředí
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
EKONOMIE Poptávka a její elasticita 2. přednáška
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka
Makroekonomické výstupy
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Veřejné statky, ekonomika veřejného sektoru, teorie veřejné volby
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
V. Tržní rovnováha a tržní selhání Přehled témat
Struktura přednášky Analýza poptávky
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
7. Alternativní teorie spotřebitele Osnova přednášky 7.1. Teorie projevených preferencí Principy projevených preferencí Teorie projevených preferencí a.
Mikro a makroekonomické aspekty tělesné kultury
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Příčiny existence veřejného sektoru
ZÁKLADY EKONOMIE vyučující:
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Nabídka a poptávka Nabídka množství zboží, které jsou prodávající ochotni dodat na trh při určité ceně, na určitém místě a v určitém čase tržní nabídka.
4 EKONOMIE VEŘEJNÉHO SEKTORU. Základy ekonomie „neviditelná ruka“ Adama Smithe vede k tomu, že lidí tím, že sledují své vlastní zájmy na trhu, maximalizují.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Tržní mechanismus Tržní mechanismus Tržní rovnováha Nerovnovážná situace na trhu Změny tržní rovnováhy.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Úvod, základní principy a cíle
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ZÁKLADY EKONOMIE Nabídka 3. přednáška
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Externality dopravy, vliv na životní prostředí, Environmentální Kuznětsova křivka Ing. Zdeněk Říha, Ph.D. 4. července 2012

Obsah přednášky Tajemné slovo externality je pojmenováním pro vnější dopady dopravy na okolí. Nejčastěji jsou těmito dopady myšleny škody na životním prostředí, případně na zdraví obyvatel. Existují ale i pozitivní externality? Existuje něco, čím doprava naopak životnímu prostředí přispívá? I na to se bude snažit odpovědět tato přednáška.

Ekonomie, HDP Ekonomie - nauka o efektivní alokaci omezených přírodních zdrojů Hrubý domácí produkt - tok zboží a služeb, vyrobených na území určité země za určité období, většinou uvažujeme jeden rok

Externality dopravy Externalita vzniká tehdy, když jednotlivec nebo firma podnikne libovolnou činnost, která má vliv na jiného jednotlivce nebo firmu a která zároveň není svým původcem zaplacena. znečištění ovzduší automobilismem - dopady na zdraví obyvatel - z toho plynoucí vyšší náklady ve zdravotnictví, které jejich původci neplatí - příklad negativní externality – externích nákladů

Coaseho teorém Pokud strany mohou vyjednávat a odškodňovat se, dojde k efektivnímu řešení – tj. k optimálnímu množství znečištění. Externality jsou potom pouze důsledkem nevyjasněných vlastnických práv a jejich nedostatečné ochrany. Ronald Coase, americký ekonom, nositel Nobelovy ceny (1991) Náklady Celkové náklady CG Náklady na odstraňování škod ze znečištění CS Náklady prevence CA Množství znečištění Optimální úroveň znečištění

Princip ekologické daně S1 S p E1 33 E Zavedením ekologické daně se nabídková křivka posune doleva 30 Výše ekologické daně 1000 1200 Q

Subvence, dotace D S p S1 E Velikost dotace E1 Q 10 000 8 000 3000 4000 Q

Kuznětsova křivka Závislost mezi příjmovou nerovností a HDP Procento důchodu Ideální Lorentzova křivka Závislost mezi příjmovou nerovností a HDP se nazývá Kuznětsovou křivkou podle amerického ekonoma ruského původu Simona Kuznetse. Environmentální Kuznětsova křivka je její obdobou, jejími autory jsou ekonomové Gene M. Grossman and Alan B. Krueger a udává vztah mezi HDP a poškozením životního prostředí PLOCHA B Skutečná křivka rozdělení důchodů PLOCHA A Procento domácností

Obecná environmentální Kuznětsova křivka Per Capita Income Deterioration Environmental Decay Turning Point Income Environmental Improvement

Well-being a bohatství

Happy live index

Oxid uhličitý

Oxidy siřičitý

Oxidy dusíku

Spotřeba energie

Motorizovanost

Děkuji vám za pozornost Ing. Zdeněk Říha, Ph.D. rihazden@fd.cvut.cz Fakulta dopravní ČVUT v Praze Konviktská 20 Praha 1, 110 00 Tel.: +420 123 456 789 Fax: +420 123 456 789 letniskola@dopravanasbavi.cz www.dopravanasbavi.cz https://www.facebook.com/DopravaNasBavi