Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Hus a jeho doba Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Hus a jeho doba Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o."— Transkript prezentace:

1 Jan Hus a jeho doba Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Baška 137, Baška Jan Hus a jeho doba Anotace: Seznámení s osobností J. Husa Vzdělávací oblast: Lidé a čas Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce : , 4. třída Vyučovací předmět: Vlastivěda Číslo materiálu: VY_32_ INOVACE_07_VL

2 Práce zpracovaná v rámci projektu
ZŠ a MŠ Baška př. org. Baška 137

3 Mistr Jan Hus Po smrti Karla IV., za vlády jeho syna Václava IV. je země v úpadku. Kněží žili v přepychu a neplnili své povinnosti. Odpor vyvolalo prodávání odpustků. Za nápravu církve vystupoval Mistr Jan Hus.

4 Kázal v Betlémské kapli v Praze
Kázal v Betlémské kapli v Praze. Na jeho kázání se sjížděli lidé zdaleka. Církev a bohatí se ho začali bát. Zakázali mu v Praze kázat. Hus proto odchází kázat na Kozí hrádek. Církev prohlásila Husa za kacíře.

5 6. července 1415 byl Mistr Jan Hus upálen v Kostnici.
R odjíždí na církevní sněm do Kostnice vysvětlit své myšlenky. Hus nedostal možnost se obhájit . Odmítl si zachránit svůj život odvoláním svého učení. 6. července 1415 byl Mistr Jan Hus upálen v Kostnici.

6 Betlémská kaple . Praha matka měst.cz

7 Kaple betlémská

8 Mistr Jan Hus na hranici v Kostnici Poslední vyzvání Mistru Husovi ku podepsání odvolací formule v den před upálením 5. července

9 Kostnice v Německu

10 Husův dům v Kostnici

11 Použité zdroje: PhDr. HARNA, Josef CSc. a kol. ,Vlastivěda : Obrazy ze starších českých dějin. Vyd.1., kód Praha : ALTER, Jan Hus a jeho doba, s. 32,33. ISBN [cit ]. Betlémská kaple, /wiki/Betl%C3%A9msk%C3%A1_kaple dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: Interiér Betlémské kaple, Bkwillwm, dostupný pod licencí Creative Commons na www: Mistr Jan Hus na hranici v Kostnici 1415, Kamil Vladislav Muttich, už. Cropbot ,dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: Posledni vyzvani mistru Husovi,Kamil Vladislav ,už. Cropbot, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: Husův dům v Kostnici, AlterVista, dostupný pod licencí Creative Commons na www:


Stáhnout ppt "Jan Hus a jeho doba Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google