Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ferdinand I. Habsburský

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ferdinand I. Habsburský"— Transkript prezentace:

1 Ferdinand I. Habsburský
Radim Lískovec 3.A

2 Základní info Narodil 10.března 1503
Jeho rodiči byli Habsburk Filip I. Sličný a španělská infantka Jana Šílená Ferdinand vyrůstal spolu se svými sourozenci, Eleonorou, Karlem (narodil se roku 1500), Isabelou, Kateřinou a mladší Marií na Španělském dvoře. Rok na to zemřel jeho otec a jeho matka byla internována v klášteře. Vychován přísně, náročně, stroze katolicky a byla zdůrazňována jeho vladařská povinnost

3 Byl osobním žákem Erasma Rotterdamského v Nizozemí.
Byl velmi nadaný – mluvil plynule španělsky, francouzsky, latinsky, italsky a později i německy. Vůči svému okolí studený a namyšlený. V roce 1516 zemřel Ferdinand II. Aragonský. V příštím roce přijel do Španělska jeho starší bratr Karel, který dosud vyrůstal v Nizozemí, aby se ujal vlády. Karel, který byl po vleklých jednáních přijat jako španělský král, rozpustil Ferdinandův dvůr a poslal mladšího bratra k tetě Markétě do Nizozemí.

4 Rakouský arcivévoda Ferdinand oženil s Annou Jagellonskou
Roku 1520 Ferdinand získal wormskou smlouvou Horní a Dolní Rakousy, Korutany, Štýrsko a Kraňsko.

5 V letech 1524–1525 probíhalo v německé části říše selské povstání
V letech 1524–1525 probíhalo v německé části říše selské povstání. Zasáhlo i některé části Rakouska. S pomocí šlechty se Ferdinandovi podařilo povstání ve Štýrsku potlačit silou.

6 Tvůrce habsburské monarchie
1515 si Ferdinandova sestra Marie vzala Ludvíka Jagellonského (Moháče (1526)) 26.října 1526 byl korunován českým a 16.prosince 1526 uherským králem. Roku 1531 byl korunován římským králem. Roztržka s uherským králem. Roku 1538 uzavřel Ferdinand se Zápolský mír.

7 Ferdinand I. jako český král
Zvyšoval daně a privilegia šlechty i měst se nenápadně, ale rychle ztenčovala. Vznik české královské komory 1547 vypuklo povstání, které bylo potlačeno a šlechta žádala o odpuštění. 22. srpna dal Ferdinand setnout dva rytíře a dva měšťany. Celkově bylo odsouzeno k různým trestům 32 příslušníků rebelující šlechty a skoro 600 měšťanů.

8 Roku 1557 zemřela při porodu jeho manželka Anna.
Válčil s Isabelou Zápolskou (1551 až do roku 1562) Pomáhal svému bratrovi Karlovi V. ve válce proti německým protestantským knížatům.

9 1555 podepsal Augšpurský mír.
V této dohodě byla uznána náboženská svoboda ve formě zásady cuius regio, eius religio (čí země, toho náboženství)

10 Konec jeho života Ferdinand I. Habsburský zemřel 25. července 1564 a je pochován v chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Spolu s ním je zde pochována jeho manželka Anna. Měli 15 dětí. České země svěřil svému druhorozenému synu Ferdinandu Tyrolskému.

11 Ferdinand I. na obrazu Martina Roty.
Ferdinand I. na obrazu Hanse Bocksbergera. Ferdinand I. na obrazu Martina Roty. Ferdinand v roce 1531, v roce jeho zvolení římskoněmeckým králem.

12 Zdroje. Dějiny zemí Koruny české; kolektiv autorů
Habsburkové, životopisná encyklopedie; k vydání připravila Brigitte Hamannová Toulky českou minulostí; Petr Hora – Hořejš Obrázky z wikipedia.org Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Ferdinand I. Habsburský"

Podobné prezentace


Reklamy Google