Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněné bydlení, osobní asistence Lucie Valouchová, FN Plzeň Podzimní setkání, EPI-RODINA Praha, Hotel Globus,
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Vymezení a pojetí sociálních služeb
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
ohroženým domácím násilím
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. poskytují ambulantní, popřípadě terénní služby dětem ve věku od 6 do 26 let ohroženým společensky nežádoucími.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Pečovatelská služba.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Krizová pomoc.
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb 2. ročník ZÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Mgr. Irena KUDLÁČKOVÁ

Základní termíny Poskytovatel - ten kdo sociální službu zajišťuje. Obce a kraje Nestátní neziskové organizace a fyzické osoby (občanská sdružení, církev) Stát – Ministerstvo práce a sociálních věcí

Uživatel - ten, kdo užívá nabídky sociálních služeb. - dříve se uváděl termín „klient“. Nejpočetnější příjemci sociálních služeb: - senioři - lidé se zdravotním postižením - rodiny s dětmi - lidé žijící na okraji společnosti (marginální skupiny, azylanti, bezdomovci, narkomani)

Pracovník v sociálních službách – PSP - jedná se o zaměstnance v přímé péči o uživatele sociálních služeb Sociální pracovník - řeší právní zastupování uživatelů, disponuje s finančními prostředky uživatelů, sepisuje smlouvy o poskytování služeb, koordinuje sociální služby danému uživateli, aj.

Zákon o sociálních službách Zákon č. 108/2006 Sb. Zaručuje všem osobám, které jsou v nepříznivé sociální situaci pomoc či podporu Nárok na bezplatné poradenství umožňuje lidem pomoci orientovat se v nabídce poskytovatelů sociálních služeb Jaromír Drábek

Zákon jasně definuje a trvá na dodržování zásad poskytování sociálních služeb a to je: Zachování důstojnosti a lidských práv osob, kteří služby využívají Individuální rozměr poskytování služeb – poskytovatel vychází z potřeb klienta Změna role zájemců a uživatelů sociálních služeb

Individuální plánování – pracovník soc Individuální plánování – pracovník soc.péče s uživatelem se společně domlouvají na formách, způsobech, aktivitách za účelem nastavení vhodné míry podpory. Informace o poskytování služeb Zpracovávání vnitřních pravidel zajištění poskytované služby, evidence žadatelů, uzavírání smluv Standardy kvality

Oblast pracovníků v sociálních službách - požadavky na kvalifikaci - další průběžné vzdělávání - odborná podpora

SOCIÁLNÍ SLUŽBY Prostřednictvím sociálních služeb je zajišťována pomoc: při péči o vlastní osobu při zajištění stravování a ubytování při zajištění chodu domácnosti při ošetřování s výchovou

při poskytnutí informace při zprostředkování kontaktu se společenským prostředím psychoterapie a socioterapie při prosazování práv a zájmů

Cíle sociálních služeb Podporovat rozvoj nebo alespoň zachování soběstačnosti uživatele, návrat do vlastního domácího prostředí, obnovení nebo zachování původního životního stylu Rozvoj schopností uživatelů a umožnit jim vést samostatný život (pokud toho jsou schopni) Snížit sociální a zdravotní rizika související se způsobem života uživatelů

Druhy sociálních služeb Sociální poradenství Sociálně zdravotní služby Sociální rehabilitace Osobní asistence

Pečovatelská služba Průvodcovská, předčitatelská a tlumočnická služba Služby rané péče Podporované bydlení Odlehčovací služby

Centra denních služeb Stacionáře denní a týdenní Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy pro seniory Azylové domy

Domy na půli cesty Chráněné bydlení Kontaktní centra Telefonická krizová intervence Krizová pomoc

Nízkoprahová denní centra Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež Noclehárny Služby následné péče a doléčovací

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Terapeutické komunity Terénní programy

Literatura a použité zdroje: www.mpsv.cz MATOUŠEK, O., A KOL. Základy sociální práce. Portál. Praha, 2001 ŘEZNÍČEK, I. Metody sociální práce. Slon. Praha, 2000. http://www.blansko.cz/clanky/12/02/deti-travily-prazdniny-pohybem http://domus-cpr.cz/?page_id=216 http://www.ldkladno.cz/05_standarty_kvality.htm http://www.medist-zdravmat.cz/o-spolecnosti/nabidka-celozivotniho-vzdelavani- v-socialnich-sluzbach http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/dr--ing--jaromir-drabek-74209/ http://www.jihocesketydeniky.cz/fotogalerie/photo/110/24 http://johanka1412.blog.cz/1201/terenni-programy-streetwork http://oz.kurzy.cz/sprava-majetku-os-v-kulture/k-centrum- p105110z205385u.htm

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Soubor:Paragraf.jpg http://web.telecom.cz/spgs/ http://zdar.charita.cz/nase-sluzby-a-zarizeni/nadosah-nizkoprahove-zarizeni-pro-deti-a- mladez/ http://www.ostrava.caritas.cz/view.php?cisloclanku=2009030002 http://litomericky.denik.cz/zpravy_region/charita-chudi-ted-potrebuji-bundy-a- boty20101216.html http://www.acpv.wz.cz/ http://www.ligavozic.cz/?akce=217 http://www.ctenipomaha.cz/cs/Ukoncene-charity/Osobni-asistence http://pardubice.charita.cz/nase-sluzby/osobni-asistence/ http://www.spmp.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=7450