Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_13_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:O životě lidí.
Reformace VY_32_Inovace_08SJ-4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov Květen 2012.
HABSBURSKÁ PŘEVAHA VE STŘEDNÍ EVROPĚ HABSBURSKÁ PŘEVAHA VE STŘEDNÍ EVROPĚ – v roce 1519 umírá Maxmilián I. Habsburský – uznával samostatné postavení českého.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
- ve druhé pol. 14. stol. se vyhrotila hospodářská krize ve společnosti; - došlo k církevnímu rozkolu – vznik reformního hnutí; - silná vlna černé smrti.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_08 TÉMA: Křesťanství.
Dej 2 Reformační hnutí 16. st. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
VY_32_INOVACE_Lul_I_18 Doba vlády synů Otce vlasti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
REFORMACE A rekatolizace
ŘÍMSKO-KATOLICKÁ CÍRKEV
Doba husitská.
Jednota bratrská Vytvořeno dne: Anotace:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Mgr. Jindřiška Řehořková
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Středověká filozofie PATRISTIKA
Třicetiletá válka
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
Literatura doby husitské
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Eucharistie Křesťanská svátost.
Jan Hus a jeho doba Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Jan Hus Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Josef II
Víra, náboženství, církve, sekty (2) – Seznam
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Rozmach Španělska a boj Nizozemí za nezávislost
JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Ferdinand I. Habsburský
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Německá reformace, Martin Luther
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
RANÝ NOVOVĚK.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Stupeň základního vzdělávání: 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_20
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
5.D HUSITSTVÍ.
TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Clunyjská reforma.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Husitské války.
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení REFORMACE Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení

Náboženské a sociální hnutí v 16. století Důsledky: rozpad evropské jednotné církve na katolickou a protestantskou (1529 protestovali říšští šlechtici proti opatřením císaře namířeným proti reformaci) Vznik reformovaných evangelických církví Náboženské války Nespokojenost s církevními poměry ( hromadění majetku, pobuřující život kněží)- kritika Počátek: 31.10. 1517 Wittenberg německý mnich Martin Luther zveřejnil 95 tezí proti odpustkům (teze: základní myšlenka, zásada, poučka)

Martin Luther (1483 – 1546) Vzdělaný, učil na univerzitě, člen augustiánského řádu Vystoupil z kláštera, rozchod s oficiální církví stvrdil sňatkem s bývalou jeptiškou Přihlásil se k odkazu Jana Husa Lutherovo učení: Odmítá zprostředkující úlohu církve Za základ víry prohlásil bibli Zvyklosti, které nejsou obsaženy v bibli, označil jako pověry Přijímání podobojí všemi věřícími

Odmítl církevní organizaci Odmítl řeholnictví (kláštery) Odmítl celibát Odmítl autoritu koncilu a papeže Odmítl církevní organizaci Zavedl národní jazyky místo latiny Brilantní překlad bible do německého jazyka (položil základ moderní němčině)

Základní Lutherovy ideje: Jediná cesta ke spasení je opravdová víra Jediný zdroj víry je Bible Člověk nepotřebuje ve vztahu k Bohu prostředníka, tj. církev

Lutherovy teze se rozšířily po celém Německu – „Bůh nemůže a nechce dovolit nikomu kromě sebe sama, aby vládl nad duší člověka“ Lutherovy teze se rozšířily po celém Německu – Papež Luthera prohlásil kacířem a Luther papežovu bulu veřejně spálil (1520) velký ohlas- sedláci inspirováni jeho myšlenkami vyvolali velké povstání, tzv. německá selská válka 1524 - 1526

V čele Thomas Müntzer Povstání brutálně potlačeno po vojenské porážce Luther odsoudil násilí a postavil se proti sedlákům Před výhružkami smrtí se Luther uchýlil na hrad Wartburg, kde přeložil Bibli do němčiny

Augsburský náboženský mír Války mezi protestanty a katolíky v Německu ukončil r.1555 mír. Zrovnoprávnil obě vyznání podle zásady „čí země, toho náboženství“ = poddaní museli vyznávat stejné náboženství jako jejich vrchnost. „Cuius regio, eius religio“

Další reformátoři Jan Kalvín (Jean Calvin)- Francie- působil v Ženevě Základní dogmata: (dogma= nedokazatelné tvrzení opírající se pouze o víru, věčné a neomylné.V církvi neomylný článek víry) Víra v absolutní předurčení- osudy lidí jsou dány dávno před jejich narozením Opuštění od vnějších atributů katolické církve (atribut= podstatný znak, neodlučitelná vlastnost předmětu), jako obrazy, svíce, řízy,... Odstranění církevní organizace- obec tvoří jen věřící a kazatelé Své odpůrce dával Kalvín upálit !

Ulrich Zwingli v Curychu (důsledně zavrhl křesťanské svátosti- např Ulrich Zwingli v Curychu (důsledně zavrhl křesťanské svátosti- např. křest, přijímání,…) ------------------------------------ Luteránství se rozšířilo v Německu, Dánsku a Švédsku Kalvinismus v Nizozemí, Francii, Anglii, Uhrách, již. Německu Reformace se vůbec neujala v Itálii a Španělsku

Evangelické= nekatolické církve Přijímání podobojí Důraz na Bibli (evangelium) Oslabení významu kněží mezi věřícími a Bohem Bohoslužby v národních jazycích Odmítání výzdob kostelů a kněžská roucha Odmítání zpovědi Odmítání procesí, poutí, četných náboženských svátků Odmítání celibátu Zavrhování odpustků Neexistence světců Důraz na kázání a zbožný zpěv

Katolická protireformace Měla zabránit šíření reformace a obnovit moc a jednotu katolické církve. Obnovení inkvizice 1540 založen jezuitský řád (Societas Iesus) Vypracovány seznamy zakázaných knih 1545-1563- zasedal církevní koncil v Tridentu (snaha o odstranění negativních jevů v katolické církvi a obnovit jednotu) Koncil=synod=církevní sněm biskupů

Sv.Ignác z Loyoly- zakladatel Tovaryšstva Ježíšova 1491 - 1556