Projekt Mapa školy Jihlava, 31.10.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy otázek v dotazníku
Advertisements

Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Základní škola při Biskupském gymnáziu Krupka 1 - Bohosudov
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Vlastní hodnocení Základní školy Chýnov, okres Tábor Zvolená oblast: Podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Poradce 2010 Bob Kartous 7. dubna 2010, Brno. Znáte odpověď na dotaz studenta? 1.Co je to TSA? 2.Jaký je rozdíl mezi testem OSP a TSP? 3.Dokážete vyjmenovat.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
Konference projektu Cesta ke kvalitě
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vlastní hodnocení školy
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Řízení obchodu Pro IT, a.s. Ing. Zbyněk Sonnek … průzračnost, která je vidět.
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Pedagogická diagnostika
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Problematika hodnocení výsledků vzdělávání v konkrétní škole Mgr.Jitka Topičová ZŠ a MŠ Regionu Karlovarský venkov.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Úvodní seminář Klíčová aktivita č. 3 V Hradci Králové Datum 18. –
Příprava žádosti a realizace projektu. Sestavení projektu Dotazník – prosinec 2015, leden 2016 Identifikace potřeb školy Vyhodnocení dotazníku a zaslání.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
MAP rozvoje vzdělávání v ORP Kralupy nad Vltavou 2. Setkání Řídícího výboru 21. června 2016, MÚ Kralupy nad Vltavou.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Testování žáků (státní) – dosavadní zkušenosti
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Strategie regionu, obce
dotazníkové šetření KLIMA ŠKOLY
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Komplexní systém hodnocení
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Pedagog.
Transkript prezentace:

Projekt Mapa školy Jihlava, 31.10.2011

Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku 1996. na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do ČR v roce 1996 přineslo test obecných studijních předpokladů Pomáhá školám všech typů (MŠ, ZŠ, SŠ I VŠ) s evaluačními aktivitami s přijímacími zkouškami požadavky reformy českého školství se vzděláváním pedagogů Vyhledává a využívá příležitosti zkvalitnění a zefektivnění vzdělávání založené na využití moderních technologií pomáhá s přípravou na významné zkoušky a přináší projekty tzv. paralelního vzdělávání profesionálně zpracovaný, komplexní servis ve vysoké kvalitě

Proč? Pro jakoukoli chystanou změnu je třeba znát současný stav. Proto je při skutečné snaze o autoevaluaci nezbytné nejprve dobře zmapovat situaci, ve které se školy vašeho kraje právě nachází. Co si myslí rodiče? Na co kladou důraz? Jak hodnotí školy žáci? Čeho si váží, co si ze školy odnášejí a co by naopak chtěli změnit? ……………

Proč? Zjistit klima na školách a přinést zapojeným školám ucelené informace o atmosféře ve škole, o vztazích mezi všemi aktéry školního života (vedením školy, učiteli, žáky, rodiči, nepedagogickými pracovníky a popř. i absolventy škol),  jejich názorech a postojích. Vedení školy má možnost sledovat, jak se daří dosahovat nastavených cílů, a také aktuálně reagovat na problémy či nečekané změny.

Proč? Možnost srovnání je v obdobných projektech nezbytnou podmínkou úspěchu. Zvyšuje totiž vypovídací sílu získaných výsledků. zjištění, že třetina žáků souhlasí s tvrzením, že chození do školy je pro ně často nebo občas stresující, by mohlo být hodnoceno jako chyba školy a problém, který je třeba řešit. Když však víte, že celostátně takto odpovídá 50 % žáků středních škol, jde rázem spíše o úspěch.

Proč? Od samého počátku počítá projekt s možností opakování výzkumu. Data jsou uložena tak, aby v příštích letech umožnila sledovat vývojové trendy a sestavovat časové řady. V každé zkoumané oblasti můžete zaznamenat postupný vývoj.

Historie Od roku 2006 se zúčastnilo: 470 různých škol Vyhodnoceno 130 000 dotazníků V roce 2011 odpovědělo 11 tisíc respondentů z řad žáků, učitelů, rodičů a absolventů

Jak to vypadá? anonymní dotazníkové šetření mezi žáky, učiteli a rodiči s výjimkou charakteristiky školy, která zachycuje hlavně faktografické údaje, obsahují dotazníky zejména postojové a hodnotící otázky většinou uzavřené otázky, kdy respondent vybírá odpověď ze souboru možných alternativ v každém z dotazníků i jedna otevřená otázka, při níž respondent formuluje odpověď sám

Jak to vypadá? Součástí ředitelského dotazníku jsou i otázky pro SWOT analýzu školy.

Jak to vypadá?

Jak to vypadá? Základní tematické okruhy: Podmínky ke vzdělávání Průběh vzdělávání Podpora školy žákům Spolupráce školy s rodiči Vzájemné vztahy školy, žáků a rodičů Výsledky vzdělávání žáků Řízení školy Bezpečné a zdravé prostředí školy Hodnocení Výběr školy Spokojenost se školou možnost přidání vlastních otázek dle specifik školy pro všechny dotazníky základní varianty v on-line formě

Kdy? od 2. února do 30. března 2012.

Jak? Online Papír Kombinace Formu sběru si může každá škola přizpůsobit svým potřebám. Stále využívanější formou získávání dat od respondentů je vyplňování on-line dotazníků. V roce 2011 zvolilo elektronický sběr dat od všech respondentů již téměř polovina zúčastněných škol, další početná skupina škol (35 %) zvolila kombinovanou formu, při níž jsou papírové dotazníky voleny jen pro rodiče. Volbu kompletní papírové formy si vybralo 26 % škol. Vyplněné papírové dotazníky zasílala škola ke zpracování do společnosti Scio.

Jaké výstupy školy získají? Souhrnná zpráva obsahuje přehlednou analýzu dat ze všech škol Analytická zprávy  obsahuje individuální výsledky každé školy Zpráva o posunu pro školy, které se účastní opakovaně Stručné souhrnné listy pro školu a pro rodiče s daty z vybraných oblastí Individualizovaná zpráva na přání včetně SWOT a doporučení Možnost seminářů k výsledkům

Administrativní zatížení? Záleží na zvolené formě (online-papír) Online = 8 týdnů Papír = 5 týdnů

Výstupy II

Ukázky zpráv a další informace jsou k dispozici v sále Dotazy? Ukázky zpráv a další informace jsou k dispozici v sále Děkujeme za pozornost