Vnější paměti počítače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Advertisements

Zařízení pro trvalé uchování dat
Pevné disky-rozhraní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Záznamová média.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy pamětí PC.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Paměti počítače Informatika - 7. ročník
Paměťová média.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Předmět:Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Anotace:Materiál objasňuje význam čárových kódů a současně.
Periferní zařízení počítače - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - převody
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení - plotr
Výstupní zařízení počítače - plotr
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SW počítače - operační systém
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Záznamová média.
Výstupní zařízení počítače - skener
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Software počítače - rozdělení
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení - skener
Historie výpočetní techniky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Vnitřek skříně počítače
Software počítače 2 - opakování
Výstupní zařízení - monitory
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Princip optických mechanik
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Vědní obory zabývající se informacemi
Číselné soustavy - Opakování
Vnitřní paměti počítače
Paměti počítače, rozdělení
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Transkript prezentace:

Vnější paměti počítače Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Vnější paměti počítače Anotace: Materiál popisuje a charakterizuje základní vlastnosti vnějších pamětí počítače. Klíčová slova: pevný disk, CD ROM, DVD, disketa, flash paměť Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 29 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPAG1_10

Vnější paměti počítače

Vnější paměti Slouží k trvalému uchování dat a k jejich přenosu. Data jsou uchována i po vypnutí zdroje energie.

Vnější paměti Pevný disk (hard disk, HD) Magnetická paměť sloužící ke čtení a trvalému uložení dat. Disk je tvořen několika kotouči s magnetickou vrstvou, které se otáčí po celou dobu zapnutí počítače. Princip záznamu dat je magnetický. Kotouče jsou rozděleny na soustředné stopy (cylindry). Stopy jsou dále rozděleny na sektory.

Vnější paměti Každé ploše disku přísluší jedna čtecí a zapisovací hlavička. Uloženo ve vzduchotěsném obalu. Pevné disky se rozdělují např. podle: rychlosti otáčení přístupové doby (za jak dlouho dokáže disk dodat informaci) kapacity Kapacita dnešních pevných disků dosahuje stovek GB až několik TB.

Vnější paměti Pevný disk Obr.1

Vnější paměti Kompaktní disk CD-ROM Vnější optická paměť. Povrch disku tvoří prohlubně a vyvýšeniny, od kterých se odráží laserový paprsek.. CD je vyrobeno z plastu, na kterém je kovová odrazivá vrstva a ochranný lak   Prohlubeň – pit – čte se jako 0 Vyvýšenina – land – čte se jako 1

Vnější paměti Princip CD ROM (DVD)

Vnější paměti Kapacita CD – 700MB. Při vypalování se laserem vypálí do povrchu disku prohlubně. CD – R - optický disk který lze 1x vypálit , vícekrát číst CD – RW - přepisovatelný disk, vypalováním se nevytvoří prohlubeň, ale změní se odrazivé vlastnosti materiálu. DVD – princip jako CD, ale hustota záznamu je větší kapacita – 4,7GB až 17,1GB.

Vnější paměti Disketa Je to pružný kotouč o průměru 3,5 palce, pro záznam a čtení dat. Princip záznamu je magnetický. Kapacita 1,44 MB. Jde o zastaralý typ paměti. Obr.2

Vnější paměti Flash paměť (paměť USB) V současnosti často používaná paměť, která je energeticky nezávislá. Připojuje se k počítači pomocí portu USB. Výhodou jsou malé rozměry. Kapacita v současnosti dosahuje až několik stovek GB. Obr.3

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje [1] Zůna, P., Informatika a výpočetní technika, 184 stran, Grada 1993 [2] WIKIPEDIE Otevřená encyklopedie Obr.1: Rjt, 13. 11. 2004, /cit.2012-12-18/Soubor:Hdd_od_srodka.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hdd_od_srodka.jpg Obr.2: Afrank99, 2005-07-29, /cit.2012-12-18/Soubor:3,5%22-Diskette.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3,5%22-Diskette.jpg Obr.3: Andrzej Barabasz (Chepry), 10. července 2006 , /cit.2012-12-18/Soubor:Geil_David_1GB_AB.jpg. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Geil_David_1GB_AB.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.