ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Rozvíjející větné členy
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Procvičujeme větné členy 2
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
Věty vedlejší.
DRUHY PŘÍSLOVEČNÝCH URČENÍ A TVOŘENÍ PŘÍSLOVEČNÝCH VĚT
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Digitální učební materiál
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_033_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Přívlastek (Pk).
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Rozvíjející větné členy - opakování -
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
P ř íslove č né ur č ení Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37 Téma: ČESKÝ JAZYK – skladba VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-37.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk, příslovečné určení
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Mgr. Michal Oblouk. rozvíjející větný člen blíže určuje různé okolnosti dějů závisí na SLOVESE, PŘÍDAVNÉM JMÉNĚ nebo PŘÍSLOVCI ptáme se na něj různými.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Rozvíjející větné členy - opakování -
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_275_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Rozvíjející větné členy NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 7. ročník_Určování větných členů
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
PŘEDMĚT - SHRNUTÍ.
Autor: Martina Pijáková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Příslovečná určení VY_32_INOVACE_03-25 Ročník:
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C51Čj6_Předmět
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní větné členy - podmět
PŘEDMĚT Český jazyk – 7. ročník.
Rozvíjející větné členy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘEDMĚT, PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Mgr. Michal oblouk

PŘEDMĚT Pt rozvíjející větný člen závisí na slovese nebo přídavném jménu ptáme se na něj pádovými otázkami kromě 1. a 5. pádu, může být tedy ve všech pádech kromě dvou nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem a zájmenem, někdy infinitivem, popř. neohebným slovním druhem slovesa, která vyžadují doplnění předmětem = PŘEDMĚTOVÁ, slovesa, na kterých předmět záviset nemůže = BEZPŘEDMĚTOVÁ, např. spát, sedět

PŘEDMĚT Umyla nádobí. Posmívala se Petrovi. Napil se vody. Je pyšný na dceru. Právě jsme mluvili o tobě. Otočil kohoutkem. Čekám na Martina. Přemýšlíme o tom. Neumím zpívat. Každé proč má své proto. Řekla jen fuj a odešla.

PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Pu větný člen, který rozvíjí sloveso, přídavné jméno nebo příslovce vyjadřuje okolnosti, za kterých děj probíhá ptáme se na něj různými příslovci bývá vyjádřeno příslovcem, podstatným jménem v pádě prostém i předložkovém, zájmenem nebo infinitivem

DRUHY PŘÍSLOVEČNÉHO URČENÍ MÍSTA (Pum) – ptáme se KDE? KAM? ODKUD? KUDY? Konečně už jsme doma. Postavil se vedle mě. Pochází z Přerova. Cesta vede lesem. ČASU (Puč) – ptáme se KDY? ODKDY? DOKDY? JAK DLOUHO? JAK ČASTO? Vypnul jsem televizi až o půlnoci. Odedneška se budu snažit. Musím to do pátku odevzdat. Mám týden zvýšenou teplotu. O sobotách jezdíme na výlety. MÍRY (Pumíry) – ptáme se KOLIK? JAK MNOHO? DO JAKÉ MÍRY? O KOLIK? Látka je metr široká. Je velmi mladý. Jsem úplně vyčerpaný. Opozdil se o minutu. Zpívali jsme do ochraptění (účinek).

DRUHY PŘÍSLOVEČNÉHO URČENÍ ZPŮSOBU (Puz) – ptáme se JAK? JAKÝM ZPŮSOBEM? Mluvit anglicky. Jmenoval se Petr. Byl červený jako rak, svítivě barevný. průvodní okolnosti – odpovědět s pohrdáním, jít se psem, mlčky odejít výsledek děje – seřadit se do dvojstupu, rozpadnout se v prach a popel původ/látka – stavět z cihel dům, vyrábět z rybízu marmeládu prostředek – pojedeme autobusem, mávali nám rukou, pořezal se o střep, piš na počítači, zboží se dopravuje letecky, umí hrát na kytaru původce děje – byl sledován policií, lyže jsem dostal od rodičů, sako bylo rozežrané od molů zřetel – Nové vydání této knihy muselo být pravopisně upraveno. Kvalitou si naše výrobky nijak nezadají s japonskými.

DRUHY PŘÍSLOVEČNÉHO URČENÍ PŘÍČINA (Pupř) – ptáme se PROČ? Z JAKÉHO DŮVODU? Z JAKÉ PŘÍČINY? Pro nemoc zavřeno. Žalem se rozplakala. Ruce mi zhrubly od práce. ÚČEL (Puúč) – ptáme se PROČ? ZA JAKÝM ÚČELEM? Nabízejí ke koupi ojetá auta. Do jídla ho nemusíme pobízet. Dnes si půjdu zaplavat. Šli jsme do lesa na borůvky. Odjel na léčení do lázní. PODMÍNKA (Pupodm) – ptáme se ZA JAKÉ PODMÍNKY? Normálně trvá funkční období prezidenta pět let. Tento lék vám bez receptu nemůžeme prodat. Za deště se závod neuskuteční. PŘÍPUSTKA (Pupříp) – ptáme se NAVZDORY ČEMU? I PŘES CO? I V JAKÉM PŘÍPADĚ? Proti všemu očekávání naši hokejisté turnaj vyhráli. Přes varování horské služby se vydali lyžovat.