ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
VY_32_INOVACE_10_GAS_592_Mel
Balená voda.
Potraviny rostlinného původu
Použití zeleniny v kuchyni
Koření.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa      Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma nápoje   Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 09. 02. 2014 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Nápoje Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 29 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Osnova Význam nápojů Rozdělení nápojů 4. Studené nealkoholické nápoje 5. Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Význam nápojů Lidské tělo je tvořeno z 2/3 vodou. Požíváním nápojů, člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu, která vytváří prostředí pro biochemické reakce, které jsou podstatou látkové výměny, tedy života. Voda slouží jako rozpouštědlo mnoha látek, jako regulátor teploty a je důležitá pro správnou činnost všech orgánů. Některé nápoje dodávají lidskému organizmu živiny. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Rozdělení nápojů Nealkoholické nápoje a) Studené b) Teplé a) Pivo b) Víno c) Lihoviny TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Studené nealkoholické nápoje Osvěží, hasí žízeň a dodávají tekutiny. Voda Člověk denně potřebuje asi 3 l vody, z toho nejméně 1 l v nápojích. Při zvýšené fyzické námaze je nutné vodu neustále dodávat. Pitná voda musí být zdravotně nezávadná, používá se k pití a na vaření. Má být bezbarvá, bez zápachu, příchutí a zabarvení. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

DOBRÁ VODA, AQUILA, HORSKÝ PRAMEN, ZLATÁ VODA, Stolní voda Je vybraná pitná voda vysoké jakosti, většinou získaná z hlubinných zdrojů. Plní se do polyetylenových lahví 1,5 l, 2 l nebo do odlehčených skleněných lahví. V prodeji je stolní voda přírodní, perlivá, ochucená a kojenecká. Nejznámější jsou: DOBRÁ VODA, AQUILA, HORSKÝ PRAMEN, ZLATÁ VODA, MIMI – kojenecká voda. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Minerální vody Podzemní vody, které se při svém pohybu z nitra Země na povrch obohacují různými rozpustnými nerosty a plyny se nazývají minerální vody. Některé minerální vody jsou obohacovány různými ovocnými sirupy a tím vznikají občerstvující nápoje. Podle účinku na organizmus se rozdělují na: Stolní – Mattoniho kyselka, Poděbradka, Magnézie, Ondrášovka, Rajec, Korunní kyselka,… Léčivé – Šaratice, Vincentka,… Protože koncentrace solí v minerálních vodách může podpořit vznik ledvinových nebo močových kamenů, je vhodnější stolní minerálky střídat mezi sebou s jinými nápoji. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Sodová voda Je pitná voda sycená oxidem uhličitým. Je méně kvalitní než perlivá stolní voda. Je čirá, bezbarvá, jemně perlí a má osvěžující chuť. Používá se k přípravě přírodních limonád, míšených nápojů, jako příloha k destilátům a ke kávě. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Limonády Limonáda je nápoj vyrobený z ovocné šťávy, obvykle nasycený oxidem uhličitým. Rozdělení limonád: Nesycené Sycené - ovocné limonády - z ovocných sirupů - tresťové limonády - s přídavkem cukru, aromatických látek a barviv - speciální limonády - kolové Pepsi Cola, Coca Cola - tonikové - obsahují chinin - Tonic Water - dietní - určené pro diabetiky - bylinné - perlivé ovocenky - Kofola, z extraktu různých bylin, pomerančové tresti, kofeinu a karamelu TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Ovocné a zeleninové šťávy Jsou vyrobené z čerstvého ovoce bez použití chemických konzervačních látek. Jsou výživově hodnotné, obsahují: - jednoduché cukry glukózu a fruktózu - organické kyseliny – citronovou, jablečnou a vinnou, které zvyšují osvěžující účinek, podporují vylučování trávících šťáv a činnost střevní mikroflóry Rozdělují se na: - čiré přírodní šťávy – pomerančová, ananasová,… - džusy – nefiltrované, obsahují dřeně - zeleninové šťávy – rajčatová, zeleninová směs, mrkvová - zahuštěné ovocné šťávy – koncentráty, používají se jako polotovar na výrobu sirupů a ovocných nealkoholických nápojů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Sirupy Jsou zahuštěné ovocné šťávy konzervované cukrem. Používají se k výrobě limonád, ochucených stolních a minerálních vod, míchaných nápojů a k přípravě nápojů v domácnosti. Kromě ovocných sirupů jsou známé javorový, bylinné, vitaminizované, zeleninové a jiné sirupy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Ostatní studené nealkoholické nápoje Posilující: Semtex, Red Bull Ledová káva Ledový čaj TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Kontrolní otázky: V čem spočívá význam nápojů pro organizmus? Uveď rozdělení nápojů. Jaké jsou hygienické požadavky na pitnou vodu? V čem se liší stolní voda od pitné vody? Vyjmenuj minerální vody. Proč se nedoporučuje dlouhou dobu pít tu samou minerální vodu? Jaké je použití sodové vody? Charakterizuj a uveď různé druhy limonád. Jaká je výživová hodnota ovocných a zeleninových šťáv? Charakterizuj sirupy. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

Zdroje Literatura: Internet: Obrázky: KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 2. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word http://oz.kurzy.cz/obrazky/ge/general-bottlers-cr-sro/zdrava-voda-mimi- p105733z200441u.png http://oz.kurzy.cz/obrazky/ge/general-bottlers-cr-sro/toma-toma-voda-balena-stolni-voda- neperliva-p131932z220854u.png https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfGaqwSBhcGyV-Ixo12VBockk- Gj5MYw35KVM1x7-f-pz-hIU https://encryptedtbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSzWGicRJeZrWcUQNKlv9dVQzkGw _xh0uTrnZp3OVkCdFzyU44p TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY

https://encryptedtbn0. gstatic. com/images https://encryptedtbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSrc6ePWuVzMNClkhZnjgXqp0UGAsSo6QLlR1Z3h_su4TQZZpjb http://hradeczije.cz/wp-content/uploads/2013/05/sirupy-sklo-skupinka.jpg https://encryptedtbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQlkdpxB6XUUi7t3akXbaBgCnyrSzaxSWRauytJGY-7NwhoBtm0 https://encryptedtbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQFuE9kwABDixabRmGNOoexP_zNFYBv8kqI9EuT8yZbQOMhMc6Txw https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbba--hIujQ4ac6W6y6p7RZCOSaMY-Q-lYaQS-FeMAspyk6Tmxfw https://encryptedtbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4392VZBUatNufZyQbXjcQ5MvZM_j1DufGaPIO2thevJ7OzaqW Odkazy ze dne: 06. 02. 2014 09. 02. 2014 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY