Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3 Profil pracovníka v gastronomickém provozu. 3
A. Profil pracovníka v gastronomickém provozu Osobnost člověka Výchova je chápána jako komplexní příprava člověka pro život, to znamená pro plnění sociálních rolí, do nichž člověk během svého života bude vstupovat. A. Profil pracovníka v gastronomickém provozu Co to je? Jedná se o přesné vymezení nároků a požadavků na dané profese kuchař, číšník, servírka, … Co to vyžaduje? nároky na určité psychické funkce (pozornost, vnímání, paměť...) specifické osobnostní rysy (odolnost vůči zátěži, spolehlivost...)
A. Profil pracovníka v gastronomickém provozu Co to představuje? počáteční nebo základní pracovní odbornost člověka Co to potom vymezuje? konkrétní zařazení pracovníka v organizační struktuře pracovišť podniku Co k tomu potřebujeme? KOMPETENCE = cílový stav ve vývoji pracovní způsobilosti a kvalifikace pracovníka Souhrn vědomostí o oboru zafixovaných ve vědomí uživatele, které ho činí schopným užívat získané vědomosti, dovednosti a návyky v konkrétních situacích.
A. Profil pracovníka v gastronomickém provozu Co kompetence vyjadřují? daný pracovník je na svém místě optimální stav jeho uplatnění v podniku Jak je získáváme? pracovní způsobilost kvalifikace kompetence Jaký je profil pracovníka? jaké musí splňovat požadavky?
A. Profil pracovníka v gastronomickém provozu SHRNUTÍ Jaké předpoklady musí splňovat pracovník v gastronomickém provozu? Zapište je: odborné předpoklady schopnost učit se novým věcem fyzická zdatnost psychická odolnost specifické osobnostní rysy