Kontrola (monitoring) veřejné podpory ze strany Komise

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spolupráce s Evropskou komisí při řešení případů veřejné podpory Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Advertisements

Řízení o veřejné podpoře (notifikace) •Rozhodovací monopol Evropské komise •EK má v oblasti rozhodování o veřejné podpoře pravomoci vůči všem členským.
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Modernizace procesních předpisů EU pro veřejnou podporu Ondřej Dostal Stálé zastoupení ČR při EU.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Registrace podle EMAS III
Nová pravidla veřejné podpory
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Stanovení postupu soutěžního dialogu Jonathan Davey, Partner, Addleshaw Goddard
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
Typologie zmocnění David Hadroušek 26. února 2010 Komitologie podle Lisabonské smlouvy.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
ProCoP (Product Contact Point) -představení a účel- Ministerstvo průmyslu a obchodu
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Kontrola projektu na místě, průběžné posouzení projektu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Evropská občanská iniciativa
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 13. výzva IROP INDIVIDUÁLNÍ OVĚŘENÍ POTŘEB FINANCOVÁNÍ Praha.
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 NAŘÍZENÍ RADY č. 259/93 (Zákonný rámec) Ton Post / Kees van.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
GBER – interpretace a často kladené otázky
Podniky v obtížích a navrácení podpory
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Česká inspekce životního prostředí
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Veřejná podpora a podpora de minimis
Celní správa České republiky
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Etické kodexy v Evropské unii
Finanční účetnictví RADNICE
Novelizace přezkumných směrnic
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

Kontrola (monitoring) veřejné podpory ze strany Komise Richard GADAS Evropská komise GŘ pro hospodářskou soutěž Oddělení COMP E-3 Please edit the Master Layout to include information specific to the presentation. For slides for the DG/DeputyDG, delete [Unit]. DISCLAIMER “Prezentované názory jsou čistě názory přednášejícího a za žádných okolností je nelze považovat za oficiální stanovisko Evropské komise."

Přehled: Co? (definice monitoringu) Jakým právem? (právní základ) Proč? (účel monitoringu) Jak důležité? (rostoucí význam monitoringu) Jak? (praktický průběh monitoringu) Kam vede? (možné závěry případu monitoringu) Co ukazuje? (poučení / nejčastější nedostatky)

1. Definice monitoringu Monitoring = pravidelná, namátková, ex-post kontrola aplikace existujících režimů veřejné podpory Pravidelná: každoroční cykly od roku 2006 Namátková: vzorek existujících režimů vybraný na základě řady kritérií Ex-post: veřejná podpora poskytnutá v rámci schválených režimů nebo spadající pod blokové výjimky (nepodléhající individuálnímu ex ante posouzení Komisí)

2. Právní základ Článek 108(1) Smlouvy o fungování EU: "Komise ve spolupráci s členskými státy zkoumá průběžně režimy podpor existující v těchto státech" Článek 21(1) Procesního nařízení 2015/1589: "Komise získá od dotyčného členského státu všechny informace nezbytné pro přezkoumání existujících režimů podpory podle čl. 108 odst. 1 Smlouvy o fungování EU, které proběhne ve spolupráci s členským státem" Článek 26 (1) Procesního nařízení 2015/1589 : "Členské státy předloží Komisi výroční zprávy o všech existujících režimech podpory" Články 11 a 12 GBER 651/2014: Podávání zpráv (souhrnné informace a výroční zprávy) Uchování záznamů (10 let) + povinnost poskytnout informace

3. Účel monitoringu Zajistit slučitelnost podpor poskytnutých v rámci existujících režimů nebo spadajících pod blokové výjimky (zjištění a odstranění nedostatků); Poskytnout zpětnou vazbu a poradenství ("guidance") členským státům; Posilovat dodržování pravidel pro veřejnou podporu a tak zajistit, že hospodářská soutěž nebude narušena.

