Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku TEMA: Vlastivěda 5. ročník ČÍSLO PROJEKKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 ANOTACE Materiál slouží jako doplněk učiva v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál slouží k procvičení učiva Život v baroku. Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda pro pátý ročník základní školy. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru. Materiál byl vytvořen a pilotován v prvním pololetí školního roku 2012/2013.

3 Život v baroku /17. a první pol. 18. st/
Začalo období nadvlády katolického náboženství jako jediného. Lidé byli nuceni přestoupit na katolickou víru, jinak se museli vystěhovat z českých zemí, mohl jim být i zabaven majetek. Odejít mohli pouze šlechtici, poddaní museli zůstat a stát se katolíky.

4 Barokní stavitelství Baroko se k nám dostalo z Itálie a nahradilo renesanci. Snažilo se působit na lidi pomocí náboženství. Církevní stavby – kaple, kostely, chrámy. V sochařství a malířství – zachycení výrazu a nálady, stropní malby/fresky/. Stavěly se morové sloupy, sochy svatých.

5 Znaky barokních staveb
Množství ozdob. Mnoho mramoru, nástěnných maleb, soch /andělíčci/. Sochaři zpodobňovali svaté mučedníky.

6 Hudba v baroku V kostelech se hrála velká varhanní díla. Na zámcích vznikaly první kapely. Čeští muzikanti odcházeli hrát do ciziny. Ve školách byla výuka zpěvu každý den, od čtvrté třídy hráli žáci na nějaký hudební nástroj /nejčastěji na housle/.

7 Procesí a poutě Církev pořádala okázalé církevní slavnosti. Na mnoha místech se tvořila poutní místa, kde se podle tradice měla zjevit Panna Maria. Poutní místa – Stará Boleslav, Zelená Hora u Žďáru nad Sázavou, Svatý Kopeček u Olomouce.

8 Opakování Baroko nahradilo sloh…. Církevní stavby byly…..
Typickými znaky barokních staveb byly……. Okázalé církevní slavnosti byly…. Tři nejslavnější poutní místa jsou…..

9 Správné odpovědi Renesanci Kaple, kostely, chrámy
Množství ozdob, nástěnné malby, sochy andělíčků Procesí a poutě Zelená Hora, Stará Boleslav, Svatý Kopeček


Stáhnout ppt "AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_02_Život v baroku"

Podobné prezentace


Reklamy Google