Posuzování shody stavebních výrobků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Obecná bezpečnost a označování výrobků, dohled nad vnitřním trhem
Revize Nového přístupu
Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011, ze dne 9
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nástroje územního plánování
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Označení CE Ministerstvo průmyslu a obchodu.
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Ing. Eva Sýkorová Ministerstvo zdravotnictví ČR
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Průřezové problémové okruhy ke zkoušce
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Normy, vznik, vlastnosti
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
1 CE značení pro SDZ Školení CDV Směrnice pro stavební výrobky (CPD) uvádí způsob splnění ‘základních požadavků’ Prostřednictvím značení CE Cesta A: Evropská.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
SEMINÁŘ VÝROBCI STROJE. Obsah semináře Zákon č. 90/2016 o posuzování shody stanovených výrobků při jejich uvádění na trh Aktuální legislativa ES a ČR.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
náměstek Ministerstva životního prostředí
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Speciální izolace BJ13.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Posuzování shody stavebních výrobků Čistírny odpadních vod
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Posuzování shody stavebních výrobků v národním systému a v systému EU Zdeňka Bláhová pobočka 0800 Požární bezpečnost staveb TZÚS Praha, s.p. Prosecká 74 190 00 Praha 9 blahova@tzus.cz www.tzus.cz

Posuzování shody na národní úrovni Zákon 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky v platném znění Nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky (NV 312/2005 Sb.) PROHLÁŠENÍ O SHODĚ (CCZ)

Co se změnilo vstupem ČR do EU ? Je třeba dodržovat společná pravidla s EU Pro stavební výrobky platí Směrnice 89/106/EHS o staveních výrobcích (CPD) a navazující dokumenty (ID, rozhodnutí RE, hEN, ETAGy, ETA )

Posuzování shody na úrovni EU (CPD) Zákon 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky v platném znění Nařízení vlády č. 190/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na stavební výrobky, které mají být uváděny na trh s označením CE PROHLÁŠENÍ O SHODĚ (CE)

Zákon 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky v platném znění obsahuje : Způsob stanovování technických požadavků na výrobky, které by mohly ohrozit zdraví nebo bezpečnost osob, majetek nebo přírodní prostředí („oprávněný zájem“) Práva a povinnosti osob, které uvádějí na trh nebo distribuují výrobky, které by mohly ohrozit oprávněný zájem Práva a povinnosti osob, pověřených k činnostem podle tohoto zákona - tvorba norem - státní zkušebnictví

Povinnosti osob které uvádějí na trh nebo distribuují výrobky : Výrobce, dovozce a distributor je povinen uvádět na trh jen bezpečné výrobky. Za bezpečný se považuje výrobek, který za běžných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovené nebo obvyklé použitelnosti žádné nebezpečí a zároveň : Splňující požadavky příslušného technického předpisu Pokud pro něj technický předpis neexistuje, buď splňující požadavky norem, nebo odpovídající stavu vědeckých a technických poznatků známých v době jeho uvedení na trh.

Posuzování shody výrobků Provádí : Autorizovaná osoba NV 163/2002 Sb. (NV 312/2005Sb.) Notifikovaná osoba NV 190/2002 Sb. Právnická osoba pověřená k činnostem při posuzování shody. Autorizaci i notifikaci uděluje ve věcně vymezeném rozsahu ÚNMZ. Výrobce (NV163 i 190/2002 Sb.) Výrobce nebo dovozce (NV 163/2002 Sb.v platném znění), nebo výrobce (NV 190/2002 Sb.) vydá na základě výsledku posouzení shody : „Prohlášení o shodě CCz“ nebo „Prohlášení o shodě CE“

NV 163/2002 Sb., ve znění NV 312/2005 Sb. kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky obsahuje: Základní požadavky Seznam výrobků stanovených k posuzování shody Způsoby (postupy) posuzování shody Obsah prohlášení o shodě

Základní požadavky příloha č.1 k NV163/2002 Sb. (NV 312/2005 Sb.) 1. Mechanická odolnost a stabilita 2. Požární bezpečnost 3. Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí 4. Bezpečnost při užívání 5. Ochrana proti hluku 6. Úspora energie

Seznam vybraných výrobků příloha č. 2 NV 163/2002 Sb. (NV 312/2005 Sb 12 tabulek s jmenovitým uvedením jednotlivých výrobků nebo výrobkových skupin členěných podle materiálu (betonové, kovové, dřevěné výrobky) a podle použití ve stavbě Tab. 8, poř. č.1 „Okna, dveře a vrata (s příslušným kováním a bez něho) pro dělení na požární/kouřové úseky a na únikových cestách„

Způsoby (postupy) posuzování shody § 5 Certifikace (§5a) §6 Posouzení systému řízení výroby §7 Ověření shody §8 Posouzení shody výrobcem

PROHLÁŠENÍ O SHODĚ (CCZ) Vystavuje výrobce nebo dovozce a obsahuje : Identifikační údaje o výrobci nebo dovozci Identifikační údaje o výrobku Popis a určení výrobku (účel použití ve stavbě) Údaj o použitém způsobu posouzení shody Odkaz na určené normy, technické předpisy, STO Údaje o autorizované osobě, pokud vydala STO nebo se podílela na posuzování shody Potvrzení výrobce nebo dovozce o tom, že vlastnosti výrobku splňují základní požadavky, případně jiné požadavky , že výrobek je bezpečný a že přijal opatření, kterými zabezpečuje shodu všech výrobků s technickou dokumentací a se základními požadavky Datum a místo vydání prohlášení o shodě na výrobek, jméno a funkce odpovědné osoby a její podpis

NV 190/2002 Sb. Základní požadavky Neobsahuje seznam výrobků stanovených k posuzování shody Výčet postupů posuzování shody Nutnost vydání prohlášení o shodě a způsob označování CE.

Posouzení shody 1 Výrobce : provozuje systém řízení výroby provádí zkoušky vzorků předepsaným způsobem Autorizovaná osoba : provádí zkoušku typu výrobku posuzuje, vyhodnocuje a schvaluje systém řízení výroby a provádí nad ním dohled

Současná situace v oblasti fasád, oken a dveří Konec přechodného období ČSN EN 13830 Lehké obvodové pláště – Norma výrobku 12/2005 pr EN 14351-1 Windows and external pedestrisn doorsets – Product standard, performance characteristics – Part 1 : Product without fire and smoke leakage characteristics but including external fire performance for roof windows.“ je schválena pr EN 14351-3 Windows and pedestrisn doorsets – Product standard, performance characteristics – Part 3 : Product with resistance to fire and smoke leakage characteristics.“ není schválena

Příklad ČSN EN 13830 Lehké obvodové pláště – Norma výrobku Začátek přechodného období 1.12.2004 Konec přechodného období 1.12.2005 Od 1.12.2004 do 1.12.2005 posouzení shody podle NV 163/2002 Sb., i NV 190/2002 Sb. Od 1.12.2005 posouzení pouze podle NV 190/2002 Sb.

Děkuji za pozornost