Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje www.kvkskoly.cz, materiál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Vznik, složení a význam půd
Zpracovala Jitka Ciprová
Zpracovala Jitka Ciprová
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
PEDOSFÉRA.
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Registrační číslo projektu:
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: VĚCI KOLEM NÁS
Úvod do ekologie.
LES ŘASY.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
17.VY_32_INOVACE_P16_SUROVINY A VÝROBKY
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Neživá příroda Prvouka – 3. ročník
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Biosféra.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.2 Živá a neživá příroda Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_PRVOUKA
Žáci se seznamují s rozdělením přírodnin na živé, neživé a na výrobky.
Podmínky života na Zemi
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Geografie Krajinná sféra
Ekologie.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Jméno autora výukového materiálu Soňa Maruničová
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje www.kvkskoly.cz, materiál vznikl v rámci projektu Gymnázia Cheb s názvem Rozvoj školského portálu Karlovarského kraj 1 1

Životní prostředí člověka Příroda 1.– živá a neživá 2.- vše, co vytvořil člověk 3. - všichni lidé na Zemi 2

Příroda Živá příroda – Neživá příroda – Bakterie a jiné mikroorganismy Houby Rostliny Živočichové Neživá příroda – Horniny a nerosty Půda Vzduch Světlo a teplo pocházející ze Slunce 3

Vše, co vytvořil člověk. Kultura Bydlení a zahrada Dopravní prostředky Elektronika Veřejné instituce 4

Lidé Rodina Spolužáci Spolupracovníci Obyvatelé obce, státu, světa 5

Životní prostředí působí na zdraví i způsob života každého jedince Příroda nám zajišťuje existenci života, zdroje výroby a oběh látek, klid, krásu a odpočinek. V životním prostředí člověka rozeznáváme prostředí pracovní, obytné a rekreační s různými nároky na ně. 6

Biosféra - živý obal Země s vhodnými podmínkami pro celkový život na Zemi. Biosféru tvoří rostlinstvo, živočichové a mikroorganismy. Základním procesem je přetváření sluneční energie do živé hmoty. Důležitým činitelem je také voda – někteří živočichové žijí jen ve vodě – organizmy mořské a sladkovodní. 90% biosféry tvoří rostliny, 10% živočichové 7

ŽP člověka Obytné prostředí – vytváříme si sami podle svých možností a schopností – slouží jako odpočinek po práci, seberealizaci. Pracovní prostředí – je nedílnou součástí našeho života, ovlivňuje naši práci a výkon. Proto by mělo být málo hlučné, prosvětlené, s vhodnou vlhkostí, teplotou a pořádkem. Důležitý je i estetický vzhled Rekreační prostředí – volíme si ho sami podle svých uvážení a přání. Finanční možnosti. Zde odpočíváme, relaxujeme a odstraňujeme negativní vlivy pracovního prostředí, pěstujeme své koníčky. 8

Posuzování ŽP z jiných pohledů 1. Hygienický pohled – hovoříme o zdravotně nezávadném prostředí 2. Pohled estetický a etický – vliv krásy a úpravy okolního prostředí na chování člověka a rozvoj jeho duševních schopností 9

Posuzování ŽP z jiných pohledů 3. Stránka technicko – ekonomická - v závislosti rozvoje výroby, využívání prostředí 4. Ekologická stránka – posuzujeme vzájemné působení životního prostředí na člověka a to i z dlouhodobého hlediska 10

Globální měřítko Životní prostředí každého člověka není izolované, naopak je součástí dalších společenských skupin – zaměstnání, obce, státu, světa – a proto se musí podílet a pomáhat řešit ekologické problémy v celosvětovém – GLOBÁLNÍM MĚŘÍTKU. 11