Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST TRUBKY A TVAROVKY Z LITINY
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma TRUBKY A TVAROVKY Z LITINY Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 TRUBKY A TVAROVKY Z LITINY
Témata: Rozdělení trubek Trubky hrdlové Trubky přírubové Dělení litinových trubek Tvarovky přírubové Spojky a třmeny Tvarovky závitové

5 Rozdělení trubek Litinové trubky se vyrábějí ze šedé litiny. Materiál má povrchovou úpravu proti korozi. Trubky se dělí podle způsobu připojení na hrdlové a přírubové. Oba dva druhy trubek se vyrábějí v průměrech od 60 mm do 600 mm. Hrdlové trubky se používají nejvíce pro domovní kanalizaci. Tlak vody v trubkách je pouze atmosférický, tedy relativně nízký. Proto se jedná o trubky tzv. beztlakové. Přírubové trubky se nazývají také tlakové. Voda nebo jiná látka se dopravuje v trubkách s přírubami pod určitým tlakem, který je vždy vyšší než atmosférický. U těchto trubek musí být ve spoji těsnění ze správného materiálu a šrouby v přírubách musí být řádně dotaženy.

6 Trubky hrdlové Obrázek ukazuje rozměry uváděné výrobci.
Hrdlové trubky se vyrábějí v průměrech DN 60 až 600 mm. Délky jsou od 500 mm až do 4000 mm. Trubky jsou opatřeny z výroby základní ochrannou vrstvou proti korozi (musí být v souladu s ČSN EN 545). Spoje se těsní radiálním stlačením těsnícího kroužku do konce hrdla nebo těsnicím tmelem. Hrdlové trubka se používají nejčastěji pro domovní kanalizaci. Vzhledem k velké hmotnosti a křehkosti se stále častěji nahrazují trubkami plastovými.

7 Trubky hrdlové Často se stává, že trubky litinové navazují na trubky z jiného materiálu. Aby bylo zajištěno dokonalé utěsnění spoje mezi různými materiály, používají se k tomu speciální tvarové kusy. Tyto tvarovky se nazývají přechody nebo přechodové kusy z litiny na plast. Tvarovky se vyrábějí v potřebných průměrech, kdy hrdlo na jedné straně může mít jiný průměr než hrdlo na druhé straně. Je to proto, že trubky z různých materiálů (litinové a plastové) nemusí mít stejný průměr.

8 Trubky přírubové Litinové přírubové trubky se vyrábějí s přírubami na obou stranách nebo jen na jedné. Mohou být opatřeny přírubami se stejnými průměry nebo také s různými průměry. Na každé straně příruby musí být čistá plocha pro těsnění. Počet šroubů v přírubě musí odpovídat průměru trubky.

9 Dělení litinových trubek
Litina je pevný a křehký materiál. Dělení trubek na potřebnou délku musí probíhat opatrně, aby materiál nepraskl. Provádí se pomocí elektrických řezaček s výkonem motoru nejméně 1200W a s malým počtem otáček, obvykle 115 otáček za minutu. Jinou možností je použití třmenového čtyřkolečkového řezáku. Tento řezák se používá např. ve výkopech, u stěn nebo všude tam, kde není možné vzhledem k nedostatku místa, otáčení řezáku kolem dokola. Řezák na obrázku je určen pro řezání trubek o vnějším průměru trubky mm.

10 Tvarovky Litinové tvarové kusy se rozdělují podle materiálu na tvarovky ze šedé litiny nebo z temperované litiny. Tvarovky se šedé litiny jsou stejně jako trubky hrdlové nebo přírubové. Možná je také kombinace, kdy jedna tvarovka má na jedné straně hrdlo a na druhé přírubu.

11 Spojky a třmeny Spojky a třemeny slouží pro opravy prasklého potrubí. Obr. vlevo znázorňuje svěrnou spojku, která slouží k opravám ocelového i plastového potrubí. Pevný spoj se vytvoří pomocí svěrného kroužku. Tento spoj je určen pro použití do země, do zdi i pro volné vedení před stěnou. Obr. vpravo je třmen, který instalatéři znají pod názvem cípant. Prasklá trubka se uřeže a konce se vloží do třmenu, který se utáhne.

12 Tvarovky závitové Litinové tvarovky určené pro rozvod studené, teplé, pitné nebo užitkové vody jsou z temperované litiny. Mohou mít oba závity vnitřní, oba vnější a kombinaci vnitřní/vnější. Jejich průměr se uvádí vždy v palcích. Průměry přitom nemusí být stejné.

13 Kontrolní otázky: 1. Jak se rozdělují litinové trubky?
2. K čemu se používají hrdlové a k čemu přírubové trubky? 3. Čím a jak se provádí zkracování litinových trubek? 4. K čemu slouží litinové spojky a třmeny? 5. K čemu se používají tvarovky z temperované litiny?

14 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google