Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie výpočetní techniky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie výpočetní techniky"— Transkript prezentace:

1 Historie výpočetní techniky
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Historie výpočetní techniky Anotace: Materiál seznamuje s historií výpočetní techniky, od předchůdců počítačů po současnou generaci počítačů. Klíčová slova: abakus, analytický stroj, elektromechanický počítač, generace počítačů , mikroprocesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Výuka nového tisíciletí Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 29 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PRPAG1_01

3 Historie výpočetní techniky
Teoretické základy aplikované informatiky Historie výpočetní techniky

4 Předchůdci počítačů Abakus – destička se žlábky do kterých se vkládaly kamínky (calculi), vznik asi před 5000 lety. Obr.1 Mechanický počítací stroj – soustava ozubených kol s přenosem do vyššího řádu, (Paccal r ) Analytický stroj – měl již paměť. Data a program se do něj zaváděly pomocí papírových karet s otvory (Babbge r. 1833)

5 Předchůdci počítačů Elektromechanický počítač Mark I – základem byly reléové obvody (r ) Samočinný počítač ENIAC – místo relé použity elektronky, možnost programového řízení, operace prováděny v dekadické soustavě (r. 1946) obr.2

6 Generace počítačů První generace – ( r ) základním stavebním prvkem elektronky, programování ve strojovém kódu, magnetopásková a feritová paměť obr.3 Druhá generace – ( r – 64) nástup tranzistorů jako spínacího prvku, programovací jazyk Fortran obr.4 Třetí generace – používání integrovaných obvodů (na Si destičce, čipu, jsou umístěny stovky miniaturních tranzistorů)

7 Generace počítačů Čtvrtá generace – (od r dodnes) integrované obvody střední a vysoké integrace, malé rozměry, velká kapacita paměti, dialogová spolupráce s uživatelem. Realizace mikroprocesoru.

8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje [1] Zůna, P., Informatika a výpočetní technika, 184 stran, Grada 1993 [2] WIKIPEDIE Otevřená encyklopedie obr.1:Mike Cowlishaw Soubor:RomanAbacusRecon.jpg, , [cit ] Dostupné z WWW: Obr.2: neznámý, Soubor:Eniac.jpg, 1947 to 1955, [cit Dostupné z WWW: Obr.3 ScAvenger, Soubor:Dubulttriode_darbiibaa.jpg 2007, [cit ] Obr.4: Soubor:Transistors.agr.jpg 11.November 2005,[cit ] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vít Michalec Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Historie výpočetní techniky"

Podobné prezentace


Reklamy Google