Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7."— Transkript prezentace:

1 JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7.
Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Janu Husovi, jeho předchůdcích a dílech. Žáci získají přehled o předchůdcích Jana Husa a jejich dílech, seznámí se s životem, názory a díly Jana Husa a další husitskou literaturou.

2 Jan hus

3 Husovi předchůdci Konec 14. století.
Chtěli vyjádřit nespokojenost s církví. Často kázali, usilovali o nápravu společnosti. Smil Flaška z Pardubic Jan Milíč z Kroměříže – tvrdě kritizoval duchovenstvo, díky českým kázáním měl vliv na chudinu.

4 Husovi předchůdci Konrád Waldhauser – kázal německy a latinsky.
Matěj z Janova – kázal latinsky, byl proti bohatství církve. Tomáš Štítný ze Štítného – jihočeský zeman, psal česky, usiloval o harmonizaci života, Knížky šestery o obecných věcech křesťanských, Řeči besední, Řeči sváteční a nedělní – výklad evangelia.

5 Jan hus Asi 1371 – 1415, narozen v Husinci u Prachatic.
Mistr svobodných umění, kněz, filozof, teolog, univerzitní profesor, rektor. Od roku 1402 kazatel v kapli Betlémské. Kritizoval bohaté církevní hodnostáře, zámožné panstvo, ovlivňoval názory lidu.

6

7 Jan hus Církevní vrchnost se ho snažila umlčet.
Požadoval chudobu církve, obhajoval Jana Viklefa – anglický profesor oxfordské univerzity, mluvil o úpadku církve, hromadění majetku. 1410 – pražský arcibiskup dal spálit Viklefovy knihy – označil je za kacířské.

8 Jan hus 1412 – Hus vystoupil proti prodeji odpustků.
Papež dal Husa do klatby, nesměl konat v Praze církevní obřady. Hus odešel na Krakovec a Kozí hrádek, psal zde a kázal.

9 Jan hus 1414 – císař Zikmund vyzval Husa k obhajobě před církevním koncilem v Kostnici. Hus obžalován z kacířství, měl své názory odvolat a podřídit se církvi. Hus nechtěl ustoupit, byl vězněn, mučen.

10 Jan hus Koncil označil jeho spisy za kacířské.
upálen na hranici. 1416 – souzen a upálen Husův přítel Jeroným Pražský.

11 Jan hus

12 Jan hus - dílo Věrní a v bohu milí páni, panie, bohatí a chudí!
V Kostnici 10. června 1415 Věrní a v bohu milí páni, panie, bohatí a chudí! Prosím Vás, aby pravdu boží, kterúž sem z božieho zákona psal a z řečí svatých kázal a psal, aby sě té drželi. Také prosím, aby sě milovali, dobrých násilím tlačiti nedali a pravdy každému přáli. Z listu mistra Jana Husa z kostnického vězení1

13 Jan hus - dílo O církvi = De ecclesia – kritika církve, její hlavou je Kristus, ne papež. O pravopise českém = De orthographia bohemica – zjednodušení pravopisu, zavedení diakritiky, počešťování německých slov. Dcerka – rady pro ženy a dívky.

14 Jan hus - dílo Výklad Viery, Desatera a Páteře = Výklad modliteb věřím v Boha, Desatero, Otčenáš. Knížky o svatokupectví – kritika odpustků, úplatkářství, bohatství církve. Postila – výklad částí evangelia. Listy z Kostnice – otevřené dopisy, vlastní obhajoba.

15 Husitská literatura Jistebnický kancionál – husitské chorály – Ktož jsú boží bojovníci, Povstaň, povstaň, veliké město Pražské. Budyšínský rukopis – Žaloba Koruny české, Porok koruny české, Hádání Prahy s Kutnou Horou. Vavřinec z Březové – Husitská kronika

16 Odkazy: Použité zdroje.
1 LEDERBUCHOVÁ, L. a kol. Čítanka pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Plzeň: Fraus, s. ISBN X. Použité zdroje. BALAJKA, B. Přehledné dějiny literatury. 5. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN LEDERBUCHOVÁ, L. a kol. Čítanka pro 7. ročník ZŠ. 1. vyd. Plzeň: Fraus, s. ISBN X. SOCHROVÁ, M. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, s. ISBN

17 Obrázky – zdroje: Podobizna: _1.jpg Sousoší na Staroměstském náměstí: hus_statue.jpg Hus na koncilu: s/a/a4/Jan_Hus-Council_of_Constance.jpg Hus na hranici: s/b/b0/Jan_Hus_at_the_Stake.jpg


Stáhnout ppt "JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7."

Podobné prezentace


Reklamy Google