Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vnitřek skříně počítače

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vnitřek skříně počítače"— Transkript prezentace:

1 Vnitřek skříně počítače
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Marie Mazurová Vnitřek skříně počítače Anotace: Seznámit se se zařízením počítačové skříně, zamyslet se nad vlastnostmi jednotlivých zařízení Klíčová slova: základní deska, sloty, sběrnice, harddisk, RAM, přídavné karty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 39 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPC1_08

3 Vnitřek skříně počítače
Základní deska, procesor, paměť, sběrnice, pevný disk Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 Základní deska (motherboard nebo mainboard)
Umožňuje připojit jednotlivé komponenty pomoci slotů nebo kabelů Na základní desce je umístěn např. procesor, operační paměť, sběrnice….., proto vybíráme základní desku tak, aby bylo možné např. vyměňovat procesor za výkonnější, přidávat karty…. Čipová sada řídí chod všech součástí na základní desce i těch, které jsou k ni připojené.má tyto základní úkoly: funguje jako generátor hodinových impulsů, které udávají pracovní rytmus počítače,funguje jako řadič základních částí počítače, jako rozhraní zákl.částí PC. Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

5 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Běžná základní deska sloty obr.1 Sloty pro RAM Co se kam připojuje na základní desku Konektory- audio, připojení k síti, USB, paralelní a sériové rozhraní, připojení myši a klávesnice Patice pro procesor konektory rozhraní Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

6 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co je to sběrnice? Je to svazek vodičů, kterými proudí informace. Nachází se na základní desce. Dělení: řídicí adresové datové obr.2 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

7 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Procesor - CPU obr.3 Je ústředním stavebním kamenem počítače, provádějícím všechny důležité výpočty.. Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační paměť RAM obr.4 Random Access Memory Důležité vlastnosti: Velikost(kapacita) Rychlost RAM je elektronická paměť, která je velmi rychlá , slouží k ukládání a načítání informací,. Je závislá na proudu.Tzn. Že po vypnutí počítače nebo restartu se vymaže. Je to vlastně pracovní prostor pro procesor, při zapnutí se v ní nachází operační systém(jádro OS). Kapacita =Kolik bajtů se do ní dá nahrát Rychlost-práce počítače je neustálé čtení a zápis mezi procesorem a pamětí, proto je důležité zvýšit rychlost přístupu k paměti Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

9 Úkol: Zjisti kolik pamětí má tvůj počítač.
Jak na to: Nabídka START POČÍTAČ VLASTNOSTI(vlastnosti systému) Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Harddisk Je hlavní záznamové médium uvnitř počítače.Pracuje na principu magnetického záznamu Důležité vlastnosti: Velikost(kapacita) Rychlost Hlučnost HDD se skládá z několika kruhových ploten, mezi kterými se na vzduchovém polštáři vznášejí záznamové/čtecí hlavy.Rychlost disku je dána rychlostí otáčení ploten a rychlostí pohybu hlav. Velikost se udává v GB a určuje kolik programů a dat může na disku být. Hlučnost-je způsobena při otáčkách disku Rychlost je množství otáček např otáček obr.5 Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

11 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přídavné karty zvuková karta grafická karta síťová karta televizní karta karta pro střih videa Autorem a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

12 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje POKORNÝ MARTIN. Digitální technologie ve výuce: 2.díl. 1. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o, s. ISBN KMOCH, Petr. Informatika a výpočetní technika. Aktualizované. Brno: Computer Press, s. ISBN NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem na základní škole. Vyd. 4. Kralice na Hané: Computer Media, 2010, 192 s. ISBN NAVRÁTIL, Pavel. Počítačové vzdělávání: program Z. Aktualiz. 2. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2006, 120 s. ISBN obr.1.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.2.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.3.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.4.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.5.:[online]. [cit ]. Dostupné z: obr.1.:[online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Mazurová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Vnitřek skříně počítače"

Podobné prezentace


Reklamy Google