Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST TRUBKY A TVAROVKY Z MĚDI
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma TRUBKY A TVAROVKY Z MĚDI Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 TRUBKY A TVAROVKY Z MĚDI
Témata: Trubky - druhy Trubky - rozměry Trubky - ohýbání, poloměry ohybu Ohýbačky měděných trubek Tvarovky

5 Trubky - druhy Měděné trubky, které používají instalatéři pro domovní rozvody; rozlišují se podle tvrdosti na měkké, polotvrdé a tvrdé. Použití trubek závisí právě na jejich tvrdosti. Měkké trubky se používají pro podlahové vytápění, tyto trubky bývají opláštěné. Polotvrdé a tvrdé slouží pro ostatní rozvody (vody, plynu nebo topení).

6 Trubky - rozměry U měděných trubek se uvádějí tyto rozměry: vnější průměr/tloušťka stěny. Měkké trubky dodávané ve svitcích mají rozměry: 8/1, 10/1, 15/1, 18/1 a 22/1. Měkké trubky určené k ohýbání v ruce mají největší průměr 22 mm a tloušťka stěny je 1 mm. Polotvrdé a tvrdé trubky se vyrábějí i ve větších průměrech, přičemž některé průměry mají i různou tloušťku stěny. Rozměry: 10/1, 12/1, 15/1 až 108/2,5. Průměry jsou venkovní a samotných trubek. Opláštěné trubky mají na povrchu ještě plastový plášť (ochranu proti mechanickému poškození) a celkový průměr je o tloušťku této izolace větší. Délky trubek jsou různé – závisí na konkrétním výrobci. Nejčastěji jsou to délky 2500 mm, 4000 mm a 5000 mm.

7 Trubky - ohýbání, poloměry ohybu
Tvrdost trubky měkká polotvrdá tvrdá Rozměr trubky 22 × 1 mm 28 × 1,5 mm 18 × 1 mm Ohýbání bez nástroje s nástrojem Ohýbání měděných trubek je třeba provádět podle pokynů výrobce. Někteří výrobci měděných trubek přímo uvádějí jaký má být nejmenší poloměr ohybu trubky v závislosti na její tvrdosti. Nedodržením pokynů nebo doporučení může dojít až k prasknutí trubky.

8 Trubky - ohýbání, poloměry ohybu
Vnější průměr trubky (mm) Poloměr neutrální osy (mm) tvrdé (R 290) polotvrdé (R 250) 8 35 10 40 12 45 15 55 18 70 22 77 28 114 Tabulka je informativní, konkrétní přesné poloměry mohou být podle výrobců i odlišné. Trubky větších průměrů než 28 mm se nedoporučuje ohýbat, ale spojovat s koleny nebo oblouky.

9 Ohýbačky měděných trubek
K ohýbání měděných trubek se používají ohýbačky ruční, elektrické nebo hydraulické. Pro ohýbání trubek různých průměrů se v ohýbačkách musí vyměňovat segmenty.

10 Tvarovky Měděné tvarovky se nerozlišují tak jako trubky na měkké, polotvrdé a tvrdé. Vyrábí se a používá jen jeden druh tvarovek, který je možno spojovat se všemi druhy trubek. Rozdělení tvarovek je podle způsobu spojování na pájecí a lisovací.

11 Kontrolní otázky: 1. Jaké jsou druhy měděných trubek?
2. K čemu se používají jednotlivé druhy trubek? 3. Jaké jsou nejpoužívanější průměry a tloušťky stěn měděných trubek? 4. Na čem závisí poloměr ohýbání trubek? 5. Jaké jsou druhy ohýbaček? 6. Jaké je základní rozdělení tvarovek?

12 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google