Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Předběžná a.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Úvod.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Rozdělení potravin podle původu Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_07(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Anotace Cílem prezentace je naučit žáky rozdělit potraviny podle původu. Tato prezentace je podpůrným materiálem při výkladu nové látky žákům prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro interaktivní práci ve výuce.

Rozdělení potravin podle původu Ing. Petra Pechová, 2012

Rozdělení potravin podle původu rostlinné potraviny živočišné potraviny

Rostlinné potraviny Potraviny rostlinného původu – řadíme sem rostliny, jejich semena, plody a květenství (zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, houby, brambory)

Vlastnosti potravin rostlinného původu významným zdrojem minerálních látek významným zdrojem vitamínů rozpustných ve vodě vyšší obsah sacharidů menší obsah bílkovin (neplnohodnotné bílkoviny)

Živočišné potraviny Potraviny živočišného původu – řadíme sem maso nebo produkty živých organizmů (maso, vejce, mléko a ml. výrobky, med)

Vlastnosti potravin živočišného původu vyšší podíl tuků plnohodnotné bílkoviny vitamíny rozpustné v tuku

Na co bychom neměli zapomenout? Příliš vysoká spotřeba živočišných potravin způsobuje nárůst výskytu civilizačních chorob – obezita, cukrovka, onemocnění cév, jater a ledvin, rakovina tlustého střeva aj.

Základ zdravé výživy Podstatou zdravé výživy je pestrá a vyvážená strava, která se skládá z přiměřeného množství živočišných i rostlinných potravin.

Kontrolní otázky: Jak rozdělujeme potraviny podle původu? Najděte na internetových stránkách co nejvíce potravin rostlinného a živočišného původu a zařaďte je do příslušných skupin.

Použité zdroje UNKNOWN PHOTOGRAPHER/ARTIST. wikipedie [online]. [cit. 2.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FoodMeat.jpg ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com