Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Advertisements

Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Motivační seminář projektu Motivační seminář projektu „Motivace žáků ke studiu technických předmětů“
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Výroba adventního věnce SEBEOBSLUHA. PROJEKT CZ.1.07/1.3.00/ JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.2.
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM Vzdělávání v ČR a EU.
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Hmyzí hotel Kde kdo bydlí?.
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Plánování ve školní tělesné výchově
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Didaktické zásady Literatura:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Zvuky hudebních nástrojů
Grafomotorika - geometrické tvary
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
Seznámení s metodikami a způsobem využití na školách - Fyzika Závěrečná odborná konference Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a.
Jsem děvče - čím budu? Povolání.
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Jak nám roste krokus vnímání.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Andragogika Vzdělávání.
Manažerský koučink MPH_MAKO PhDr. Milada Blažková
Vnímání, poznávací schopnosti
Pedagogika školního sportu
ŽÁBY, ŽABKY A ŽABIČKY.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice
Hrajeme si na fotografa
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
Centralizované rozvojové projekty 2017
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSTVÍ
Malujeme vodovkami vnímání.
Orientujeme se v prostoru
Jak parkovat auta Radka Knotková.
Poznatky ze života zvířat
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
Počítačová podpora konstruování
Rozlišování obrazných znaků a symbolů, grafické vyjadřování
Jemná motorika, koordinace ruky a oka
Mgr. Jarmila Dvořáková, MBA
RIZIKA PŘI ZIMNÍCH SPORTECH
Vztah k životnímu prostředí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Řady puntíků a čísel.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Hudební nástroje vnímání.
Na poli a v lese stroje.
Transkript prezentace:

Technické vzdělávání, vyučovací prostředky, technická muzea.

Úvod V rámci standardu základního vzdělávání (čj. 20819/95-26) a rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání jsou pro 2. stupeň ZŠ definovány oblasti pracovních činností a technologií zahrnující široké spektrum technických oborů. Témata: práce s technickými materiály (kovy, plasty, dřevo) základní technologie k jejich opracování, konstruování a grafická komunikace, provoz a údržba domácnosti, práce s laboratorní a digitální technikou.

Technické vzdělávání K hlubšímu pochopení technických témat je třeba se zaměřit na obory s nimi související (strojírenství, elektrotechnika, apod.) a vhodnou formou výuky přispět k jejich popularizaci. Kromě základních znalostí o obsahu jednotlivých oborů a novinek s nimi souvisejícími, je třeba technické obory chápat jako základ pokroku. Vyzdvihnout jejich nezastupitelné místo v moderní lidské společnosti.

Technické vzdělávání Zlepšení prezentačních dovednosti budoucích učitelů technické a informační výchovy. Seznámení studentů s významnými objevy v historii vědy a techniky a současným stavem technických oborů, novými poznatky a objevy. Osobnost učitele: jsou na ni kladeny stále vyšší požadavky; především v oblasti vzdělávání, adaptibility, práce s informacemi (odborná literatura, výpočetní technika apod.). S rozvojem vědy a techniky narůstají požadavky na modernizaci a racionalizaci vyučovacích forem, metod a materiálních vyučovacích prostředků.

Vyučovací prostředky Materiální vyučovací prostředky lze dělit do dvou skupin: technická zařízení (didaktická technika), učební pomůcky. K podpoření zájmu o technická témata mohou sloužit i exkurze. Exkurzi lze považovat za vyučovací formu. Je vhodným doplněním teoretické, experimentální a praktické výuky.  

Exkurze Exkurze by měla obsahovat tyto tři části: přípravná část: seznámení s cílem exkurze; vlastní exkurze; hodnocení, případně písemné shrnutí. Exkurze může být orientována na výrobní prostředky, technologie, do výrobního podniku, na návštěvu technického muzea nebo jiných organizovaných akcí technického charakteru.

Technické muzeum Technická muzea: - v ČR (Technické muzeum v Brně, Národní technické muzeum (Praha), ..), - v zahraničí (Technické muzeum Vídeň, Technické muzeum Mnichov, ..).

Technické muzeum Brno Stálé expozice: letecká historie a modelářství; historická vozidla; expozice mechanické hudby; kultura nevidomých; vodní turbíny a parní stroje; ulička řemesel; slévárenství Technická herna. Expozice vysokých škol.

Technické muzeum Technické muzeum v Brně: http://www.technicalmuseum.cz/ Národní technické muzeum: http://www.ntm.cz/cs/ program pro školy – pracovní listy

Závěr Literatura: [1] Friedmann, Z. Didaktika technické výchovy. Brno: MU, 2001. [2] Paturi, F. Kronika techniky. Praha: Fortuna, 1993. [3] Kričfalušijová, A. Historie techniky. Úvaly u Prahy: ALBRA, 1997. [4] http://www.ped.muni.cz/wtech/elearning/ttv.pdf