Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Stavební zákon a územní plánování
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Vzdělávání osob se zdravotním postižením na ZČU v Plzni - Ing. Petr Šika.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Legislativa v dopravě ČR Ing. Tomáš Matras,
Kolín bez bariér.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny Mgr. Barbora Mičicová tajemnice Řídícího výboru NRPM.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Vodohospodářské aktuality
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Příprava společného IDS Prahy a Středočeského kraje
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Výbory a pracovní skupiny
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
Ing. Stanislava Správková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Transkript prezentace:

Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM) Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Obecná východiska pro tvorbu bezbariérového prostředí UDr. Pavel Ptáčník JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany

Úmluva o právech osob se zdravotním postižením pro Českou republiku vstoupila v platnost 28. října 2009 Článek 9 - přístupnost S cílem umožnit osobám se zdravotním postižením žít nezávislým způsobem života a plně se zapojit do všech oblastí života společnosti, přijmou státy, které jsou smluvní stranou této úmluvy, příslušná opatření k zajištění přístupu osob se zdravotním postižením, na rovnoprávném základě s ostatními, k fyzickému prostředí, dopravě, informacím a komunikaci, včetně informačních a komunikačních technologií a systémů, a k dalším zařízením a službám dostupným nebo poskytovaným veřejnosti, a to v městských i venkovských oblastech. Tato opatření, která budou zahrnovat identifikaci a odstraňování překážek a bariér bránících přístupnosti, se budou týkat zejména budov, dopravní sítě, dopravy a dalších vnitřních i venkovních zařízení, včetně škol, obytných budov, zdravotnických zařízení a pracovišť.

Listina základních práv a svobod – právo na svobodu pohybu (čl Listina základních práv a svobod – právo na svobodu pohybu (čl. 14) a právo na informace (čl. 17) Národní plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením schválený usnesením vlády ČR č. 256 ze dne 14. dubna 1998 Střednědobá koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením schválená usnesením vlády ČR č. 605 ze dne 16. června 2004 Vládní plán financování NRPM schválený usnesením vlády ČR č. 706 ze dne 14. července 2004 Národní plán podpory a integrace občanů se zdravotním postižením na období 2006-2009 schválený usnesením vlády ČR č. 1004 ze dne 17. srpna 2005 Národní plán vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením schválený usnesením vlády ČR č. 253 ze dne 29. března 2010 Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015-2020

Základní zásady pro tvorbu bezbariérového prostředí legislativně zabránit vzniku nových bariér a postupně odstraňovat staré, odstraňováním bariér pro osoby se zdravotním postižením nesmí docházet k diskriminaci nepostižené veřejnosti, s odstraňováním bariér je třeba počítat již při zadávání jednotlivých projektů; dodatečné odstraňování bariér si vždy vyžádá podstatně vyšší finanční prostředky.

Legislativní zajištění podmínek pro tvorbu bezbariérového prostředí Přehled nejdůležitějších právních předpisů, které upravují podmínky pro tvorbu bezbariérového prostředí: zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon); vyhláška MMR č. 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb; zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, v platném znění; vyhláška MDS č. 177/1995 Sb., kterou se vydává stavební a technický řád drah, v platném znění;

Legislativní zajištění podmínek pro tvorbu bezbariérového prostředí vyhláška MDS č. 173/1995 Sb., kterou se vydává dopravní řád drah, v platném znění; vyhláška MDS č. 175/2000 Sb., o přepravním řádu pro veřejnou drážní a silniční osobní dopravu; zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, v platném znění; zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví, v platném znění; zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, v platném znění; zákon č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících a o změně dalších zákonů; nařízení vlády č. 63/2011 Sb., o stanovení minimálních hodnot a ukazatelů standardů kvality a bezpečnosti a o způsobu jejich prokazování v souvislosti s poskytováním veřejných služeb v přepravě cestujících.

Zajišťování potřebných finančních prostředků pro postupné odstraňování bariér Vládní plán financování NRPM na období 2016 - 2025 - spoluúčast ze strany resortů na financování odstraňování bariér na úřadech a institucích státní a veřejné správy; schválený usnesením vlády ze dne 14. července 2014 č. 568. Zákon č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury - § 2 g) - poskytování příspěvků pro naplňování programů zaměřených ke zvýšení bezpečnosti dopravy a jejího zpřístupňování osobám s omezenou schopností pohybu a orientace.

Děkuji Vám za pozornost KONTAKT: ptacnik.pavel@vlada.cz 224 002 241