Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora. Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Úvod do předmětu Název materiálu Rozdělení potravin podle původu Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_1.B_PV_07(20) Autor Ing. Petra Pechová Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Anotace Cílem prezentace je naučit žáky rozdělit potraviny podle původu. Tato prezentace je podpůrným materiálem při výkladu nové látky žákům prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro interaktivní práci ve výuce.
Rozdělení potravin podle původu Ing. Petra Pechová, 2012
Rozdělení potravin podle původu rostlinné potraviny živočišné potraviny
Rostlinné potraviny Potraviny rostlinného původu – řadíme sem rostliny, jejich semena, plody a květenství (zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny, houby, brambory)
Vlastnosti potravin rostlinného původu významným zdrojem minerálních látek významným zdrojem vitamínů rozpustných ve vodě vyšší obsah sacharidů menší obsah bílkovin (neplnohodnotné bílkoviny)
Živočišné potraviny Potraviny živočišného původu – řadíme sem maso nebo produkty živých organizmů (maso, vejce, mléko a ml. výrobky, med)
Vlastnosti potravin živočišného původu vyšší podíl tuků plnohodnotné bílkoviny vitamíny rozpustné v tuku
Na co bychom neměli zapomenout? Příliš vysoká spotřeba živočišných potravin způsobuje nárůst výskytu civilizačních chorob – obezita, cukrovka, onemocnění cév, jater a ledvin, rakovina tlustého střeva aj.
Základ zdravé výživy Podstatou zdravé výživy je pestrá a vyvážená strava, která se skládá z přiměřeného množství živočišných i rostlinných potravin.
Kontrolní otázky: Jak rozdělujeme potraviny podle původu? Najděte na internetových stránkách co nejvíce potravin rostlinného a živočišného původu a zařaďte je do příslušných skupin.
Použité zdroje UNKNOWN PHOTOGRAPHER/ARTIST. wikipedie [online]. [cit. 2.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FoodMeat.jpg ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com