Hyperkinetické poruchy chování. Add, adhd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hyperkinetické poruchy chování PhDr. Věra Vojtová, Ph.D.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola, Osečná, okres Liberec, příspěvková organizace -základní škola žáků, 35 sociálně znevýhodnění žáků -mateřská škola.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kompetence praktického lékaře MUDr. Karel Linhart „Povinností praktického lékaře je postarat se o každý problém,který před něj pacient předloží.“ Prof.
OD PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY K PŘEDŠKOLNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ A ZPÁTKY K PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVĚ Doc. PhDr. Eva Opravilová, CSc., PhDr. Jana Kropáčková,
Specifické poruchy učení a chovánÍ (SPU/SPCH)
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Místní rozpočtové jednotky
Správa sociálního zabezpečení
Plánování ve školní tělesné výchově
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Podpůrná opatření prvního stupně
Problémy a specifika pedagogiky
Techniky práce s mentálně postiženými
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Didaktika sportovních činností
Pedagogická psychologie
Pracovnělékařské služby
Název projektu: Moderní škola
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Správa sociálního zabezpečení
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Právo sociálního zabezpečení
Vývojová psychologie Prenatální období.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Specifické poruchy učení a NKS
SPECIFICKY NARUŠENÝ VÝVOJ ŘEČI
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Životní cyklus.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Prevence syndromu vyhoření Mgr. Zuzana Faldýnová
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Název projektu: Moderní škola
Rodové stereotypy napříč generacemi
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Právo sociálního zabezpečení
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Centra kolegiální podpory
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Diagnostika dítěte předškolního věku
Terénní krizová služba
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Hyperkinetické poruchy chování. Add, adhd. Základní pravidla intervence a pomoci žákovi.

Poruchy chování spojené s poruchou aktivity a pozornosti – add, adhd První symptomy – již před 3. rokem Poměr je u chlapců a dívek – 2:1 až 6:1 LMD (LEHKÁ MOZKOVÁ DYSFUNKCE) – termín se používal dříve, dnes nahrazen termíny: ADD = PORUCHA POZORNOSTI ADHD = PORUCHA POZORNOSTI S HYPERKATIVITOU Pojmy byly zavedeny v r. 1972 – Douglasovou. Dělení s + - zavedl r. 1998 – Berkley (ADD-H, ADD+H) Ve Školském zákoně č. 561/2004 Sb. - je porucha zahrnuta pod termín – vývojové poruchy chování, ve vyhlášce o poradenství (č. 72/2005 Sb.) – specifické poruchy učení a chování (SPU)

Deficity u adhd DOUGLASOVÁ uvádí 4 deficity u ADHD: 1. ztráta pozornosti 2. útlum – v oblasti spontánní odpovědi organismu 3. útlum – v oblasti pohotovosti k plnění požadavků situace 4. okamžitá odměna – neobvykle silné očekávání

Příčiny poruchy adhd 1. medicínsko-organický koncept etiologie ADHD BIOLOGICKÉ FAKTORY 2. Psychologické koncepty etiologie ADHD TEORIE SOCIÁLNÍHO UČENÍ – do určité míry jsou modely chování naučené

Add – porucha pozornosti Projevy: Problémy v pozornosti Snadno se rozptýlí – reaguje na zevní podněty Problémy s nasloucháním, plněním úkolů Neschopnost soustředit se na zadané úkoly Pomalé osobní tempo Nepořádnost – pracovní místo Problémy s samostatnou prací, úzkostné rysy Nevyrovnaný výkon ve škole Duchem nepřítomen Zapomínání na povinnosti Ztrácí nebo nemůže najít věci Porucha je vývojově stálá, s věkem se neupravuje!

Adhd – porucha pozornosti spojená s hyperaktivitou Projevy: Vysoká míra aktivity – v pohybu, vrtí se, padá ze židle, hraje si s předměty… Impulzivita a malé sebeovládání – vyhrkne, skáče do řeči, ruší, není schopen se podřídit autoritě, pravidlům Potíže se zaměřením a udržením pozornosti Potíže se soustředěním se na úkol a jeho dokončením Potíže s přechodem k jiné činnosti Problémy s nasloucháním a plněním úkolů Sociální nevyzrálost, problémy ve vztazích s vrstevníky, nejistota Malá sebeúcta, sebedůvěra, změny nálad, úzkosnost, opoziční chování Často se pojí s – poruchami chování, agresivitou, lhaním, krádežemi… Snadná rozptýlitelnost vnějšími podněty Nevyrovnaný výkon Vypínání pozornosti (zasněnost) Nepořádnost Potíže se samostatnou prací Zapomínání věcí, úkolů

Diagnostika hyperkinetického syndromu Klasifikace MKN- 10. revize - I. Hyperkinetické poruchy - F90: 3 okolnosti: Symptomy se objevily před 7. rokem věku. Přetrvávají nejméně 6 měsíců. Jsou takového stupně, že se jeví jako vývojová úchylka. UŽÍVANÉ METODY: DOTAZNÍKY POZOROVÁNÍ – DLOUHODOBÉ ANAMNÉZA – OSOBNÍ, RODINNÁ LÉKAŘSKÁ, PSYCHOLOGICKÁ VYŠETŘENÍ – neurolog, pedopsychiatr, psycholog

Současné trendy 4 zásady: 1. Podporovat učení a vzdělávání. 2. Podporovat vhodné chování. 3. Aplikovat medikamenty. 4. Podporovat vztahy mezi rodiči a dětmi.

Stěžejní oblasti Spočívají ve 3 rovinách: 1. Medikace. 2. Trénink rodičů a vzdělávání pedagogů. např. metoda videotréninku diagnostika problému MODIFIKACE CHOVÁNÍ (behavoriální modifikace) – upevňování žádoucího a oslabování problémového STRATEGIE POSILOVÁNÍ Různé metody: Hospodaření se žetony (token system) Metoda penále za reakci (response cost) Metoda vylučování (timeout) Smlouva mezi pedagogem a žákem

Stěžejní oblasti - pokračování TRÉNINK KOGNITIVNÍCH STRATEGIÍ 1/ sebeinstrukční trénink – podle instrukcí dospělého 2/ trénink strategií řešení problému – vytvořit struktury pro plánování soc. chování a školní práce 3/ trénink sebeposilování – být nezávislý na odměnách od dospělého 4/ trénink zvládání problémových situací a chybných rozhodnutí 3. Strukturované uspořádání času, činností a prostředí (vymezené místo, režim dne, rituály…)

Metoda dobrého startu Její průkopnicí v ČR je PhDr. Jana Swierkoszová (2009). Metoda je rozpracována do 25 lekcí s dostatečným výběrem modelových situací. Je určena dětem ve věku 5-12 let (se SPUCH). Sleduje rozvoj psychomotoriky ve všech aspektech v součinnosti se sférou emocionálně motivační a sociální.