4. Rostoucí význam monitoringu (1) Cyklus monitoringu Celkový počet případů 2006-2007 20 2007-2008 26 2008-2009 30 2009-2010 2011-2012 52 2012-2013 63 2014 75 2015 96 2016 77 2017 70 Od roku 2006 bylo předmětem monitoringu více než 500 režimů podpory, z celkového množství téměř 5000 existujících režimů veřejné podpory Zpráva Evropského účetního dvora z roku 2011: Komisi bylo doporučeno zvýšit své aktivity v oblasti monitoringu

4. Rostoucí význam monitoringu (2) Modernizace veřejné podpory: v současnosti kolem 90% podpor poskytnuto na základě dříve schválených režimů nebo v souladu s nařízeními o blokových výjimkách

5. Průběh monitoringu (1) Standardní monitoring – prověřování aplikace režimu veřejné podpory ve stanoveném časovém období a kontrola splnění všech dotčených podmínek. Obvykle dvě fáze: Soulad národního právního základu s blokovou výjimkou nebo rozhodnutím Komise o schválení režimu + souhrnný seznam všech individuálních poskytnutí podpory; Vzorek 3-5 individuálních poskytnutí podpory detailně prověřen z hlediska splnění příslušných pravidel. Na základě žádostí o informace zaslaných Komisí (lhůta 20 pracovních dnů) a případných dodatečných neformálních kontaktů.

5. Průběh monitoringu (2) Real-time monitoring Nově zaveden v roce 2015 za účelem ověření správného nastavení režimů zavedených pod novým GBER 2014 Tyto režimy často ještě ani nemusely být aplikovány – důraz na kontrolu právního základu/nastavení těchto režimů s cílem najít a odstranit případné problémy hned na začátku Cílený monitoring Ověření splnění pouze určité konkrétní podmínky nebo podmínek (a žádných dalších), jako třeba: kumulace, intenzity podpory, prahové hodnoty oznamovací povinnosti (v roce 2015) vyloučení podniků v obtížích (2016) motivační účinek (2017)

6. Možné závěry případu monitoringu Závěrečný dopis s výsledky a doporučeními/požadavky: Žádné nesrovnalosti – "Dobrá práce! Děkujeme!" Nesrovnalosti bez vlivu na slučitelnost – upozornění a doporučení, jak se jim příště vyhnout (ALE POZOR: všechny podmínky blokové výjimky musí být splněny – rozsudky C-493/14-Dilly, T-219/14-Saremar) Špatná/nejasná ustanovení v právním základu, která ale dosud nevedla k poskytnutí neslučitelné podpory – požadavek, aby členský stát dobrovolně upravil právní základ (jinak možné formální šetření) Izolovaná nesrovnalost u jednoho poskytnutí podpory vedoucí k její nezákonnosti a neslučitelnosti – žádost o dobrovolné navrácení podpory (jinak možné formální šetření) Systematické nesrovnalosti u více poskytnutých podpor (a v právním základu?) – formální šetření obvykle nezbytné

7. Nejčastější nedostatky (EU obecně) Vzorek případů monitoringu na jeden členský stát / cíl podpory stále malý pro jakoukoli smysluplnou statistickou analýzu Nicméně monitoring ukazuje nejčastější nesrovnalosti: Protiprávní režimy (změněny nebo prodlouženy bez předchozího oznámení Komisi) Motivační účinek (špatně pochopený nebo nedostatečně kontrolovaný) Nedostatečná kontrola splnění obecných podmínek GBER (např. pravidlo Deggendorf, podniky v obtížích, kvalifikace příjemce jako malého/středního podniku, kumulace podpor) Územní omezení / diskriminační podmínky / omezení volného obchodu Nezpůsobilé náklady

7. Nejčastější nedostatky (Česká republika) Celkem 18 případů monitoringu pro Českou republiku V 6-ti případech nalezeny nesrovnalosti (odpovídá průměrnému podílu případu s nesrovnalostmi pro všechny členské státy) – tyto nesrovnalosti se týkaly: Vyloučení podniků v obtížích, Chybějící posílená analýza motivačního účinku pro velké podniky, Územní omezení pro využití výsledků výzkumu, Překročení maximální míry zajištění u jednoho příjemce, Umožnění netransparentní podpory, Zahrnutí nezpůsobilých nákladů, Metodologie pro kontrolu zamezení nadměrného vyrovnání ("overcomensation") odlišná od metodologie schválené rozhodnutím Komise. Vždy vyřešeno na dobrovolném bázi, bez formálního šetření

Děkuji za vaši pozornost! Otázky?