SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Advertisements

DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
 zabezpečuje občany ve společensky uznaných situacích, na které se není možné předem připravit (mateřství, výchova dítěte, apod.).
Organizace sociální správy
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová. Životní situace Přirozené (fyziogenní) Přirozené (fyziogenní) Biologické (narození, dospívání, těhotenství, stáří)
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO59 Název.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Správa sociálního zabezpečení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Geometrická posloupnost - součet
Geometrická posloupnost
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Sociální systém České republiky
Opakování – pracovní list
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Neúplné kvadratické rovnice
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aritmetická posloupnost - součet
Vzdálenost bodu od přímky
Opakování na písemnou práci z lineárních nerovnic
zpracovaný v rámci projektu
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II. Předmět: Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II. Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se sociálním pojištěním. Prezentace je určena pro přímou výuku či opakování. Je využitelná v předmětu ekonomika. Klíčová slova: Sociální pojištění, SSZ, MPSV. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Sada: 21 Číslo materiálu: VY_62_INOVACE_K3_07

Sociální pojištění Sociálním zabezpečením se rozumí podpora státu svým občanům při tzv. sociálních událostech. Můžeme je rozdělit na: - dočasné (nezaměstnanost) - trvalé (stáří, invalidita) obr. č.1

Sociální pojištění SOCIÁLNÍ UDÁLOST je nepříznivá životní situace, kterou člověk nezvládá svými prostředky. Jedná se o sociální událost spojenou s: - rodinou (mateřství, ztráta živitele) - věkem (stáří, ztráta partnera) - nezaměstnaností - se zdravotním stavem (nemoc) obr. č.2

Sociální pojištění SSZ - správa sociálního zabezpečení - úřad, který má na starosti důchodové, nemocenské pojištění a lékařskou posudkovou službu MPSV- ministerstvo práce a sociálních věcí Nezaopatřené dítě = člověk do 26 let pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání (student) obr. č.3

Sociální pojištění Systém stojí na třech pilířích: 1.Pojištění Z nemocenského pojištění zaměstnanců se poskytují čtyři dávky: a) nemocenské b) podpora při ošetřování člena rodiny c) vyrovnávající příspěvek v těhotenství a mateřství d) peněžitá pomoc v mateřství

Sociální pojištění obr. č.4 2.Podpora Systém dávek sociální podpory a) nezávislé na příjmu porodné, pohřebné, rodičovský příspěvek, pěstounské dávky b) závislé na příjmu příspěvek na školní pomůcky, na dítě, sociální příplatek, na bydlení

Sociální pojištění 3.Pomoc Dávky v hmotné nouzi doplatek na bydlení příspěvek na živobytí mimořádná pomoc Dávky sociální péče příspěvek pro zdravotně postižené příspěvek na péči obr. č.5

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Švarcová, J. Ekonomie stručný přehled, 2006/2007. Zlín, CEED 2006. 295 s. ISBN 80-903433-3-3 Porvichová, J. Ekonomika pro sou a soš, 1.vydání. 2012.Praha, Eduko. 88s. ISBN 978-80-87204-50-4 Klínský, P., Műnch, O., Chromá ,D. Ekonimická a finanční gramotnost pro střední školy. 1. Vydání. Eduko, 2010. 180 s. ISBN 978-80-87204-21-4 Obr. 1:[online].[ cit 2012-11-26]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 2:[online].[ cit 2012-11-26]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 3:[online].[ cit 2012-11-28]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 4:[online].[ cit 2012-11-29]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr. 5:[online].[ cit 2012-11-29]. Dostupné z: http://Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Suchánková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.